Panevėžio bendrabučio balkone rasta ką tik pagimdyta mergytė (atnaujinta)

Panevėžio policijos pareigūnai bando nustatyti gimdyvę, kurios ką tik pagimdytas kūdikis trečiadienio popietę buvo rastas Nemuno gatvės bendrabučio bendrojo naudojimo balkone. Jei ne atsitiktinai naujagimės mergytės verksmą išgirdusi namo gyventoja, mažylė galėjo mirtinai nukraujuoti – jos virkštelė nebuvo užspausta.   

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

May 16, 2013, 9:50 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:55 PM

Keistus garsus iš bendrojo naudojimo balkono trečiame Nemuno gatvės bendrabučio balkone išgirdo viena to aukšto gyventoja, kartu su kaimyne šeimininkavusi šalia esančioje bendroje virtuvėje . Nuėjusios pasižiūrėti, jos balkone rado verkiantį naujagimį ir paskambino bendruoju pagalbos telefonu.

Pirminiais duomenimis, rasta mergytė buvo gimusi maždaug prieš 2 valandas. Jokiais rūbeliais neapvilktai naujagimei, susuktai į moterišką golfą, nebuvo užspausta virkštelė, todėl ji buvo kiek nukraujavusi. Kūdikis buvo skubiai išvežtas į Panevėžio ligoninę ir paguldytas į Naujagimių intensyviosios terapijos skyrių. Dėl bejėgės mažylės palikimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Policijos pareigūnai prašo panevėžiečių pagalbos nustatant gimdyvę, atsikračiusią kūdikio.

Ieškojo kačiuko – rado naujagimį

„Išgirdusios iš balkono sklindantį kniauksėjimą pagalvojom, kad eilinį kartą kažkas kokį kačiuką paliko. Tačiau nuėjusios pasižiūrėti pamatėme iš skuduro kyšančias basas kūdikio kojytes ir juodais plaukučiais apaugusią galvytę“, – lrytas.lt sakė Nemuno gatvės 18-me name gyvenančios Renata Šatrauskienė ir Vida Bružienė.

Į moterišką golfą įsuktas visiškai nuogas kūdikis buvo padėtas ant kėdės, kur V. Bružienė laikė du lovelius su pelargonijų daigais. Vienas jų buvo nukeltas ant žemės, o vietoj jo ant šono buvo paguldytas veiduku į vazoną nusuktas naujagimis. Tiesiai jam į nepridengtą galvytę spigino kaitri saulė – šis balkonas pietinėje namo pusėje.

Moterys iškart paskambino bendruoju pagalbos telefonu. Kol atskubėjo greitosios pagalbos medikai, R. Šatrauskienė saugojo, kad ant kėdės krašto gulintis kūdikis nenukristų, tačiau jo nelietė, neėmė ant rankų – nieko neliesti paprašė policijos pareigūnai. Moterys dar pasirūpino, kad naujagimės nebekaitintų saulė – padarė uždangą iš antklodės.

Atvažiavę medikai mažylę skubiai išvežė į ligoninę. „Felčerė ją čiupo į glėbį ir išsinešė, nes mergaitė sunkiai kvėpavo, gal ne visi skysčiai iš plaučių po gimdymo buvo pasišalinę. Matėm, kad jos galvytė šlapia ir žemėta. Bet šiaip tai labai graži mergytė – putliais žandukais, juodais ilgais plaukiukais, maža nosyte“, – pasakojo V. Bružienė ir R. Šatrauskienė.  Pastaroji dar pridūrė, kad mamos pamesta mažylė gimdama atsinešė labai gražų vardą – gegužės 15 diena yra Sofijos vardo diena.

Tačiau šios panevėžietės nežino, koks iš tiesų bus mergytės vardas, ar bus surasta jos motina. Sukrėstos šios istorijos moterys tą patį vakarą skambino į ligoninę pasidomėti, kokia jų surastos naujagimės būklė. Jas medikai nuramino, kad mergaitės gyvybei pavojaus nėra, pasakė, kad ji visiškai išnešiota, sverianti  3,5 kilogramo, 50 cm ūgio.

R. Šatrauskienės suaugusią dukrą Moniką, auginančią 3 metų vaiką, taip sujaudino pamesta mažylė, kad ketvirtadienį iš ryto ji nusprendė važiuoti jos aplankyti, paėmė jai dovanų žaisliukų. Nors tąsyk medikai jai mažylės pamatyti neleido, jauna moteris žada ją aplankyti vėliau, kai mergytė sustiprės.

Nenorėjo nieko blogo?

Ir naujagimę radusios moterys, ir kiti to paties aukšto gyventojai beveik neabejoja, kad kūdikis buvo pagimdytas kažkur kitur, o vėliau atneštas ir paliktas jų bendrojo naudojimo balkone.

Tą popietę šiame aukšte gyventojai pastebėjo nepažįstamą vidutinio ūgio, tamsiais lygiais plaukais iki pečių moterį, vilkinčią smėlio spalvos lietpalčiu. Ji iš pradžių nusisukusi stovėjo viename koridoriaus gale, kažką tarsi turėdama prisiglaudusi prie savęs, vėliau ją žmonės pamatė jau išeinančią.

Niekas iš mačiusių nepažįstamąją gyventojų nesusigriebė paklausti, ką ji čia veikia. „Pas vieną kaimyną dėl skolų nuolat antstoliai vaikšto, tai pamanėm, kad ji viena iš jų“, – R. Šatrauskienė.

Praėjus kiek daugiau nei pusvalandžiui nuo nepažįstamosios išėjimo, balkone ir buvo aptikta naujagimė. R. Šatrauskienė ir V. Bružienės įsitikinusios, kad naujagimę palikusi moteris tikrai nenorėjo, kad mergytei nutiktų kas nors blogo. Greičiausiai ji pamatė, kad aukšte yra žmonių, virtuvėje verdamas maistas, tai nusprendė ją palikti greta esančiame atidarytomis durimis balkone, tikėdamasi, kad mažylė greitai bus aptikta.

„Gal nežinojo, kad Panevėžyje yra toks Gyvybės langelis, gal buvo per silpna taip toli naujagimį nešti?“ – spėliojo bendrabučio gyventojos, svarstydamos, kodėl ką tik pagimdytas kūdikis buvo paliktas jų aukšto balkone.

Pagailėjo gamta ir svetimi žmonės

„Gamta šiai pamestinukei buvo palanki –  šiltas oras neleido jai sušalti“, – lrytas.lt sakė Respublikinės Panevėžio ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas akušerijos-ginekologijos reikalams Albinas Ivonaitis.

Tačiau, gydytojo teigimu, galima tik džiaugtis, kad naujagimę greitai pastebėjo namo gyventojai – kitaip ji galėjo mirtinai nukraujuoti, sušalti, ar atvirkščiai – perkaisti. „Svarbiausia, kad visuomenė buvo neabejinga, kad žmonės ją greitai surado“, – sakė gydytojas.

Jis patvirtino, kad naujagimė gimusi visiškai išnešiota, tačiau į ligoninę atvežta sunkios būklės, šiek tiek nukraujavusi. Per naktį mergytės būklė pagerėjo, tačiau kurį laiką ji dar bus stebima Naujagimių patologijos skyriuje, kol gydytojai įsitikins, kad jos gyvybei ir sveikatai pavojaus nėra. „Ką gali žinoti, gal per tą laiką apsigalvojusi pasirodys ir jos motina“, – neatmetė tokios galimybės A. Ivonaitis.

Gyvybės langelis – Staniūnų gatvėje

Panevėžyje nuo 2010 metų sausio Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namuose Staniūnų gatvėje veikia Gyvybės langelis. Jame motinos, dėl kažkokių priežasčių negalinčios pasirūpinti savo kūdikiais, gali juos palikti. Pasak šių globos namų direktoriaus Sigito Juodzevičiaus, per trejus metus, kai Panevėžyje veikia Gyvybės langelis, buvo keli atvejai, kai moterys paliko savo naujagimius, tačiau vėliau persigalvojo ir mažylius susigrąžino.

"Prie Gyvybės langelio galima ateiti bet kuriuo paros metu, ant mūsų globos namų pastatų yra rodyklės, nurodančios, kur yra Gyvybės langelis", – sakė S. Juodzevičius, apie bendrabučio balkone rastą naujagimę išgirdęs iš lrytas.lt korespondentės.

Gyvybės langeliuose, įrengtuose didžiausiuose šalies miestuose, palikusioms naujagimius motinoms negresia baudžiamoji atsakomybė. Per tris mėnesius jos gali persigalvoti ir susigrąžinti kūdikius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.