Jauną uteniškių šeimą žaibas pavertė benamiais

„Sekmadienio rytą Gintarę dar pasveikinau su 34-uoju gimtadieniu, o vakare paskambinusi išgirdau ją raudant, kad iš jų namo nieko nebeliko“, – lrytas.lt pasakojo Utenos pakraštyje, Šilinės kaime gyvenanti Jūratė Lukšienė. Jos kaimynus, Gintarę ir Ričardą Pakėnus, auginančius tris pradinukus vaikus, benamiais pavertė sekmadienio pavakarę Utenoje siautėjusi audra – žaibui trenkus į jaunos šeimos medinio namo verandą, jis sudegė nepataisomai.

Žaibui trenkus į Pakėnų namo verandą, gaisras greitai išplito.<br>V. Skuja
Žaibui trenkus į Pakėnų namo verandą, gaisras greitai išplito.<br>V. Skuja
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

May 21, 2013, 6:47 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:03 AM

Gamtos stichijos nuskriaustai šeimai skubiai puolė padėti kaimynai – priglaudė nakčiai, surinko rūbų, ėmė skelbti G. Pakėnienės banko sąskaitos numerį socialiniuose tinkluose.

Iš Vilniaus persikėlė į tėviškę

Gražioje vietoje, netoli upės vingio esantis žemės sklypas priklauso G. Pakėnienės tėvams. Kai dukra su vyru ir trimis mažamečiais vaikais prieš trejus metus nusprendė iš Vilniaus grįžti į Uteną, kur pigesnis pragyvenimas, tėvai jaunai šeimai pasiūlė apsigyventi čia stovinčioje senovinėje dviejų galų trobelėje.

Utenos spaustuvėje „Indra“ dirbantys G. ir R. Pakėnai kruopščiai remontavosi savo namelį, iš banko remontui paskolą buvo pasiėmę.

G. Pakėnienės tėvai su šeimos nesukūrusiu broliu tame pačiame sklype pasistatė kitą namą, tačiau kol kas įsirengė tik vieną kambarį ir šiltuoju metų laiku glaudžiasi vasarnamyje.

Ugniagesiai atsidūrė akligatvyje

Kai kilo audra, sutuoktiniai Pakėnai su vaikais – 10-mečiu Mantu ir 7 metų dvyniais Evelina bei Donatu, buvo namuose. Apie 17 val. 30 val. Utenos apylinkėse prasidėjo stiprus lietus su kruša, griaudėjo ir žaibavo.

Po ypač stipraus žaibo smūgio išėjęs apžiūrėti namo, R. Pakėnas greitai parlėkė atgal, ragindamas žmoną kviesti ugniagesius – žaibas buvo padegęs jų medinio dviejų galų namo verandą. Žaibo iškrova buvo tokia stipri, kad maždaug 200 metrų spinduliu gyvenančių žmonių namuose sugedo elektros prietaisai.

Medinis namas greitai užsiliepsnojo, o skubantys į pagalbą ugniagesiai susidūrė su netikėta kliūtimi – Kovo 11-osios gatvė, kurioje stovi Pakėnų namelis, jau daug metų niekaip nebaigiama tiesti ir per vidurį nėra sujungta, todėl ugniagesių automobiliai atsidūrė akligatvyje. Kadangi ir kita pagrindinė mikrorajono gatvė perkasta dėl įrenginėjamo miesto vandentiekio, gelbėtojai gaišo brangų laiką, kol surado, kaip privažiuoti iki gaisravietės.

Vaikai išsinešė tik kuprines

Beveik jokio turto iš liepsnojančio namo Pakėnai nespėjo išgelbėti – pačiupo tik dokumentus, vaikai išsinešė mokyklines kuprines. Iš namo liko vien apdegę likučiai, kuriuos galima tik nugriauti.

„Dukra su žentu taip stengėsi tą namelį susiremontuoti. Paėmę paskolą jau buvo susiremontavę vieną namo galą, kur vaikų kambarys – įrengė grindinį šildymą, paklojo grindis, nusipirko šildymo katilą. Planavo kitą galą remontuoti, o dabar nebeliko nieko. Paskola liko, o turto nebėra“, – lrytas.lt liūdėdama dėl dukters šeimą užgriuvusios nelaimės pasakojo G. Pakėnienės motina Irena Žygelienė.

Pagalbos ranką ištiesė kaimynai

Netoli padegėliais tapusios šeimos gyvenanti Jūratė Lukšienė lrytas.lt sakė, kad visus aplinkinius gyventojus sukrėtė Pakėnus ištikusi nelaimė. Žmonės renka pinigus, drabužius, nors pastarųjų net nėra kur dėti – šeima liko be pastogės.

„Gintarė labai kukli, ji pati pagalbos prašyti nedrįsta, todėl jų šeimai padėti sumanėme mes – kaimynai“, – lrytas.lt pasakojo uteniškė J. Lukšienė.

Prašydami pagal galimybes paaukoti Pakėnams pinigų, kaimynai išplatino pagalbos prašymus socialiniuose tinkluose, nurodydamai G. Pakėnienės banko sąskaitą. „Žmonės aukoja kiek kas gali – po 5-10 litų“, – sakė J. Lukšienė.

Utenos rajono savivaldybė nuo gaisro nukentėjusiai šeimai pasiūlė laikiną būstą, jai skirta 10 tūkst. litų kompensacija. Padėti savo darbuotojams ketina ir spaustuvė „Indra“.

Jei norite finansiškai padėti per gaisrą nukentėjusiai uteniškių Pakėnų šeimai, pinigų galite pervesti į Gintarės Pakėnienės banko sąskaitą: LT 9373 0001 0036 591632

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.