Mirė žymus Klaipėdos dailininkas A. Mėčius (papildyta)

Šeštadienį mirė žymus Klaipėdos dailininkas Arūnas Mėčius. Jam buvo 48 metai. 

Dailininkas A. Mėčius.<br>A. Pilaitienė
Dailininkas A. Mėčius.<br>A. Pilaitienė
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

May 25, 2013, 8:08 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:48 AM

Klaipėdietis tapytojas Arūnas Mėčius ketverius metus savo gimtadienio proga sukviesdavo bičiulius ir jiems dovanodavo savo naujausių darbų parodą.  Bet šįmet kažkodėl parodos nesurengė.

Pernai jis pavėlavo užsisakyti salę, bet rado išeitį - ekspoziciją įkurdino "Senamiesčio bare", kurį mėgsta uostamiesčio menininkai, čia dažnai užsukdavo ir pats autorius.

Parodoje "Mažas didelio miestelio gyventojas" susirinkusieji išvydo penkis vieno ciklo kūrinius. Iš visų darbų žvelgė katinai.

"Tikra viskas, kas gimsta iš meilės, - sakė A. Mėčius.  - Klysta tie, kurie skirsto meilę į tikrą ir netikrą, didelę ir mažą, gražią ir negražią.  Paroda skirta katinui, kuris šiais metais mano vidiniam vaikui suteikė daug džiaugsmo valandų. 

Kažkam jis - tik mažas didelio miesto gyventojas, o man - kūrybos versmė ir įkvėpimas.  Lygiai taip ir aš kažkam esu tik mažas didelio miesto gyventojas, o kažkam -- mylimas, brangus ir vienintelis.  Taigi ši paroda ne apie katiną, o apie meilę, kuri mažą paverčia didžiu, silpną - stipriu, o paprastą - stebuklingu".

Arūno ir jo draugės poetės Dalios Bielskytės namuose Klaipėdoje pirmasis Kanados sfinksas apsigyveno prieš porą metų.  Paskui jam kompaniją papildė dar keli beplaukiai katinai. Šeimininkai su savo augintiniais dalyvavo ne vienoje kačių parodoje ir pelnė apdovanojimų.

Lėtai kuriantis menininkas nelabai mėgo viešumą ir bevelijo būti nepastebimas.  Prieš keletą savaičių norėjau jį kartu su drauge Dalia pakalbinti "Šeštadienio pašnekesiams", bet A. Mėčius lanksčiai išsisuko: "Jūs galite kalbėti su Dalia, o aš šalia pasėdėsiu ir patylėsiu".

Užpernai per gimtadienio parodą autorius kaip visada buvo apipiltas gėlėmis ir dovanomis.  Praktiškiausia jų buvo - naujutėlaitis dviratis. A. Mėčius nuo dviračio nenulipdavo iki šalnų, važinėdavo juo į darbą dailės mokykloje ir atgal - iš vieno miesto galo į kitą.

A.Mėčiaus paveikslai - nutapyti tik jam vienam būdinga maniera, atskleidžiantys ne tik pagrindinius jo kūrybos, bet ir charakterio bruožus.

Jo darbai atpažįstami iš realistiškai perteiktų fantasmagoriškų siužetų, žaižaruojančių spalvų ekspresijos.  Savo drobes jis specialiai sendino, tarsi viduramžių menininkas jas padengdavo storu blizgančio lako sluoksniu.

Toks tapybos braižas kai kam primena renesanso ar baroko tapybą. Menotyrininkų manymu, tai tarsi grįžimas prie ištakų, aistringa savos tapatybės paieška per pokalbį su laiku ir tradicija.

Tobulai įvaldęs piešimo ir tapybos techniką A. Mėčius savo paveiksluose lyg šaiposi iš savęs ir artimųjų, tačiau nuoširdus, švelnaus grotesko ir sarkazmo skraiste dangstomas jo humoras toks, kad žiūrovus priverčia geraširdiškai nusišypsoti, o ne piktintis, sužadina smalsumą.

"Gal tik atrodo, kad ironizuoju, iš kažko šaipausi, o iš tikrųjų net susapnuoti siužetai iš fantastikos srities tėra savaip suvoktos realybės atspindys.  Esu laimingas, kai žiūrovai tai pastebi ir įvertina.  Man tapyba - bendravimo su artimais žmonėmis forma", - sakė A.Mėčius.

Vilniaus dailės akademijoje baigęs grafiką ir vėliau magistrantūrą A. Mėčius apipavidalindavo uostamiesčio poetų ir prozininkų knygas. Tapytojas dėstė Adomo Brako vaikų dailės mokykloje.

Į parodas nuolat suplūsdavo būriai jo auklėtinių.  Jie tvirtindavo, kad A.Mėčius - vienas mylimiausių mokytojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.