Klaipėdoje – neregėtas salmoneliozės protrūkis

Uostamiesčio lopšeliui-darželiui „Putinėlis“ teko paankstinti atostogų pradžią – įstaiga keliomis dienomis anksčiau uždaryta dėl infekcijos protrūkio. Keliolika darželį lankančių vaikų ir keli pedagogai pasijuto blogai praėjusį trečiadienį. Mažamečiai staiga ėmė smarkiai karščiuoti, vemti, viduriuoti. Dėl žarnyno infekcijos jie paguldyti į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų skyrių.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2013-06-03 10:49, atnaujinta 2018-03-05 23:44

Netrukus paaiškėjo, kad ūmius negalavimus sukėlė praėjusios dienos pusryčiai – vaikams buvo patiektas omletas iš kiaušinių, užkrėstų salmonelių bakterijomis. Įstaigos veiklą iškart sustabdę ir tyrimą pradėję visuomenės sveikatos specialistai teigė tokio salmoneliozės protrūkio neregėję mažiausiai dešimtmetį.

Rusakalbius vaikus ugdantis „Putinėlis“ šiuo metu uždarytas. Į grupes mažieji jau negrįš ne tik dėl įsisiautėjusios infekcijos – darželis duris atvers tik po vasaros atostogų.

Pasireiškė nevienodai

Galutinės tyrimų išvados turi paaiškėti šiandien, nors jau neabejojama, kad 36 žmonės užsikrėtė po praėjusio antradienio pusryčių. Vaikai ir suaugusieji prastai pasijuto po paros. Simptomai medikams leido įtarti salmoneliozę – bakterinės kilmės žarnyno infekciją, kurią sukelia į organizmą per užkrėstus maisto produktus patekusios salmonelių bakterijos.

Trečiadienį į ligoninę paguldyti daugiau kaip dvi dešimtys vaikų ir pedagogų, per kelias paras iš viso užsikrėtė 36 žmonės. 8 iš jų infekcija pasireiškė tik po kelių parų. Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė informavo, jog inkubacinis ligos periodas trunka nuo 12 iki 72 val. Infekcija, jos teigimu, užsikrečiama suvalgius salmonelėmis užkrėsto maisto. Paprastai susergama tada, kai maistas nėra tinkamai termiškai apdorotas.

Tyrimas, kurį atliko Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, parodė, jog darželio virtuvės darbuotojos nėra infekcijos nešiotojos. Paėmus ir ištyrus maisto produktų mėginius, salmonelių bakterijų rasta kiaušiniuose, mėsoje, taip pat ir dubenyje, kuriame produktai buvo ruošiami. Šiuo metu tyrimas atliekamas ir darželiui maisto produktus tiekusioje bendrovėje "Samsonas".

Gresia didelės baudos

V. Pečkauskienė tikino tokio ūmaus infekcijos protrūkio ugdymo įstaigoje neregėjusi bent dešimt metų. Paprastai Visuomenės sveikatos centras sulaukia skundų dėl viešojo maitinimo įstaigų, ypač šiltuoju metų laiku.

Darželiui maisto produktus tiekusi įmonė sulauks sankcijų. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, atsižvelgdama į pažeidimo pobūdį, trukmę, sukeltas pasekmes ir kitas aplinkybes už Produktų saugos įstatymo pažeidimą gali skirti baudą, kurios dydis - nuo 500 iki 80 tūkst. litų.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad vasara – palankiausias metas plisti bakterinės kilmės infekcijoms, tad derėtų būti ypač atidiems ruošiant gyvulinės kilmės maistą. Salmoneliozės užkratą platina naminiai ir laukiniai gyvuliai bei paukščiai – bakterijų aptinkama jų mėsoje ir kiaušiniuose. Apsisaugoti galima mėsą tinkamai termiškai apdorojus – gerai iškepus ar išvirus. Specialistai primygtinai pataria prieš vartojant gerai nuplauti kiaušinius, mat salmonelių bakterijos daugiausiai kaupiasi ant lukšto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.