Vilnietei našta tapo šiukšlėmis užverstas mirusio kaimyno kambarys

Mirus asocialiam kaimynui Birželio 23-iosios gatvėje gyvenanti Viktorija Odrova pateko į nepavydėtiną padėtį: landyne paversto velionio būsto niekas nepaveldėjo ir kalnus šiukšlių iškuopti nėra kam.

„Nejaugi visą likusį gyvenimą teks praleisti šalia sąvartynu paversto smirdinčio kambario?”, – skundėsi V.Odrova.<br>V. Balkūnas
„Nejaugi visą likusį gyvenimą teks praleisti šalia sąvartynu paversto smirdinčio kambario?”, – skundėsi V.Odrova.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 8, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:48 PM

Kas rytą pabudusi pensininkė V.Odrova skuba į virtuvę praverti lango. Šitaip moteris vėdina smarvę, sklindančią iš jos kaimyno Valiaus Sutkaičio kambario.

V.Sutkaitis mirė pernai, o jo kambario jau metai niekas nepareiškė noro paveldėti. Jo neketina perimti ir savivaldybė. Tai ir yra didžiausia V.Odrovos nelaimė. Mat velionio būstas užverstas šiukšlėmis, jame pilna išmatų, iš jo ropoja didžiuliai tarakonai.

Nors pensininkė maldavo bent išvežti šiukšles, niekas į prašymą neatsiliepė, nes oficialiai kambarys, kuriame gyveno V.Sutkaitis, priklauso jo motinai Valei Sutkaitienei, kuri taip pat yra mirusi.

Atsisakė išvežti šiukšles

Kad kas nors apsigyvens kambaryje, kuriame dienas leido asocialus vyras, vilties mažai. Mat jis paliko 15–20 tūkst. litų skolas, kurias šilumos, elektros energijos, vandens tiekėjams tektų sumokėti įsigyjant nedidelį kambarį su bendra virtuve pirmajame sovietinės chruščiovinės statybos namo aukšte.

„Nejaugi visą likusį gyvenimą teks praleisti šalia sąvartynu paversto smirdinčio kambario? Visose įstaigose, į kurias dėl to kreipiausi, sulaukiau tik neigiamų atsakymų”, – skundėsi V.Odrova.

Neseniai ji sulaukė daugiabutį administruojančios bendrovės „Naujamiesčio būstas” atsisakymo išvežti šiukšles iš kambario.

„Naujamiesčio būsto” direktorė Aurelija Dapkūnienė paaiškino, kad administratorius yra tik bendrųjų namo objektų prižiūrėtojas, tad neturi nei teisės, nei pareigos atlikti buto dalies valymo.

Savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktoriaus pavaduotoja Rasa Laiconienė tvirtino, kad patikrinus kaimyno butą paaiškėjo, jog jis yra privatizuotas.

Jeigu V.Odrova turi pretenzijų, R.Laiconienė jai patarė kreiptis į policiją arba Kenkėjų kontrolės tarnybą.

Neištvėrė net sugyventinė

Į policiją V.Odrova ne kartą kreipėsi dar V.Sutkaičiui gyvam esant. Ateidavo pareigūnas, pabardavo asocialų kaimyną, ne kartą jam buvo surašytas įpareigojimas per tam tikrą terminą susitvarkyti. Bet V.Sutkaitis nė piršto nepajudindavo.

Seniai niekur nedirbęs vyras iš pradžių tame kambaryje gyveno su sugyventine, bet ir ji neiškentusi netvarkos pabėgo. V.Sutkaitis girtuokliavo su benamiais, vilkdavo namo atliekas, o kai sunkiai bepaėjo, gamtinius reikalus atlikdavo kambaryje.

Už didžiules skolas kambaryje išjungta tik elektra. V.Odrova atnešė krūvą sąskaitų, kurias kiekvieną mėnesį randa pašto dėžutėje. Jos – kaimyno kambariui.

Vasarą bute tvyro sunkiai pakeliama smarvė, o žiemą iš niekam nereikalingo kambario veržiasi šaltis. Langas kambaryje kiauras, todėl V.Odrova kaimyno paprašė didžiausias skyles užtaisyti bent lipniąja juosta.

Laidojo už valstybės lėšas

Kodėl V.Odrova nesamdo darbininkų šiukšlėms išvežti? „Valiaus brolis gyvas. O jeigu jis ateis kitą dieną ir pareikš, kad šiukšlėse buvo milijonas?” – klausė pensininkė.

V.Odrova Valiaus brolio Dariaus Sutkaičio baiminasi ne veltui. Jis atliko bausmę už motinos nužudymą. Dabar vyras jau laisvėje. Bet kur jo ieškoti, niekas nežino.

V.Sutkaitis mirė praėjusią vasarą. Kai jis porą dienų neišėjo iš kambario, kaimynė žvilgtelėjo pro plyšį. Valius gulėjo ant lovos, o galva buvo nukarusi ant grindų. Moteris iš karto suprato, kad kaimynas negyvas.

V.Sutkaitis buvo palaidotas už valstybės lėšas. Jam buvo 38-eri. „Kadaise jis buvo auksinių rankų žmogus, bet dėl alkoholio visiškai nusirito į pakalnę”, – atsiduso viename bute daugiau nei penkiolika metų kartu gyvenusi V.Odrova.

Kalėjo už motinos nužudymą

Kambarys, kuriame gyveno V.Sutkaitis, priklausė jo motinai V.Sutkaitienei. Tačiau jos likimas taip pat tragiškas. Moterį daugiau nei prieš dešimtmetį Gerosios Vilties gatvės bute užmušė Valiaus brolis D.Sutkaitis.

Butą, kuriame įvyko žmogžudystė, motina buvo testamentu palikusi 43 metų D.Sutkaičiui.

Teismas D.Sutkaičiui skyrė devynerius metus nelaisvės, atsižvelgdamas į tai, kad jo motina tapo ne tik sūnaus smurto, bet ir medikų aplaidumo auka.

V.Sutkaitienė buvo nužudyta per išgertuves, kuriose dalyvavo ir sūnus. Anot liudytojų, moteris skundėsi, kad ją sumušė Darius, jos galva buvo kruvina.

Nukentėjusioji dar spėjo pasakyti, kad Darius jai buteliu vožė per galvą, nes ji nedavė pinigų.

Medikai ligoninėje tik susiuvo žaizdą V.Sutkaitienės galvoje ir išleido į namus neatlikę jokių tyrimų. Kitą dieną moteris mirė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.