Namo remontas atrodė baisesnis už mirtį

Vilniaus gyventojų nenoras atnaujinti avarinės būklės daugiabučius grįžta bumerangu. Vietoje to, kad suremontuotų pavojingus gyvybei, nutrupėjusius balkonus, dažnas senamiesčio gyventojas į tai numoja ranka. O kartais netgi piktinasi, kai administratoriai perspėja, kad taip elgdamiesi jie rizikuoja savo gyvybe.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 27, 2013, 7:48 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:06 AM

Tokia rizika sostinės Panerių gatvės daugiabutyje baigėsi nelaime.  Pagyvenusi moteris su aptriušusiu balkonu antradienio popietę nukrito iš antrojo aukšto žemyn ir mirtinai susižalojo. Pradėjus aiškintis situaciją paaiškėjo, kad to namo gyventojai, o kartu ir žuvusioji reikalavo namo administratoriaus nepradėti jokių darbų.

Vadavo ugniagesiai

Po nelaimės antradienio popietę sostinės Panerių gatvės 15-ajame name nuvežta į ligoninę 85 metų moteris išgyveno tiktai valandą, rašo „Lietuvos rytas”.  Patirti sužalojimai buvo tokie sunkūs, kad medikams nepavyko išgelbėti jos gyvybės.

Kai antrojo aukšto balkonas drauge su moterimi nukrito žemyn, teko kviesti ne tik medikus, bet ir ugniagesius gelbėtojus.  Mat sunkus gelžbetonio luitas prispaudė pensininkę.

Remontą stabdė raštais

Pradėjus aiškintis situaciją paaiškėjo, kad šio daugiabučio gyventojai dar pernai buvo įspėti, jog jų balkonai yra avarinės būklės, tad jais naudotis pavojinga.

Tačiau gyventojai, o kartu ir žuvusioji, raštu reikalavo iš namo administratoriaus nepradėti jokių remonto darbų.

Šį daugiabutį Panerių gatvėje administruojanti įmonė „Naujamiesčio būstas” pernai rugsėjo ir lapkričio mėnesiais organizavo pastato fasado, balkonų ir perdangų neeilinę apžiūrą.

Nustatyta, jog daugiabučio balkonų laikančiųjų konstrukcijų betonas aptrupėjęs, sijos atviros ir pažeistos korozijos, balkonų atitvarai aptrupėję, vietomis nuskilę betono luitai, atvira armatūra, susidėvėjusi hidroizoliacija, užfiksuota kitų pažeidimų.

Derinimas užtruko pusmetį

Atlikę neeilinę apžiūrą ir operatyviai reaguodami į avarinę balkonų būklę, bendrovės „Naujamiesčio būstas” atstovai suskubo užsakyti projektą.

Kadangi namas yra įrašytas į Kultūros paveldo objektų sąrašą, projekto derinimas su įvairiomis valstybinėmis institucijomis truko apie pusmetį.

Gegužės pabaigoje namo gyventojams buvo pranešta apie parengtą projektą, o birželio 20-ąją buvo šaukiamas susirinkimas, kurio metu daugiabučio bendraturčiai turėjo būti supažindinti su remonto darbais.

Bet į susirinkimą atvyko vos trijų butų atstovai, jie kategoriškai prieštaravo bet kokiems darbams.

Vėliau bendrovei „Naujamiesčio būstas” ir Vilniaus miesto savivaldybei jie atsiuntė raštą, kuriame daugiau negu du trečdaliai namo gyventojų reikalauja nepradėti balkonų ir perdangų remonto.

Tapo kaimynų įkaitais

Šiame name gyvenantis ir už pastato remontą pasisakantis Marius Skudžinskas teigė, kad jis ir dar penkių butų savininkai pakliuvo į savotiškus spąstus.

Šie žmonės supranta, jog tvarkyti avarinės būklės namą būtina, tačiau jie yra mažuma ir vien tik jų norų nepakanka, nes bet kokius užmojus tvarkytis blokuoja likę du trečdaliai namo gyventojų.

„Visos mūsų pastangos pradėti namo remonto darbus atsimuša į kaimynų abejingumą.

Jie, kurių dauguma yra pensininkai, kategoriškai prieštarauja bet kokiems pokyčiams. Jų motyvas paprastas ir banalus – mūsų amžiui užteks, o po mūsų mirties namas tegu sau sugriūna.

Viena moteris net grasino susideginti, jei prieš jos valią bus pradėtas namo remontas.

Žodžiu, tapome abejingų kaimynų įkaitais”, – skundėsi M. Skudžinskas.

Pavojų kelia 100 balkonų

Daugiabučius namus administruojančios įmonės „Naujamiesčio būstas” direktorė Aurelija Dapkūnienė tikino, kad Panerių gatvės 15-ojo namo gyventojų nenoras tvarkyti avarinės būklės balkonų nėra išimtis.

Ji skaičiuoja, kad vien Naujamiestyje yra apie 100 balkonų, kurie kelia pavojų ne tik gyventojams, bet ir aplinkiniams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.