Panevėžio rajone praūžęs viesulas sugriovė namą, bet pasigailėjo jo gyventojų

Dešimtys išgriuvusių medžių, nuplėšyti šiferio lakštai nuo stogų,

Stichija padarė didelę žalą moters turtui.<br>V. Petrauskienė
Stichija padarė didelę žalą moters turtui.<br>V. Petrauskienė
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-06-27 17:06, atnaujinta 2018-03-05 03:39

Labiausiai nuo jo nukentėjo Paįstrio, Naujamiesčio bei Upytės seniūnijos. Naujamiesčio seniūnijoje Vilkelių kaime gyvenanti Rasa Šolenkovienė neteko namų, kuriuose gyveno su dviem savo dukromis.

Prieš 17 valandą pakilęs viesulas užtemdė dangų. Žmonės pasakojo, kad iš dangaus ėmė kristi neįtikėtino dydžio vandens lašai. Vienas liudininkas sakė, kad tokio lietaus nebuvo matęs - lašai buvo pusės piršto dydžio.

Vilkelių kaime milžinišku greičiu atskriejęs vėjas nulaužė kelis kieme augusius medžius ir ėmė plėšti namo stogą. Sukdamasis viesulas nulenkė virš stogo iškeltą metalinį žaibolaidį.

Pati R. Šolenkovienė prieš pat lietų buvo nuėjusi pas kaimynę. Jos dvi dukros, 7-erių ir 16 metų, namuose sėdėdamos ant sofos žiūrėjo televizorių. Pasibaigus filmui, mažoji dukra nubėgo pas mamą.

Tuo metu dar tebešvietė saulė, nors horizontas buvo aptemęs ir girdėjosi retsykiais sudundantis griaustinis.

Vyresnioji pasiėmė dviratį ir susiruošė važiuoti į netoliese esantį Upytės kaimą. Tikėjosi suspėti iki lietaus.

Staiga užtemo saulė ir akimirksniu pakilo vėjas. Mergaitė pamatė, kad vėjas ėmė nešioti po kiemą nuo namo stogo nuplėštus šiferio lapus. Ji paliko kieme dviratį ir nulėkė į šalia stovintį ūkinį pastatą.

Ten įsispraudusi į kampą pralaukė, kol nurims vos kelias minutes šėlusi stichija. Kai viskas nutilo, šešiolikmetė išėjo į kiemą. Ji pamatė, kad viesulas nunešė pusę namo. Toje dalyje, kur buvo nuplėštas stogas, įgriuvo lubos. Plytos ir stogo perdangos konstrukcijos nukrito į kambarį ant sofos, kur abi mergaitės vos prieš dešimt minučių sėdėjo ir žiūrėjo televizorių.

Kai paauglei paskambino pas kaimynę likusi mama, mergaitė pasakė, kad jos jau nebeturi namų. Dviratis, kuriuo šešiolikmetė rengėsi važiuoti į vos už kelių kilometrų esantį Upytės kaimą, buvo pradingęs. Paskui R. Šolenkovienė dviratį rado nuskraidintą daugiau, nei už puskilometrio.

Viesulo sugriautas namas priklausė Upytėje gyvenančiam ūkininkui. Jis bedarbę moterį su dviem dukrom buvo įleidęs gyventi ir saugoti sodybą.

Ketvirtadienį R. Šolenkovienė susirinko svarbiausius daiktus ir sustatė kieme. Moteris laukė, kol seniūnijos darbuotojai ją su dukromis išveš į kitą būstą.

Naktį po viesulo šėlsmo namų netekusią moterį ir jos dukras priglaudė kaimynė.

Aplinkui esančių kaimų gyventojai pasakojo, kad baisus gamtos šėlsmas tetruko vos kelias minutes. Netoli Upytės kaimo, Čičinsko kalno pašonėje gyvenantys žmonės pasakojo matę susiformavusius kelis viesulų „piltuvus“.

Kad jų būta, liudijo ir suniokoti medžiai. Ne vieno jų kamienas buvo persuktas kaip skiedrelė.

„Paskui aplinkui pasidarė pilka, tarsi kažkas būtų užmetęs pilką užuolaidą. Girdėjosi vėjo kaukimas susimaišęs su krintančių didžiulių lietaus lašų garsu“, - savo įspūdžius pasakojo kaimo gyventojai.

Čičinsko kalno pašonėje gyvenantis Stasys Černiauskas ketvirtadienį kieme pjaustė audros nulaužtus medžius. Jis sakė, kad iš pat ryto buvo nuėjęs pasižiūrėti, kokie audros padariniai Čičinsko kalne.

„Suskaičiavau gal 40 nulaužtų medžių. Bet pamačiau, kad visų tikrai nesuskaičiuosiu. Todėl numojau ranka ir parėjau namo“, - sakė Upytės gyventojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.