Lietuva palaidojo pirmąją teroristų auką, alpinistą E. Markšaitį

Nuo talibų kulkų kritęs lietuvių alpinistas Ernestas Markšaitis amžinojo poilsio atgulė Karveliškių kapinėse. Pirmadienio popietę giminės ir artimieji paskutinį kartą atsisveikino su į kalnus išsiruošusiu ir ten nužudytu alpinistu.

Karstą nešė S. Damulevičius, kuris kartu su E. Markšaičiu buvo Himalajuose.<br>D. Umbrasas
Karstą nešė S. Damulevičius, kuris kartu su E. Markšaičiu buvo Himalajuose.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-07-01 15:48, atnaujinta 2018-03-05 01:10

E. Markšaičio palaikai iš Palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčios šarvojimo salės Karveliškių link pajudėjo 14 valandą.

Skendėdami gėlių jūroje teroristų auka tapusio alpinisto palaikai, lydimi artimųjų ir draugų palaidoti už Vilniaus esančiose kapinėse.

Iš bažnyčios karstą išnešė draugai, tarp kurių ir kartu su žuvusiuoju į kalnus kopęs ir per atsitiktinumą mirties išvengęs Saulius Damulevičius.

Už mirusiojo amžinąją ramybę meldėsi ir kūną į Karveliškių kapines lydėjo kunigas Ričardas Doveika. Kapinėse draugai ir artimieji melsdamiesi už savo draugą ir bendražygį minėjo, kad pavojingiausi ne kalnai, o žmonės.

Kapinėse tarp artimųjų ir draugų buvo ir Lietuvos keliautojų sąjungos vadovas Algimantas Jucevičius, tačiau pirmosios civilės teroro aukos neatvyko palydėti valstybės vadovai.

Laidotuvių išvakarėse Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas aplankę palaikus Palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčioje nuo Lietuvos Vyriausybės prie karsto padėjo baltų lelijų vainiką.

A. Butkevičius pažadėjo, kad E. Markšaičio šeimai bus skirta finansinė parama laidotuvėms.

„Mūsų įstatymai kol kas to yra nenumatę, bet žinant, kad įvyko tokia didžiulė nelaimė, mes šiandien esam pavedę Sporto departamentui, kad būtų pripažintas tam tikras statusas kaip alpinistui ir vadovaujantis tuo statusu mes skirsime šeimai finansinę paramą“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė premjeras.

Jis taip pat atmetė kritiką, esą Lietuvos valdžia skyrė per mažai dėmesio Pakistane per teroro aktą žuvus Lietuvos alpinistui.

Grįžimas užtruko

Portalas lrytas.lt primena, kad precedento neturintis nusikaltimas buvo įvykdytas birželio 22-osios vakarą 22 val. 45 min. vietos laiku atokiame Šiaurės Pakistano Himalajų rajone.

Talibano teroristai naktį nušovė 11 keliautojų, įsikūrusių bazinėje stovykloje. Tarp jų buvo ir lietuvis E. Markšaitis.

Į Lietuvą E. Markšaičio palaikai turėjo grįžti penktadienio popietę. Tačiau lėktuvas, skraidinantis Talibano smogikų nužudytą alpinistą ir S. Damulevičių, sugedo ir įstrigo Charkovo oro uoste.

Pakistaniečių karinio lėktuvo „Hercules C-130“ variklis subyrėjo tiesiog oro uoste. Lietuvio palaikai ilgą laiką buvo lėktuve. Penktadienį Charkove buvo apie 30 laipsnių šilumos.

Vakare, įsikišus kandidatui į Lietuvos garbės konsulus Charkove Konstantinui Tokarevui, palaikus visgi buvo leista išgabenti į laikymui tinkamą vietą. Karstas buvo išvežtas iš oro uosto į morgą.

Karstas su alpinisto palaikais iš Ukrainos į Lietuvą pajudėjo automobiliu 7 val. ryto. Lenkijoje palaikai perkelti į iš Lietuvos atvažiavusį Vilniaus laidojimo rūmų automobilį ir sekmadienį po pietų pasiekė Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.