Liepsnojanti Balbieriškio bažnyčia naktį pavertė diena

Gaisras kilo nuo viduje degančios žvakės ar ugnį pakurstė piktadariai, bandantys slėpti vagystės pėdsakus? Atsakymo į šį klausimą vakar buvo ieškoma prie Balbieriškio bažnyčios degėsių.

Gesinti liepsnojančios Balbieriškio bažnyčios ketvirtadienio naktį iš aplinkinių miestų atskubėjo net vienuolika ugniagesių ekipažų, tačiau sutramdyti ugnies jiems nepavyko.<br>R.Naruševičiaus nuotr.
Gesinti liepsnojančios Balbieriškio bažnyčios ketvirtadienio naktį iš aplinkinių miestų atskubėjo net vienuolika ugniagesių ekipažų, tačiau sutramdyti ugnies jiems nepavyko.<br>R.Naruševičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Aug 9, 2013, 9:36 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:28 AM

Rugpjūčio 8-ąją Balbieriškio miestelis (Prienų r.) liūdnai minės dar ne vieną dešimtmetį.

Naktį į ketvirtadienį kilęs gaisras iki pamatų sunaikino XIX amžiuje statytą medinę Švč.Mergelės Marijos Rožančiaus bažnyčią.

Ypač gaila garsių vargonų

Liepsnos pasiglemžė ir bažnyčioje buvusias valstybės saugomas vertybes: 14 stacijų, 2 skulptūras, altorėlį, 4 paveikslus ir altorių.

Pasak Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vyriausiosios valstybinės inspektorės Astos Naureckaitės, didžiausia netektis – 1802 metais įrengti vargonai.

Tai garsaus meistro Juozapo Radavičiaus kūrinys.

Jo vargonų šalyje yra likę vos keleri – vieni yra Vilniaus Šv.Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje, kiti gaudžia Kauno arkikatedroje bazilikoje.

Gelbėti bažnyčią buvo vėlu

Pirmoji degančią bažnyčią apie 3 val. 40 min. pamatė kitoje gatvės pusėje gyvenanti Lina Golmanienė.

Atsikėlusi pamaitinti 9 mėnesių dukrelės moteris išgirdo keistą garsą.

„Pamaniusi, kad pradėjo lyti, puoliau uždaryti praviro lango. Žiūriu – lauke šviesu, atvira liepsna dega bažnyčios bokštas. Tuoj paskambinau bendrosios pagalbos numeriu 112, pažadinau vyrą. Dar lėkiau prie bažnyčios, bet jau nieko nebuvo galima padaryti”, – „Lietuvos rytui” sakė L.Golmanienė.

Net ir didelėms ugniagesių pajėgoms – iš aplinkinių miestų jų atvyko net 11 ekipažų – nepavyko išgelbėti užsiliepsnojusios bažnyčios.

Tiria kelias versijas

Ketvirtadienį ekspertai atsargiai, sluoksnis po sluoksnio kasė nuodėgulius, ieškojo ugnies židinio likučių.

Pagal liudininkų pasakojimus nustatyta, kad ugnis įsiplieskė paradinėje bažnyčios pusėje.

Sudegusioje bažnyčioje nebuvo įrengta priešgaisrinė signalizacija.

Ugniagesiai tiria kelias versija – gali būti, kad liepsna įsiplieskė įvykus trumpajam jungimui elektros instaliacijoje, gaisras galėjo kilti nuo žvakės, aliejinės ar žibalo lempos, smilkalų.

Vietos gyventojai neatmeta ir padegimo versijos, esą bažnyčia galėjo būti apvogta, o paskui, naikinant įkalčius, padegta.

Trečiadienio popietę bažnyčioje buvo aukojamos mišios už velionį, policijos ir ugniagesių tyrėjai apklausė dvasininkus, mėgina iki smulkmenų atkurti, kokie daiktai ir kur buvo padėti, kas paskutinis išėjo, aiškinosi, kaip maldos namuose veikė elektros instaliacija.

Viskam trūko pinigų

Vakar prie sudegusios bažnyčios Balbieriškio parapijos klebonas Remigijus Veprauskas vaikščiojo ištiktas šoko.

Dvasininkas negalėjo atsigauti matydamas milžiniška smilkstančių nuodėgulių krūva pavirtusią bažnyčią.

Klebonas pripažino, kad paveldosaugininkai jį prieš metus ragino bažnyčioje įrengti priešgaisrinę signalizaciją, tačiau to nebuvo padaryta dėl pinigų trūkumo.

„Viskam reikia lėšų. Pavyzdžiui, šią žiemą bažnyčios nešildėme, temperatūra siekė 13 laipsnių šalčio, tokiomis sąlygomis aukojau mišias.

Ne dėl to, kad šaltis patiktų, o dėl pinigų trūkumo – mes esame neturtinga parapija”, – guodėsi klebonas.

Vyskupas aukojo mišias

Pažiūrėti sudegusios bažnyčios vakar būriais traukė Balbieriškio miestelio ir aplinkinių kaimų gyventojai.

Žvelgdami į vis dar rusenančią nuodėgulių krūvą vyresnio amžiaus žmonės ašarojo.

Jie negalėjo patikėti, kad kelioms kartoms tarnavę maldos namai pražuvo per vieną naktį.

Išgirdęs apie įvykusią nelaimę paramą Balbieriškio parapijos tikintiesiems pasiūlė Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila.

Ketvirtadienį po pietų jis atvyko į miestelį, šalia sudegusios bažnyčios esančioje pievelėje aukojo šv. mišias.

Kartu su juo mišias laikė beveik dvi dešimtys kunigų, atvykusių iš įvairių Vilkaviškio vyskupijos parapijų.

Išpuoliai prieš bažnyčias – visoje Lietuvoje

* Vakarykštis gaisras Balbieriškyje priminė pernykščius išpuolius prieš bažnyčias, ypač pakaunėje.

* 2012 metų spalį buvo sulaikytas Raudondvaryje (Kauno r.) gyvenantis 31 metų Darius Burneikis, kuris sudegino dvi bažnyčias pakaunėje.

* Per penkis mėnesius D.Burneikis surengė trylika išpuolių prieš bažnyčias įvairiuose Lietuvos miestuose. Vyras tikino, kad degindamas bažnyčias vykdęs ateivių iš kosmoso nurodymus.

* Pirmoji 2012 metų gegužės 9-osios naktį sudegė Paštuvos (Kauno r.) Šv.Barboros bažnyčia. Joje buvo laikomi keturi kilnojamąja kultūros vertybe paskelbti paveikslai, vertingiausias jų – XIX amžiaus pirmojoje pusėje nežinomo dailininko nutapyta „Švč.Trejybė”. Specialistai suniokotas vertybes įvertino 75 tūkst. litų.

* 2012 metų rugsėjo 24-ąją D.Burneikis mėgino padegti Kulautuvos bažnyčią, bet tai padaryti kauniečiui pavyko tik antru bandymu po savaitės.

* Šį kartą iš bažnyčios ir daugumos joje buvusių daiktų, šventųjų skulptūrų liko tik nuodėguliai. Iš viso supleškėjo apie 20 paveikslų, iš jų 14 – išdrožti iš medžio, vaizduojantys Kryžiaus kelią. Nei bažnyčia, nei joje laikytas turtas nebuvo apdrausti. Nuostoliai gali sudaryti per 100 tūkstančių litų.

* 2012-ųjų spalio pradžioje D.Burneikiui nepasisekė padegti Šv.Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios Stalgėnuose, Plungės rajone. Tą pačią naktį buvo subjaurotos Rietavo Šv.Arkangelo Mykolo bažnyčios sienos – ant jų purškiamaisiais dažais užbrėžta raudona linija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.