Meningokokinė infekcija pakirto nė dvejų metų nesulaukusį mažylį

Vilniuje nuo meningokokinės infekcijos mirė nė dvejų metų nesulaukęs mažylis. Metų ir 9 mėnesių berniukas penktadienį po pietų į Santariškių klinikų vaikų ligoninę buvo atvežtas itin sunkios būklės. Jam buvo diagnozuota žaibiška meningokokinės infekcijos forma, pranešė LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“.

Pasak Santariškių vaikų ligoninės Intensyvios terapijos poskyrio mediko, atvežto vaiko būklė buvo itin sunki.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Pasak Santariškių vaikų ligoninės Intensyvios terapijos poskyrio mediko, atvežto vaiko būklė buvo itin sunki.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2013, 8:04 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:15 PM

Pasak medikų, liga jau buvo pakirtusi vaiką, tačiau tėvai nežinojo, kad simptomai yra mirtinai pavojingos ligos. Berniukui buvo smarkiai išberta oda. Tai pastebėję tėvai iš karto suskubo atvežti vaiką į ligoninę.

Pasak Santariškių vaikų ligoninės Intensyvios terapijos poskyrio mediko Vytauto Zubkos, atvežto vaiko būklė buvo itin sunki. Specialistas pasakojo, kad mažylis buvo su ryškiais kraujospūdžio nepakankamumo požymiais, trinkančios sąmonės.

Medikams nepavyko išgelbėti jo gyvybės, vaikui sustojo širdis.

Berniukas nelankė darželio, todėl greičiausiai kitų žmonių apkrėsti negalėjo. Jo šeimai skirtas profilaktinis gydymas antibiotikais.

Karščiavimas ir bėrimai

Meningokokinė infekcija – ūmi užkrečiamoji liga, pasireiškianti karščiavimu, galvos ir raumenų skausmais, galimas kaklo raumenų stingimas, atsiradęs dėl raumenų įtempimo, vėmimas, odos bėrimas.

Meningokokinės infekcijos sukėlėjas – Vekselbaumo meningokokas. Jis neatsparus išorinės aplinkos poveikiui, todėl greitai žūsta. Tai lemia, kad netaikomi reikalavimai privalomam aplinkos kenksmingumo pašalinimui – dezinfekcijai.

„Atsinešti“ meningokoko ant drabužių, knygų ar kitų daiktų paviršių - neįmanoma.

Jei žmogui buvo iškilusi grėsmė užsikrėsti meningokokine infekcija, savijautą būtina stebėti nuo 2 iki 10 dienų, nes tiek trunka jos inkubacinis periodas.

Infekcijos šaltiniu gali būti meningokokine infekcija užsikrėtę arba sveiki žmonės, kurių nosiaryklėje yra meningokokinės infekcijos sukėlėjų.

Ši infekcija perduodama oro-lašeliniu būdu. Sukėlėjas kartu su nosiaryklės gleivių dalelėmis išsisklaido ore ir patenka į sveiko imlaus žmogaus viršutinius kvėpavimo takus, įsiskverbia pro nosiaryklės gleivinę ir limfa pasiekia smegenų dangalus.

Ankstyvieji ligos požymiai – temperatūra gali siekti 41 laipsnį, labai skauda galvą, ligonis vemia, tampa vangus.Kai kuriems ligoniams pasireiškia nosiaryklės katariniai pakitimai, jautrumas šviesai ir triukšmui.

Jau po 20–30 valandų nuo susirgimo pradžios tampa akivaizdu, kad pakenkta nervų sistemai – atsiranda sprando raumenų rigidiškumas, ligonis pats negali smakru pasiekti krūtinės.

Ypatingas požymis – odos bėrimas nuo smulkių hemoraginių elementų, primenančių segtuko įdūrimus, iki stambių raudonų žvaigždžių formos dėmių.

Esant tokiems susirgimo požymiams, būtina kuo skubiau kreiptis į medikus. Meningokokinė infekcija gydoma specialiais antibiotikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.