Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Našlaitis nusižudė per ministrės A.Pabedinskienės vizitą

Jau pirmadienį į Avikilų kaimą atvyksta vaiko teisių specialistai iš Vilniaus. Jie aiškinsis nelaimės aplinkybes ir tai, ar buvo užtikrintas globotinių saugumas.

Ministrė A.Pabedinskienė tapo kraupios nelaimės liudininke.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Ministrė A.Pabedinskienė tapo kraupios nelaimės liudininke.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė, Dovydas Pancerovas

Sep 8, 2013, 9:00 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:20 PM

Tai įvyko penktadienio pavakarę. Iki šiol Marijampolės savivaldybės globos namuose nebuvo tokių nelaimių.

Tą patį vakarą į Avikilus atvyko psichologai, kurie ir dabar padeda globotiniams ir darbuotojams įveikti sudėtingus išgyvenimus. „Tai buvo gilus sukrėtimas mums visiems“, - portalui lrytas.lt pripažino ministrė A.Pabedinskienė. Ji taip pat matė nelaimės vietą. 

Kodėl pastarosiomis dienomis linksmas ir judrus buvęs berniukas nusprendė nusižudyti? Kodėl apie savo problemas niekam nepasakojo?

Savižudį rado vaikai

Tą penktadienį į Avikilų vaikų globos namus netikėtai atvyko ministrė A.Pabedinskienė. „Apie savo atvykimą iš anksto nepranešiau. Dabar dažnai taip darau, nes noriu pamatyti tikrąją situaciją vaikų globos namuose. Apie mano vizitą nežinojo net direktorius. Kai kurie darbuotojai net nežinojo, kad aš esu ministrė“, - pasakojo politikė. Ji apžiūrėjo globotinių namelius, daržus ir šiltnamius. Domėjosi, ar Avikiluose galėtų apsigyventi keletas auklėtinių iš uždaromų Marijampolės „Putino“ vaikų globos namų.

Ministrė jau rengėsi išvykti, kai kieme išgirdo riksmą. Apie 15 val. 30 min. atbėgusi darbuotoja pranešė, kad pasikorė 13 metų auklėtinis Karolis. Žinia pribloškė ir globotinius, ir darbuotojus. Stiprus šokas liejosi ir ašaromis, ir stingdančiu išgąsčiu. „Darbuotojai iš karto apie tai pranešė policijai ir medikams. Aš paskambinau atitinkamoms vaiko teisių apsaugos institucijoms“, - pasakojo ministrė A.Pabedinskienė. Apie nelaimę buvo informuota Lietuvos vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, Marijampolės vaiko teisių apsaugos bei policijos pareigūnai. Matė motinos žūtį Kodėl jis ryžosi savižudybei, neranda atsakymo nei jo draugai, nei globos namų darbuotojai. Liudininkai sakė, kad ši žinia buvo labai netikėta. Pastarosiomis dienomis Karolis jautėsi gerai. Prieš mėnesį jis atšventė tryliktąjį gimtadienį.

Kol kas nėra jokių duomenų, kad mokykloje Karolis būtų patyręs kokių nors patyčių.

„Karolio charakteris buvo sudėtingas. Jis buvo labai aktyvus, agresyvus. Kaimo mokyklos, kurioje mokėsi, pedagogai su juo nerado bendros kalbos“, - pasakojo Marijampolės vaikų teisių apsaugos darbuotojai. Iš Kazlų Rūdos savivaldybės į Avikilus Karolis buvo atvežtas 2009 metais. Vaikas buvo atimtas iš girtaujančios motinos. Su ja retkarčiais matydavosi per atostogas. Maždaug prieš trejus metus berniukas vasarą viešėjo pas motiną. Buvo karšta diena, tad moteris maudėsi tvenkinyje. Ir nuskendo. Sūnaus akivaizdoje. Tąsyk su berniuku bendravusios Kazlų Rūdos savivaldybės vaiko teisių apsaugos specialistės teigė, jog motinos netektis Karoliui tapo didžiule tragedija: „Po to jo elgesys ėjo vis blogyn ir blogyn.“ Dabar Karolis šalia motinos atguls amžinojo poilsio.

Tirs specialistai iš sostinės

Jau pirmadienį į Avikilų kaimą atvyksta vaiko teisių specialistai iš Vilniaus. Jie aiškinsis nelaimės aplinkybes ir tai, ar buvo užtikrintas globotinių saugumas.

„Darbuotojai privalo užtikrinti saugią aplinką vaikų globos namuose. Žinoma, gyvenime ne viskas būna kontroliuojama ir nuspėjama“, - portalui lrytas.lt sakė A.Pabedinskienė. Ji teigė, kad būtent tie vaikų globos namai nėra pavaldūs ministerijai.  

Tyrimą pradėjo Marijampolės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Pareigūnai situacijos kol kas nekomentuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.