Kosove nušauto A.Šenavičiaus kolegė: „Jis nekariavo, tik atliko pareigą“

Žinia apie misijoje Kosove žuvusį Audrių Šenavičių pribloškė jo kolegas Klaipėdos teritorinės muitinės Malkų įlankos jūrų uosto poste. Pareigūno sugrįžtant laukė likusi tuščia darbo vieta. Muitinės darbuotojai negali susitaikyti su mintimi, kad Audriaus jau nepamatys gyvo.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Sep 19, 2013, 6:34 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:39 AM

„Neįtikėtina, kad muitinės pareigūnas žuvo tokiomis aplinkybėmis. Jis juk nekariavo, o tik atliko pareigą“,- tramdydama ašaras kalbėjo kartu su A.Šenavičiumi daugelį metų dirbusi muitinės vyriausioji inspektorė Lina Glinskienė.

Tai buvo nebe pirma savanoriška misija užsienyje, kurioje dalyvavo A.Šenavičius. Nuo 2006-ųjų iki 2008 metų jis dirbo kaip Europos Sąjungos ekspertas Ukrainos-Moldovos pasienyje. Atrankas, kurias rengė Užsienio reikalų ministerija, gabus pareigūnas įveikė be didesnio vargo.

Apie žuvusįjį - tik geri žodžiai

Kolegos žuvusįjį prisimena kaip linksmą, nuoširdų žmogų, turėjusį puikų humoro jausmą. Vyras rasdavo tinkamą žodį ir kai sekėsi, ir kai ištikdavo bėda.

Iš kitų A.Šenavičius išsiskyrė ir profesionalumu bei puikiomis anglų kalbos žiniomis. Jo indėlį į darbą muitinėje ne kartą įvertino ir vadovybė. Jaunas pareigūnas kelis kartus buvo skatinamas vardinėmis dovanomis ir padėkomis už nepriekaištingai atliktas užduotis.

„Mūsų atmintyje jis išliko kaip darbštus, pareigingas, atsakingas darbuotojas“, - sakė Klaipėdos teritorinės muitinės viršininkė Rita Kunickienė.

Viliojo nauji iššūkiai

2000 metų rugsėjį A.Šenavičius tarnybą pradėjo Klaipėdos teritorinės muitinės Pilies jūrų uosto poste. Po kelerių metų, įgijęs patirties, jis prabilo apie norą išbandyti jėgas misijoje užsienyje. Vyras nė karto neužsiminė nerimaujantis dėl to, kas jo laukia vadinamuosiuose „karštuose“ taškuose. Jis siekė tarnauti savo šaliai ir būti jai naudingas.

„Visi atėjome čia jauni, trokšdami ką nors svarbaus nuveikti, pakeisti“, - pirmuosius žingsnius tarnyboje prisiminė L. Glinskienė.

A.Šenavičius buvo pirmasis Klaipėdos teritorinės muitinės pareigūnas, išvykęs į savanorišką misiją Kosove. Jo darbo vieta liko tuščia – vyro sugrįžtant laukė ir kolegos, ir Klaipėdoje gyvenanti pareigūno žmona su dviem sūnumis.

Serbija smerkia išpuolį

 Serbijos premjeras Ivica Dačičius teigia, kad išpuolis prieš Europos Sąjungos (ES) misiją Šiaurės Kosove yra ne patriotinis veiksmas, o ekstremizmas, kuris apskritai Serbijai yra žalingas.

Naujienų agentūra BNS rašo, kad I.Dačičius pabrėžia, jog išpuolį Serbijos vyriausybė griežtai smerkia.

„Tie, kurie taip elgiasi, yra Serbijos priešai“, - teigia I.Dačičius.

Jo teigimu, „ekstremizmo beprotybė“ gali kelti pavojų taikai, stabilumui ir saugumui Kosove, dėl ko nukenčia Serbijos ir ypač Kosove gyvenančių serbų interesai.

Serbijos vyriausybės interneto svetainėje paskelbtame pranešime sakoma, kad Serbija jau pasiūlė pagalbą EULEX surandant atakos kaltininkus.

„Mes primygtinai reikalaujame ir visiškai remiame pastangas suimti kaltininkus“, - sakė Serbijos ministras pirmininkas, kartu išreiškęs užjautą žuvusiojo šeimai, Lietuvos vyriausybei ir EULEX.

Sukrėtė ne tik Lietuvą

Lietuvos deleguotas eurokomisaras Algirdas Šemeta pasmerkė lietuvio muitinės pareigūno gyvybę nusinešusį išpuolį Kosove, ir pabrėžė misijų svarbą užtikrinant taiką Europoje.

BNS duomenimis, už mokesčius ir muitus Europos Sąjungoje (ES) atsakingas A.Šemeta pareiškė užuojautą ES teisinės valstybės misijoje (EULEX) dalyvavusio Audriaus Šenavičiaus šeimai ir artimiesiems.

„Esu įsitikinęs, kad mūsų pareigūnų tarnystė neramiuose Europos kraštuose prisideda prie geresnės mūsų žemyno ateities kūrimo. Tai dar kartą primena, kad Europos projektas yra taikos projektas, kuris - kad ir kaip bebūtų liūdna - nėra užtikrintas visuose Europos regionuose“, - pranešime spaudai teigė A.Šemeta.

„Smerkiu išpuolį Kosove prieš ES pareigūnus. Tikiu, kad kaltininkai bus surasti ir tinkamai nubausti“, - teigė eurokomisaras.

Šį išpuolį pasmerkė Lietuvos, Europos Sąjungos (ES), NATO, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos vadovai.

Europos Sąjungos (ES) misijoje Kosove per užpuolimą ketvirtadienį žuvęs muitinės pareigūnas Audrius Šenavičius yra trečiasis tarptautinėse misijose žuvęs lietuvis.

1996 metų balandžio 17 dieną tarptautinėje NATO vadovaujamoje misijoje Bosnijoje žuvo vyresnysis leitenantas Normundas Valteris. Nelaimė įvyko, kai visureigis, kuriuo važiavo Lietuvos ir Danijos kariai, kalnų kelyje užvažiavo ant prieštankinės minos.

2008 metų gegužės 22 dieną Afganistano Goro provincijoje žuvo seržantas Arūnas Jarmalavičius. Eidamas sargybą lietuvių stovykloje Čagčarane jis žuvo nuo kulkos, kuri paleista iš riaušininkų minios.

Ryžto padėti neatėmė

Nepaisant ketvirtadienio išpuolio, Europos Sąjungos teisės viršenybės misija (EULEX) Kosove bus tęsiama, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Galime pasakyti, kad ta misija nesustos, ji tęsis, tas darbas, kurį jie (misijos dalyviai - BNS) atliko sąžiningai, nuoširdžiai ir kokybiškai bus tęsiamas“, -  Seime BNS žurnalistams sakė ministras.

„Kosovo pajėgos, taip pat policija tiria šį įvykį. Nežinome, kas yra kaltininkai, detalių kol kas pateikti negalime. Nuoširdžiai užjaučiame šeimą, artimuosius“, - sakė L.Linkevičius.

Jis teigė, kad užuojautas atsiuntė ir NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas, Europos Sąjungos vyriausioji įgaliotinė Catherine Ashton.

„Man skambino Kosovo ministras (užsienio reikalų ministras Enveras Hoxhajus - red.), kuris dar kartą pareiškė, kokia svarbi yra ta misija. Misija yra išties svarti, tai Europos Sąjungos teisės viršenybės misija. Per 2 tūkst. žmonių joje dalyvauja. Jų tikslas padėti ir kovoti su korupcija, rengti ir vietos gebėjimus, administracinius gebėjimus. Ji tikrai vertinama. Ten dalyvauja visų 28 ES šalių ir penkių ne ES šalių atstovai joje dalyvauja“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Paklaustas apie misijos Kosove pavojingumą, užsienio reikalų ministras teigė, kad negalima jos lyginti su misijos Afganistane, Irake.

„Tai čia nebūtų iš pačių pavojingiausių. Kita vertus, regione yra įtampa. Leisiu sau interpretaciją pasakyti - ne visiems patinka tas susitaikymo procesas tarp Kosovo ir Serbijos. Jis nėra lengvas, daug susitikimų įvyko. Serbija nepripažįsta Kosovo nepriklausomybės, bet kalbasi, derasi, nes tai svarbu Serbijos keliui į ES. Mes esame įsipareigoję jiems padėti šiame kely. Tas procesas irgi ne visiems patinka. Tai irgi galbūt atgarsiai, sukeliant įtampą, sumaištį“, - svarstė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Tyrimą vykdo EULEX. Į įvykio vietą išsiųsti Kosove dislokuoti NATO vadovaujamų tarptautinių pajėgų (KFOR) kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.