Aiškiaregė: „Dingęs vaikinas gyvas, guli pastate sumušta galva“

Mįslingas devyniolikmečio Mažeikių rajono gyventojo Simono Klemenio dingimas pasėjo nerimą ne tik jo artimųjų širdyse.

S.Klemenio dingimas užminė daug mįslių jo paiešką vykdantiems kriminalistams.<br>Mažeikių rajono PK nuotr.
S.Klemenio dingimas užminė daug mįslių jo paiešką vykdantiems kriminalistams.<br>Mažeikių rajono PK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Nov 6, 2013, 5:09 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:37 PM

„Išgyvename neramius laikus, tačiau viliamės, kad viskas baigsis laimingai“, – portalui lrytas.lt sakė Sedos Vytauto Mačernio gimnazijos direktorė Genovaitė Gricienė.

Direktorė paminėjo, kad buvusio bendramokslio paieškoje dalyvavę gimnazistai dabar vakarais traukia į bažnyčią, kur aukojamos šv.Mišios už Simono suradimą.

Pamaldos šia intencija vyksta ne tik Sedos bažnyčioje, bet ir aplinkinių parapijų maldos namuose.

„Nors liautasi žvalgyti aplinkines vietoves, paieškos intensyvumas nesumažėjo. Paieškos grupė sustiprinta patyrusiais kriminalistais. Mes patikriname visą mus pasiekiančią informaciją. O jos, patikėkite, gauname tikrai nemažai.

Simonas tebeieškomas, kaip be žinios dingęs asmuo, o ne kaip nusikaltimo auka. Vaikino paiešką tęsime tol, kol pasieksime rezultatą. Prapuolusio jaunuolio ieškantys pareigūnai neskaičiuoja darbo valandų, tam aukoja ir savo laisvalaikį“, – portalui lrytas.lt trečiadienio popietę sakė Mažeikių rajono policijos komisariato viršininkas Imantas Motiejūnas.

Dingo po susitikimo su klasės draugais

Vilniaus Gedimino universitete transporto inžineriją studijuojantis S.Klemenis dingo naktį į lapkričio antrąją grįždamas į namus iš Sedoje vykusio klasės draugų susitikimo.

Į bendraklasių susitikimą S.Klemenį iš Renavo kaimo lapkričio pirmąją apie pusę devynių vakaro atvežė tėvas.

Sūnų vyriškis išleido prie parduotuvės „Aibė“, kur jau būriavosi klasės draugai. Iš čia dešimt bendraklasių patraukė į Sedoje esančią sodybą, kur ir vyko pokylis.

Į namus S.Klemenis susiruošė apie antrą valandą nakties. Kartu patraukė dar trys klasės draugai. Vaikinai išsiskyrė prie parduotuvės „Aibė“. S.Klemenis draugams sakė, kad jį į maždaug už septynių kilometrų esančius namus parveš tėvas, kurį jis išsikvies telefonu.

Tačiau artimiesiems vaikinas nepaskambino.

Nesulaukę sūnaus skambučio tėvai patys bandė jam prisiskambinti, tačiau to padaryti nepavyko – S.Klemenio telefonas buvo išjungtas.

Dėl sūnaus dingimo sunerimę tėvai kreipėsi į policiją.

Ieškojo ir pilotai, ir aiškiaregė

Paiešką pradėję pareigūnai į pagalbą pasitelkė ugniagesius-gelbėtojus, šie išžvalgė vandens telkinius.

Į pagalbą suskubę vietinės bendruomenės nariai kartu su policininkais iššukavo didelę teritoriją, dingusio vaikino ieškojo ir kinologai su tarnybiniu šunimi, žvalgybą vykdė pasieniečių sraigtasparnio pilotai.

Buvo patikrinta negi dingusiojo artimųjų į pagalbą pasitelktos ekstrasensės versija. Aiškiaregė tvirtino, kad vaikinas yra gyvas, tačiau sumušta galva paliktas apleistuose pastatuose.

Pastarąjį kartą aktyvių paieškos veiksmų buvo imtasi antradienį. Į pagalbą pasitelkti ugniagesiai-gelbėtojai išžvalgė 300 metrų Varduvos upės atkarpą iki pat užtvankos.

Kai visos šios priemonės teigiamų rezultatų nedavė, paiešką vykdantys pareigūnai nusprendė labiau susikoncentruoti renkant su dingusiuoju susijusią informaciją.

S.Klemenį pažinojusiems asmenims apklausti ir kriminalinės žvalgybos linija patenkančiai informacijai patikrinti ir analizuoti buvo pasitelkta daugiau kriminalistų.

Pasak paiešką vykdančių pareigūnų, kol kas neatmesta nė viena po šio jaunuolio dingimo iškelta versija: nuo nelaimingo atsitikimo (vaikinas galėjo nuskęsti arba tapti avarijos auka) iki nusikaltimo (jaunuolis galėjo būti pagrobtas arba sumuštas).

Neatmesta ir galimos savižudybės versija, nors žinant S.Klemenio būdą ji pasirodė mažai tikėtina.

Atkreipė dėmesį į praeivio užpuolimą

Mįslingo vaikino dingimo sukrėstiems Sedos apylinkių žmonėms labiausiai tikėtina pasirodė nelaimingo atsitikimo kelyje versija.

Tamsiai apsirengusio vaikino galėjo nepastebėti naktį keliu važiavusio automobilio vairuotojas.

Ypač pavojingu pėstiesiems yra laikomas kelio ruožas nuo tilto per Varduvos upę, kur kelkraštį susiaurina kelio atitvarai.

Minčių, kad iš pokylio namo patraukęs vaikinas galėjo tapti užpuolikų auka, kilo dėl vieno neseniai Sedoje įvykdyto nusikaltimo.

S.Klemenio dingimo išvakarėse – vėlų spalio 31-osios vakarą Sedoje be jokių priežasčių buvo užpultas neblaivus 26 metų vyras.

Du nepažįstami asmenys šį Mažeikių rajono gyventoją apie 22 val. užpuolė bestoviniuojantį miestelio autobusų stotelėje. Užpuolikai be jokios aiškios priežasties neblaivų vyriškį ėmė stumdyti ir mušti, o kai užpultasis puolė bėgti, jam aštriu daiktu perpjovė dešinės kojos blauzdą.

Po S.Klemenio dingimo sediškiai prakalbo apie retkarčiais į jų miestelį automobiliais iš gretimų gyvenviečių atvažiuojančius agresyviai nusiteikusius jaunuolius, kurie priekabiauja prie vietinių.

Vaikinui negailėjo gerų žodžių

„Simonas buvo gerai išauklėtas, ramus vaikinas, neturintis žalingų įpročių. Jaunuolis tikrai nebuvo uždaras, turėjo daug draugų, buvo tvirto kūno sudėjimo, fiziškai stiprus. Kaip toks vaikinas galėjo skradžiai žemę prasmegti, netelpa galvoje“, – portalui lrytas.lt sakė Sedos Vytauto Mačernio gimnazijos direktorė G.Gricienė.

Šiemet šią gimnaziją baigęs S.Klemenis pedagogams įsiminė ir tuo, kad gerai besimokydamas per baigiamuosius egzaminus sulaukė dar aukštesnio įvertinimo.

„Simonas – ramaus būdo, tačiau uždaru „ramuoliu“ jo tikrai pavadinti nebūtų galima. Draugų nestokojęs Simonas galėjo ir renginį pravesti, ir pranešimą perskaityti. Tai protingas ir aktyvus jaunuolis. Simonas gerai fiziškai sudėtas, treniruodavosi su štangomis, todėl jei būtų užkabintas, tikrai galėjo duoti atkirtį chuliganams“, – tvirtino gimnazijos direktorė.

Pasak G.Gricienės, Simono dingimas sukrėtė gimnazistus: „Moksleiviai be jokio paraginimo dalyvavo paieškose, o dabar eina į bažnyčią, kur aukojamos šv.Mišios už Simono suradimą.“

Užsiminusi, kad dabar sediškiai išgyvena „neramius laikus“, gimnazijos direktorė baiminosi, kad Simonas nebūtų tapęs tragiškos avarijos auka.

„Sedoje naktį, kaip ir kituose mažesniuose miesteliuose, tamsu, o nešioti atšvaitus pas mus dar neįprasta“, – sakė G.Gricienė.

Į Sedą atvažiuodavo ieškoti priekabių?

„Šįryt prabudęs prisiminiau vieną atokiau esančią sodybą, ją nusprendžiau pats patikrinti“, – per pokalbį su portalo lrytas.lt žurnalistu užsiminė Sedos seniūnas Algirdas Grinkevičius.

Seniūnas sakė, kad norinčių prisidėti prie S.Klemenio paieškos nei Sedoje, nei Renavo kaime netrūko.

Į pagalbą pareigūnams atėjo apie pusšimtis vietinės bendruomenės narių, jie iššukavo apie 10 kilometrų atkarpą.

„Jaunas žmogus dingo kaip į vandenį. Beje, ugniagesiai atidžiai patikrino ir visus vandens telkinius: Sedos ežerą, Renavo tvenkinį, Varduvos upę, tačiau skenduolio nerado. Neįsivaizduoju, kaip dabar jaučiasi Simono tėvai ir kaip būtų galima jiems padėti. Gerą sūnų užauginę S.Klemenio tėvai yra puikūs, dori ir darbštūs ūkininkai“, – sakė A.Grinkevičius.

Paklaustas, kokias S.Klemenio dingimo versijas kelia Sedos gyventojai, seniūnas atsakė, kad daug žmonių linksta manyti, kad vaikiną galėjo pražudyti nelaimė kelyje.

Seda gan ramus miestelis. Tačiau po Simono dingimo gyventojai prakalbo apie naktimis čia iš kitų miestelių atvažiuojančius jaunuolius, kurie priekabiauja prie vietinių.

Prieš kelerius metus į Sedą ieškoti priekabių atvažiuodavo jaunimas iš Žemaičių Kalvarijos, retsykiais užsukdavo ir jaunuoliai iš Ylakių. Ar tai gali būti kaip nors susiję su Simono dingimu, manau, nustatys pareigūnai“, – sakė Sedos seniūnas.

Išnaudojo visas technines galimybes

„Mes tikriname šią informaciją. Kokie asmenys užsukdavo į Sedą, kokiais automobiliais atvažiuodavo, ar būdavo konfliktų tarp šių atvykėlių ir vietinių gyventojų – ši informacija yra renkama ir analizuojama“, – portalo lrytas.lt paklaustas, ar tiriama tokia versija, atsakė Mažeikių rajono policijos komisariato viršininkas Imantas Motiejūnas.

Paklaustas, kaip vyksta S.Klemenio paieška, komisariato viršininkas atsakė, kad visos realios dingimo versijos tebetiriamos: „Patikrinus vieną versiją, tikrinama kita. Daug jau padaryta, tačiau dar laukia didelis darbas. Dirbsime tol, kol bus rezultatas.“

Į klausimą, ar pavyko nustatyti S.Klemenio mobiliojo ryšio telefono paskutinio prisijungimo prie bazinės stoties vietą, galimą jaunuolio judėjimo kryptį ir telefono aparato buvimo vietą, I.Motiejūnas atsakė: „Tuo klausimu išnaudojome visas galimybes, kokios tik yra.“

Kadangi buvo tikrinami skirtingose pusėse nuo S.Klemenio išsiskyrimo su draugais vietos esantys vandens telkiniai, susidarė įspūdis, kad pareigūnams nepavyko nustatyti krypties, kuria prieš pradingstant ėjo S.Klemenis.

Paklaustas, ar tokie paiešką vykdančių pareigūnų veiksmai byloja, kad S.Klemenio judėjimo krypties nepavyko nustatyti, I.Motiejūnas atsakė, kad visa gauta informacija yra kruopščiai patikrinama, neatmetant nė vieno gauto pranešimo: „Paieškos veiksmų spektras yra platus, tikriname visur, kur tik gauname informacijos. O informacijos, patikėkite, sulaukiame tikrai daug.“

Agresijos požymių neįžvelgta

Mažeikių rajono policijos komisariato viršininkas sakė nemanąs, kad su S.Klemenio dingimu gali būti susiję Sedoje spalio 31-osios vakarą girtą vyriškį peiliu užpuolę asmenys.

„Mes S.Klemenio tebeieškome, kaip be žinios dingusio asmens, o ne kaip nusikaltimo auka tapusio žmogaus.

Paklaustas, ar tyrimui padėjo prie parduotuvės „Aibė“ įrengtų vaizdo kamerų įrašų peržiūra, I.Motiejūnas atsakė, kad ši informacija yra „analizuojama ir vertinama“.

Portalo lrytas.lt duomenimis, šiuose neapšviestą vietą užfiksavusių kamerų vaizdo įrašuose galima įžvelgti tik žmonių siluetus, tačiau įsižiūrėjus į vaizdo įraše regimą šešėlių žaismą jokių agresijos požymių nepastebėta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.