Kunigas D.Tubys žuvo grįždamas po sostinės kardiologų konsultacijos

Tačiau pats jų net nepajėgė nunešti iki automobilio – tiek buvo nusilpęs. Kunigas paprašė, kad tas knygas jam nuneštų kurijoje dirbanti moteris.

Klebonas D.Tubys žuvo avarijoje grįždamas po sostinės kardiologų konsultacijos.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Klebonas D.Tubys žuvo avarijoje grįždamas po sostinės kardiologų konsultacijos.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė, Rasa Stundžienė

Nov 26, 2013, 5:22 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:32 AM

Tačiau pats jų net nepajėgė nunešti iki automobilio – tiek buvo nusilpęs. Kunigas paprašė, kad tas knygas jam nuneštų kurijoje dirbanti moteris.

Nukentėjo per patiklumą

Vyskupas emeritas tėviškai patikino, kad D.Tubys buvo labai geras ir patiklus žmogus. Todėl kelis kartus buvo patekęs į nemalonias situacijas.

Prieš devynerius metus buvo rašyta, kad Biržų Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas D.Tubys buvo patekęs į mokesčių inspekcijos akiratį. Viena vaistais prekiaujanti kompanija bažnyčiai paaukojo 5,5 mln. litų labdaros. Buvo kilę įtarimų, kad verslininkai tokiu būdu išgrynino pinigus ir galėjo išvengti kelių milijonų litų mokesčių valstybei. Tuomet D.Tubys atsisakė įvardyti, kokią sumą gavo bažnyčia. Jam teko aiškintis, ir už kokius pinigus įsigijo 60 tūkst. litų vertės naują automobilį.

„Tai mano per 13 kunigavimo metų sutaupyti pinigai. Dalį pridėjo močiutė“, – tuomet kalbėjo dvasininkas. Tąsyk nemaloni istorija kunigui baigėsi visai neblogai. Jam buvo paskirta 1250 litų bauda už aplaidų buhalterijos tvarkymą.

„Tuomet buvo nesutvarkyti įstatymai. Jis patiklus, pasirašė už 5,5 mln. litų labdarą, o iš tikrųjų bažnyčiai buvo skirta dešimteriopai mažesnė suma“, – senus įvykius prisiminė J.Kauneckas. Dvasininkas apgailestavo dėl per ankstyvos D.Tubio mirties.

„Jis buvo tas žmogus, kuris daug padarė bažnyčiai. Suremontavo bažnyčią iš lauko ir iš vidaus, padarė šildomas grindis. Jis visomis Biržų rajono bažnyčiomis rūpinosi. Už išskirtines jo savybes aš jį paskyriau dekanu“, – prisiminė J.Kauneckas. 

Liūdna žinia atvedė į bažnyčią  „Tiek žmonių, kiek suėjo šiandien į rytines mišias, susirenka tik sekmadieniais“, – antradienį lrytas.lt sakė Biržų Šv.Jono Krikštytojo parapijos vikaras Ernestas Želvys. Biržiečiai į 7 val. prasidėjusias pamaldas bažnyčioje susirinko pagerbdami išvakarėse avarijoje žuvusį 49 metų šios parapijos kleboną Dalių Tubį.

Trylika metų Biržuose praleidusio dvasininko žūtis – didelė netektis ir jauniems, ir garbaus amžiaus biržiečiams. Šiltų žodžių D.Tubiui negailėjo ir jo nuolat lankyti senelių namų gyventojai, ir gimnazistai. „Daugiau tokio kunigėlio nebeturėsim“, – lrytas.lt sakė ne vienas biržietis.

Baisia žinia patikėjo ne iš karto

„Visų žmonių, kurie šįryt priėmė Švč.Sakramentą, akyse žibėjo ašaros“, – sunkiai rinkdamas žodžius lrytas.lt pasakojo vikaras E.Želvys. Jį nustebino į antradienio rytines mišias susirinkusių žmonių gausa – tiek jų paprastai į bažnyčią ateina sekmadieniais, o ne paprastą darbo dieną. Žmonės į bažnyčią ėmė plūsti nuo ankstyvo ryto, ant įėjimo laiptų dėjo degančias žvakutes.

Vikaras E.Želvys Biržuose pradėjo dirbti tik prieš 3 mėnesius, tačiau ir tiek laiko jam užteko įsitikinti, kad D.Tubys – paprastumu, optimizmu ir energija išsiskiriantis žmogus. „Visuomet linksmas, euforijoje – ir mus užkrėsdavo tokia nuotaika. Jis rasdavo kalbą ir su jaunu, ir su senu. Tikriausiai nebuvo Biržuose žmogaus, prie kurio nebūtų prisilietęs, pakalbinęs“, – sakė E.Želvys.

Pirmadienį D.Tubys turėjo laisvą dieną ir buvo kažkur išvažiavęs. Apie tai, kad jis žuvo, E.Želvys išgirdo iš tą patį vakarą paskambinusio lrytas.lt žurnalisto. „Iš pradžių nepatikėjau, galvojau, kad tai klaida ar piktas pokštas, tačiau paskambinus į policiją paaiškėjo, kad tai tiesa“, – pirmadienio vakarą prisiminė vikaras.

Senukai – sukrėsti

Vikarui E.Želviui antradienio rytą teko nelengva misija – apie klebono žūtį pranešti Biržų parapijos Šv.Vincento Pauliečio globos namų gyventojams. Čia gyvena dvi dešimtys senelių, kurie D.Tubį labai mylėjo. Išgirdę šią žinią, senukai buvo sukrėsti.

„Šitokio kunigėlio daugiau nebeturėsim“, – ašaras braukdama kalbėjo 84 metų šių globos namų gyventoja Rima Vyšniauskienė. Moteris sakė, kad D.Tubys visiems rasdavo gražių žodžių, nepraeidavo nepakalbinęs. Kartu su šiais seneliais jis sėsdavo prie Kūčių stalo, švęsdavo Kalėdas, Velykas.

„Mums dovanėlių atnešdavo. Va, ir šitas pagalves su visais užvalkalais iš jo dovanų gavau“, – sakė R.Vyšniauskienė, apgailestaudama, kad šios Kalėdos bus liūdnos.

„Žinia apie klebono mirtį buvo šokas ne tik mūsų globotiniams, tačiau ir visiems darbuotojams. Po tokios netekties net dirbti normaliai negalime, viskas iš rankų krenta“, – lrytas.lt sakė Šv.Vincento Pauliečio globos namų direktorė Rimanta Solovjovienė.

Moters teigimu, per klebonavimo Biržuose metus D.Tubys pasirūpino bažnyčios remontu, o neseniai buvo gauta finansinė Europos Sąjungos parama parapijos globos namų remontui. „Jis mums ir tėvas, ir motina, ir dvasinis vadovas buvo“, – su ašaromis akyse kalbėjo R.Solovjovienė. Jos teigimu, žmonės vadindavo D.Tubį ne klebonu ar dekanu, o „mūsų Daliuku“.

Užaugino močiutė

Ant Biržų Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios laiptų antradienio rytą žvakutes degė ir jaunimas, ir vyresnio amžiaus biržiečiai.

„Jis sugebėdavo jaunimą sudominti net tais dalykais, kurie iki tol nebuvo įdomūs“, – sakė būrelis Biržų „Saulės“ gimnazijos gimnazisčių. Jos į bažnyčią, norėdamos pagerbti mylimą kunigą, užsuko po pamokų.

„Klebonas visus žmones mylėjo, nes pats vargo buvo matęs“, – sakė biržietė Aldona Joneliūkštienė. Kartu su bičiule ji į bažnyčią ėjo ruoštis klebono pašarvojimui – pinti vainikų.

Pasak A.Joneliūkštienės, pats D.Tubis yra pasakojęs, kad jį užaugino močiutė. Atvažiavęs klebonauti į Biržus, D.Tubys atsivežė ir savo senelę, ją karšino iki mirties. 

Biržiečiai abejoja, kad klebonas galėjo užmigti prie vairo. Jie spėja, kad greičiau D.Tubiui sušlubavo sveikata – šiemet pavasarį jam buvo atlikta širdies operacija.    

Ketina laidoti šventoriuje

Iš Anykščių krašto kilęs D.Tubys, 1991 metais baigęs kunigų seminariją, Panevėžio Kristaus karaliaus katedroje buvo įšventintas į kunigus ir čia dirbo 5 metus.

Vėliau ketverius metus buvo Salako ir Švedriškės parapijų klebonu, o nuo 2000-ųjų perkeltas vadovauti Biržų Šv.Jono Krikštytojo parapijai. Prieš dvejus metus D.Tubis paskirtas Biržų dekanato dekanu.

Planuojama, kad biržiečių mylėtas dvasininkas amžinojo poilsio atguls Biržų Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios šventoriuje. Antradienio popietę šioje bažnyčioje pašarvotas D.Tubys bus laidojamas ketvirtadienį, 12 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.