Žuvęs kunigas D.Tubys turėjo vienintelę silpnybę

Evangelijos skelbimas ir automobiliai – du dalykai, kuriems Biržų klebonas Dalius Tubys negalėjo atsispirti. „Jis karštai skelbė viltį, tikėjimą, dėl to buvo labai mylimas Biržuose. Vienintelė Daliaus Tubio silpnybė, apie kurią jis galėjo kalbėti ir kalbėti, buvo automobiliai“, – sakė trejus metus su kunigu dirbęs dvasininkas Rimantas Rimkus.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė, Ilona Staškutė

2013-11-27 10:16, atnaujinta 2018-02-20 03:20

Pirmadienį Biržus ir visą Panevėžio vyskupiją sukrėtė kunigo D.Tubio žūtis. Parapijiečių mylimas dvasininkas kelyje Panevėžys–Pasvalys–Ryga ties Pumpėnais (Pasvalio r.) nesuvaldė prabangaus visureigio „Lexus“ ir atsitrenkė į krovininį automobilį.

Kunigas žuvo vietoje, iš visureigio liko krūva nuolaužų.

Biržų Šv.Jono Krikštytojo parapijos klebono D.Tubio visureigis „Lexus RX 450h“ – vienas iš pačių prabangiausių Lietuvoje parduodamų automobilių. Jis varomas hibridine sistema – 3,5 litro V6 benzininis variklis turi 249 AG, o visos sistemos galia siekia 299 AG.

Visureigis sveria 2,2 tonos ir yra prikimštas ne tik įvairių patogumą garantuojančių priedų, bet ir saugumo sistemų. „Lexus RX 450h“ jau standartinėje komplektacijoje turėjo dvigubas priekines, šonines juosmens, kelių ir užuolaidines oro pagalves.

Taip pat automobilyje buvo aktyvios galvos atramos, automobilio stabilumo kontrolė, galėjo būti ir papildoma apsaugos nuo avarijos kontrolės sistema.

Naujas 2010 metų viduryje išleistas „Lexus RX 450h“ kainavo nuo 200 tūkst. litų. Dabar tokie naudoti visureigiai parduodami po 80–90 tūkst. litų, tačiau už europietiškos komplektacijos modelį, kokį ir vairavo D.Tubys, tektų sumokėti šiek tiek daugiau.

Draugų dovana

„Jis tą mašiną pirko lizingu. Spėju, kad (paskolą ėmė. – Red.) mažiausiai penkeriems metams. Didelę dalį pradinio įnašo jam surinko ir padovanojo draugai verslininkai“, – aiškino Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų parapijos vikaras R.Rimkus, iki šio rugsėjo dirbęs kartu su žuvusiu kunigu.

Kiek R.Rimkus prisimena, didelę pirmojo įnašo dalį bičiuliai jam padovanojo kunigystės 20-mečio proga. Šį jubiliejų kunigas šventė prieš dvejus metus. Dvasininku jis įšventintas 1991 gegužės 31 dieną.

„Jis turėjo draugų Šveicarijoje, pas jį atvažiuodavo ir jis važiuodavo pas juos. Taip pat Panevėžyje gyveno daug buvusių jo mokinių“, – kas dovanojo pinigų įnašui, pasakojo buvęs dvasininko pagalbininkas.

Žmonės labai vertino kunigo atsidavimą. „Dėl to ir nusprendė padaryti tokią dovaną“, – sakė R.Rimkus.

Į naują leksusą – iš seno „Volvo“

Ankstesnis dvasininko D.Tubio automobilis, anot vikaro, buvo naudotas. „Pastarasis „Volvo 740“ buvo kone antikvarinis, 1996 metų. Galiausiai nuvežėme jį į naudotų detalių turgų atiduoti (išardymui. - Red.). Nebuvo prasmės pardavinėti“, - pasakojo R.Rimkus.

Į naująjį „Lexusą“, R.Rimkaus žiniomis, kunigas persėdo iš senojo „Volvo“. Dar anksčiau kunigas važinėjo automobiliu „Mazda 6“.

„Lietuvos rytas“ prieš devynerius metus rašė, kad Biržų Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas D.Tubys buvo patekęs į mokesčių inspekcijos akiratį. Viena vaistais prekiaujanti kompanija bažnyčiai paaukojo 5,5 mln. litų labdaros. Buvo kilę įtarimų, kad verslininkai tokiu būdu išgrynino pinigus ir galėjo išvengti kelių milijonų litų mokesčių valstybei. Tuomet D.Tubys atsisakė įvardyti, kokią sumą gavo bažnyčia. Jam teko aiškintis, ir už kokius pinigus įsigijo 60 tūkst. litų vertės naują automobilį „Mazda 6“.

„Tai mano per 13 kunigavimo metų sutaupyti pinigai. Dalį pridėjo močiutė“, – tuomet kalbėjo dvasininkas. Tąsyk kunigui buvo paskirta 1250 litų bauda už aplaidų buhalterijos tvarkymą.

D.Tubį pažinoję parapijos žmonės liudijo, kad kunigas mėgo važiuoti dideliu greičiu. Panevėžio vyskupas, sužinojęs, kokį automobilį D.Tubys nusipirko, pabarė dvasininką, kam piktina žmones.

Lizingu perkant brangius automobilius yra privalomas kasko draudimas. D.Tubio automobilis taip pat turėtų būti tokiu apdraustas. Jei nebus nustatyta, kad kunigas vairavo išgėręs, likusią paskolą už „Lexus“ visureigį padengs draudimas.

„Lyg ir gyvybės draudimą turėjo. Kunigai nėra drausti („Sodros“. – Red.), pensijos nebus, tai dauguma kunigų kaupia pensijai ir gyvybę apsidraudžia“, – aiškino R.Rimkus.

Dar gyva yra D.Tubio motina. Ji gyvena Utenoje. „Moteris brandaus amžiaus, prie ligoniukų“, – sakė vikaras.

Nesitaškė pinigais

Kunigas gerai sutarė su klebonu, per trejus darbo metus jiedu tapo bičiuliais. Po nelaimės jis pats pasisiūlė surengti velionio laidotuves. „Sunku kalbėti. Grįžtu į Biržus dabar, rūpinuosi laidotuvėmis“, – skausmo neslėpė kunigas.

Jis tikino, kad kunigas D.Tubys kasdieniame gyvenime buvo labai taupus. „Suprantu, gal žmones šokiruoja ta mašina, bet pamačius jo buitį, viskas išaiškėtų. Jo buitis labai skurdi. Jis tikrai nebuvo tas žmogus, kuris taškytųsi pinigais“, – tvirtino R.Rimkus.

Vikaras pasakojo, kad kunigas asmeninių pinigų mielai skirdavo bažnyčios reikmėms. „Bažnyčios jaunimas žino, kad visos ekskursijos buvo surengtos iš jo asmeninių arba rėmėjų lėšų, kad tik jaunimas būtų aktyvus bažnyčioje. Sakyčiau, laidojame Šiaurės Lietuvos jaunimo apaštalą“, – sakė vikaras.

Vyras prisiminė, kaip rinko kunigui D.Tubiui minkštasuolį. „Buvau vikaras, jis – klebonas. Kunigai pasitarti rinkdavosi pas jį. Sakau, klebone, nėra nė kur atsisėsti patogiai. Pasiūliau nupirkti minkštasuolį. Jis sutiko. Pasiūliau kelis naujų minkštasuolių variantus. Jis pasakė – gerai bus ir naudotas. Nusipirkom naudotą už 300 litų“, – pasakojo žuvusiojo bičiulis.

Klebonijoje D.Tubys turėjo du asmeninius kambarius – miegamąjį ir darbo. Kiti buvo skirti parapijos reikmėms. „Kiekvienas žmogus pas jį buvo mielai priimamas. Jaunimas turėjo savo atskirą erdvę, kur rinkdavosi, bendraudavo, gerdavo arbatą, žiūrėdavo filmus. Atskirą kambarį turėdavo „Caritas“. Praktiškai visos organizacijos klebonijoje turėjo po atskirą kambarį“, – kalbėjo pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.