Šimtai biržiečių atsisveikino su avarijoje žuvusiu klebonu D.Tubiu (papildyta)

Ketvirtadienio vidurdienį Biržuose gaudė varpai, minios žmonių - jauni ir seni - plūdo į  Šv.Jono Krikštytojo bažnyčią, eismą reguliavo ir tvarką prižiūrėjo policijos pareigūnai. Šimtai miestiečių atidavė pagarbą ir į paskutinę kelionę išlydėjo avarijoje žuvusį Biržų kleboną Dalių Tubį. 49-erių dvasininkas žuvo pirmadienio vakarą, kai jo vairuojamas visureigis „Lexus RX 450h” kelyje Panevėžys-Pasvalys-Ryga ties Pumpėnais (Pasvalio r.) rėžėsi į vilkiką.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Nov 28, 2013, 12:02 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:41 AM

Tragiškas mieste mėgstamo kunigo likimas pribloškė Biržų miesto ir rajono gyventojus - atsisveikinant su D.Tubiu jų veidus sukaustė rimtis ir liūdesys. Susirinkusieji netilpo į didelę bažnyčią - perpildytas buvo ir šventorius.

12 val. prasidėjusias Šv.Mišias aukojo trys vyskupai - Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvilas. Pastarasis yra D.Tubio kurso draugas. Mišiose taip pat dalyvavo apie 60 kunigų.

Biržiečių mylėtas dvasininkas amžinojo poilsio atgulė Biržų Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios šventoriuje, šalia kitų čia tarnavusių dvasininkų.

Kunigas buvo labai mylimas

„Ašaros pačios imdavo riedėti, pamačius, kaip prie jo karsto ėjo ir jauna mama su mažyte dukrele, nešinos gėlėmis, ir lazdele pasiramsčiuodama senutė. Visi jie kunigą Dalių mylėjo, o jis – visus“, - lrytas.lt pasakojo viena biržietė, pažinojusi D.Tubį. Pasak moters, šiam dvasininkui įėjus į kambarį, viską nušviesdavo jo gerumas, dvasinė šiluma.

Ketvirtadienį prieš vidurdienį prie bažnyčios suplūdo pulkai žmonių – jaunos šeimos, moksleiviai, iš darbų išsiprašę biržiečiai, senukai. Žmonių prisirinko pilna bažnyčia, netilpusieji užtvindė šventorių. Žmonės nekreipė dėmesį į akimirksniu besikaitaliojantį orą – šviečiančią saulutę vis uždengdavo juodi debesys, kelis kartus prapliupo lietus, pažiro sniego kruopos. Ir ašaras jų akyse išspaudė ne žvarbus vėjas, o prisiminimai apie D.Tubį.

Gražių žodžių palydint D.Tubį į paskutiniąją kelionę negailėjo visi trys laidotuvėse dalyvavę vyskupai, kurso draugai iš seminarijos. Pastarieji į laidotuves susirinko beveik visi.

„Žmonių susirinko tarsi per Velykas“, - sakė Šv.Mišias laikęs Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas. Jo nuomone, toks vaizdas turėtų džiuginti D.Tubį, visuomet norėjusį, kad žmonės ateitų į bažnyčią.

Dabartinis Panevėžio vyskupas L.Virbalas prisiminė, kaip per paskutinįjį susitikimą su D.Tubiu, šis kaip visuomet rūpinosi kitais – pasakojo, kad organizuoja būsimą katalikiško jaunimo kelionę į Taizė vienuolyną Prancūzijoje. „Kiek galėsiu, visiems padėsiu, o „Svajonių bažnyčiai“ - būtinai“, - vyskupui sakęs tuomet D.Tubys. Pasak L.Virbalo, D.Tubys labai didžiavosi Biržų jaunimu, susibūrusiu į „Svajonių bažnyčią“.

„Kunigas Dalius visuomet norėdavo, kad melstumėmės susikabinę rankomis. Norėčiau, kad ir toliau žiūrėtumėme vieni kitiems į akis, susikabintumėme už rankų“, - su ašaromis akyse bažnyčioje kalbėjo Biržų rajono merė Irutė Varzienė.

Jos teigimu, Biržams labai pasisekė, kad daugiau nei dešimtmetį čia kunigavo D.Tubys, tapęs beveik kiekvienos biržiečių šeimos nariu. Kunigas, sugebėdavęs rasti kalbą ir su jaunu, ir su senu. Pas kurį buvo gera ateiti ir švenčių metu, ir širdį spaudžiant rūpesčiams.

Atsisveikinimo žodį tarė ir taip pat biržiečių labai gerbiamas Biržų evangelikų reformatų kunigas Rimas Mikalauskas. Jis pasidžiaugė, kad dešimtmetį teko dirbti greta kunigo D.Tubio, priminė, kad šiam kunigui geriausias paminklas – patys biržiečiai, jų doras, krikščioniškas gyvenimas.

Prieš pat išnešant kunigo karstą iš bažnyčios, Biržų jaunimas sugiedojo jo mylimiausią giesmę. Karstas, lydimas būrio dvasininkų ir biržiečių, skambant varpams buvo apneštas apie bažnyčią. Vėliau D.Tubys amžinojo poilsio atgulė bažnyčios šventoriuje, šalia kelių kitų dvasininkų. Kas sukėlė avariją?

Avarijoje iš karto žuvusio D.Tubio vairuojamas automobilis buvo visiškai sumaitotas, o kunigo kūną ištraukė į nelaimės vietą atvykę ugniagesiai-gelbėtojai.

Paaiškėjo, kad D.Tubys lemtingą pirmadienio pavakarę važiavo iš Vilniaus, kur konsultavosi su specialistais būtent dėl širdies negalavimų.

Pastaruoju metu klebono sveikata buvo prasta. Keliamos versijos, kad vairuodamas dvasininkas prisnūdo arba pasijuto blogai.

Biržuose buvo mylimas

Iš Anykščių krašto kilęs D.Tubys, 1991 metais baigęs kunigų seminariją, Panevėžio Kristaus karaliaus katedroje buvo įšventintas į kunigus ir čia dirbo 5 metus.

Vėliau ketverius metus buvo Salako ir Švedriškės parapijų klebonu, o nuo 2000-ųjų perkeltas vadovauti Biržų Šv.Jono Krikštytojo parapijai. Prieš dvejus metus D.Tubys paskirtas Biržų dekanato dekanu.

Trylika metų Biržuose praleidusio dvasininko žūtis – didelė netektis ir jauniems, ir garbaus amžiaus biržiečiams. Šiltų žodžių D.Tubiui negailėjo ir jo nuolat lankyti senelių namų gyventojai, ir gimnazistai.

„Daugiau tokio kunigėlio nebeturėsim“, – lrytas.lt sakė ne vienas biržietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.