Tarp jaunimo plintantis svaiginimosi būdas Kazlų Rūdoje pražudė šešiolikmetį

Uostė chemines medžiagas?

Prisiuosčiusį žiebtuvėlio dujų paauglį mirtis ištiko namuose.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Prisiuosčiusį žiebtuvėlio dujų paauglį mirtis ištiko namuose.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

2014-01-16 20:46, atnaujinta 2018-02-17 10:49

Smalsumas ir noras neatsilikti nuo besisvaiginančios bendraamžių kompanijos kartais baigiasi tragedija. Trečiadienį Kazlų Rūdoje buvo palaidotas 16-metis moksleivis. Prisiuosčiusį žiebtuvėlio dujų paauglį mirtis ištiko namuose.

Uostė chemines medžiagas?

Praėjusį pirmadienį Kazlų Rūdos miestelį apskriejo šiurpi žinia - 16-metis R. rytą buvo rastas negyvas.

Paauglys augo pas senelius. Jo motina prieš kelerius metus sukūrė naują šeimą ir išvyko gyventi į kitą rajoną, sūnų palikusi Kazlų Rūdoje.

Kai R. dar gyveno su motina, jos šeima buvo įrašyta į socialinės rizikos sąrašą.

Berniukas mokėsi pagal specialią programą. Jį nuo vaikystės pažįstantys miestelio gyventojai pasakojo, jog R. elgesys nuo mažens kėlė problemų.

Prieš kelias savaites Kazlų Rūdoje pasklido kalbos, jog R. ir keli jo bendramoksliai miškelyje svaiginasi - uosto chemines medžiagas.

Į šiuos gandus tuoj pat sureagavo pedagogai, vaikų teisių apsaugos bei policijos pareigūnai. Jie aiškinosi, kurie nepilnamečiai bando sukti į toksikomanijos klystkelius, pasakojo moksleiviams apie įvairių narkotikų poveikį ir žalą.

Prireikė tėvų pagalbos

Vienos mokyklos direktorius Kazlų Rūdos savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyriui pranešė, kad į jį kreipėsi motina, kuri pastebėjo pasikeitusį savo sūnaus elgesį. Paauglys darėsi agresyvus, o motina nesuprato priežasčių.

Direktorius įtarė, jog moksleivis svaiginasi, ir patarė moteriai su sūnumi kreiptis į gydytojus. Pedagogo įtarimai pasitvirtino.

Paauglys prisipažino, jog svaiginasi benzinu.

Kazlų Rūdos savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėja Loreta Urbštienė portalui lrytas.lt sakė, kad sužinojus apie galimą paauglių svaiginimąsi, buvo sukviesti vaikų tėvai, analizuojamas pakitęs paauglių elgesys.

„Nujautėme, kad tai jis daro ne vienas, bandėme klausinėti, tačiau paauglys buvo nekalbus, nenorėjo išduoti draugų.

Šiaip ne taip surinkome nepatvirtintą informaciją, sukvietėme tėvus, kurių vaikai, įtarėme, gali svaigintis, ir pasiūlėme atkreipti didesnį dėmesį į jų vaikų elgesį, išvaizdą bei savijautą.

Vieni tėvai supyko, kiti išsigando, treti reagavo supratingai.

Vienas vaikas gydosi, ačiū jo mamai, kuri buvo pastabi ir atkakli, bet dar dešimtys paauglių, ko gero, liko be tėvų dėmesio", - sakė L.Urbštienė.

Ji teigė, kad prieš kelerius metus per Kazlų Rūdą nusirito klijų uostymo banga ir iki pastarojo laiko nebuvo neramių žinių.

„Praėjusiais metais, kai jaunesniesiems moksleiviams pasakojome apie narkotikus, vaikai mums pareiškė: „Jūs dar daug ko nežinote". Ir susižvalgė lyg sąmokslininkai.

Tuomet jie mums papasakojo, kad yra bendraamžių, kurie svaiginasi benzinu", - prisiminė L.Urbštienė.

Šešiolikmetis rastas lovoje

Specialistai teigia, kad žiebtuvėlių dujomis toksikomanai pradėjo svaiginti visai neseniai. Ši naujovė plinta pražūtingu greičiu.

Pirminiais duomenimis, šios dujos pražudė ir 16-metį R. Paauglys buvo rastas savo lovoje su maišeliu ant galvos, šalia mėtėsi žiebtuvėliams pildyti dujų flakonėlis.

Negalima teigti, jog elgesio problemų turinčiu R. artimieji nesidomėjo.

Prieš kurį laiką vyresniosios sesers pričiuptas benzinu apkvaitęs paauglys dievagojosi, kad liausis, tačiau žodžio nesilaikė.

Priklausomybę išduoda ir kvapas

Marijampolėje dirbantis priklausomybės ligų psichiatras Arūnas Jasionis teigė, jog besisvaiginačius vaikus dažniausiai pastebi budrios mamos.

Gydytojas tvirtino, jog nereikia būti užkietėjusiu uostytoju, kad pajustum pražūtingą lakiųjų medžiagų poveikį: „Ir po vieno dviejų kartų gali ištikti ūmi kepenų, smegenų liga, prasidėti silpnaprotystė, pasireikšti neprognozuojama psichozė - agresyvus elgesys.

Tėvai turėtų atkreipti dėmesį į vaiko išvaizdą, nuo jo sklindantį chemikalų kvapą, klijų dėmes ant drabužių.

Pasikeičia besisvaiginančio vaiko interesai, iš namų gali pradėti dingti kad ir nedidelės pinigų sumos. Tėvai kartais išgirsta apie netikėtas vaiko skolas. Reikėtų sunerimti, jei vaikas pernelyg mieguistas ar perdėtai linksmas".

A.Jasionis prisiminė pokalbį su kolegomis iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Gydytojas klausė jų nuomonės, kokie narkotikai vaikams yra baisiausi, ir sulaukė netikėto atsakymo: „Alus. Nuo jo prasideda kelias į svaiginimąsi".

Psichiatrs A.Jasionis pripažino, kad žiebtuvėlių dujų uostymas medikams jau žinoma naujovė.

Mažamečiams ir nepilnamečiams alkoholis ir tabakas nepardavinėjami, tačiau jie be vargo gali įsigyti klijų, tirpiklių, įvairių aerozolių.

Tapo populiaria preke

Portalas lrytas.lt atliko nedidelį eksperimentą.

Apsilankėme trijose skirtingose Marijampolės vietose esančiose parduotuvėse, neva ketindami įsigyti flakonėlį dujų, skirtų papildyti žiebtuvėlius.

Pardavėjos lyg atsiprašydamos teigė: „Ką tik baigėme, užsakėme, bet dar neatvežė".

Į klausimą, kas daugiausia juos pirko, visos parduotuvių darbuotojos atsakė vienodai - vaikai.

„Prieš šventes jie tiesiog po kelis pirkdavo, net stebėjomės. Matyt, sprogdindavo", - svarstė pardavėjos.

Tačiau prieš šventes paaugliai saujomis pirko nebrangiai kainuojančias petardas ir poškino už kiekvieno kampo. Vargu, ar beveik 4 litus kainuojantį flakonėlį jie būtų sprogdinę. Žinovai sakė, jog tokį flakoną būtų įmanoma susprogdinti nebent lauže.

Kai viena pardavėja paaiškino, kad žiebtuvėlių dujomis paaugliai svaiginasi, moteris prarado amą.

„Viešpatie, - išsigandusi delnais suplojo moteris ir priblokšta keliolika sekundžių nepratarė nė žodžio. - Viskas, nė vienam nebeparduosiu. Bet, palaukite, negaliu neparduoti - tai nėra nepilnamečiams uždrausta prekė".

Dėl netikėtos informacijos akivaizdžiai sutrikusi pardavėja svarstė, ar laikytis darbo taisyklių, ar vis dėlto neparduoti paaugliams pražūtingos prekės.

Portalo lrytas.lt kalbinti gydytojai, vaikų teisių apsaugos bei policijos pareigūnai tvirtino - mažamečių ir nepilnamečių toksikomanų daugėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.