Ryškėnų seniūnijos darbuotojas vos nesupleškino kultūros centro

Bibliotekoje tvyrojo dūmai

Daugiau nuotraukų (1)

Giedra Akavickienė

Jan 28, 2014, 8:40 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:57 PM

Gaisrą pirmoji pastebėjo tose pačiose patalpose dirbanti Telšių rajono savivaldybės K.Praniauskaitės viešosios bibliotekos Ryškėnų filialo bibliotekininkė Jovita Vaičiulienė.

Pajutusi dūmus, bibliotekininkė apie negerus įtarimus pasidalino su kultūros centro direktore Romualda Virketiene. Moterys atrakino kultūros centro salę, iš kurios veržėsi aštrių dūmų kamuoliai.

Per dūmus sunku buvo ką matyti, todėl Ryškėnų kultūros centro direktorė nesvarsčiusi puolė rinkti bendrąjį pagalbos telefono numerį.

„Ačiū Telšių ugniagesių komandai, vyrai labai greitai atvažiavo ir surado gaisro židinį. Apie patirtą išgąstį primena tik sunkiai išvėdinami dūmai. Negaliu net pagalvoti, kas būtų nutikę, jeigu gaisras būtų kilęs darbo pabaigoje ar savaitgalį, kai nieko patalpose nėra“, - kalbėjo R.Virketienė.

Bibliotekoje tvyrojo dūmai

Šoką patyrė ir Ryškėnų bibliotekininkė J.Vaičiulienė. Moteris papasakojo, kad bibliotekos patalpose, kurios yra už kultūros centro salės sienos, pajutusi dūmus, ne juokais susirūpino.

„Pradėjau apžiūrinėti kompiuterius, ar nedega laidai. Savo valdose nieko įtartino neradusi, apie dūmus pranešiau kultūros centro direktorei“, - tvirtino J.Vaičiulienė.

Grėsmė - brangiems kompiuteriams

Nustačius, kad gaisro židinys - kultūros centro salėje, bibliotekininkė nežinojo, ko griebtis, kaip išsaugoti bibliotekos vertybes - knygas ir kompiuterius.

Mat Ryškėnų kaimo biblioteka - šiuolaikiška, kompiuterizuota. Gaisro metu pavojus kilo net 100 tūkst. litų kainavusiai kompiuterinei įrangai.

Pasak bibliotekininkės J.Vaičiulienės, stacionarūs kompiuteriai pritvirtinti prie stalų, taip paprastai jų nepaimsi ir neišneši. Tuomet jai kilo mintis, kad galinti išgelbėti bent nešiojamus kompiuterius.

Virino trūkusį vamzdį

Kaip paaiškėjo, didžiulės nelaimės priežastis - labai paprasta.

Paspaudus šaltukui, kultūros centro rūsyje užšalo vandentiekio vamzdis, pirmadienį darbuotojai sėdėjo be vandens lašo. Antradienio rytą į pagalbą atskubėjo Ryškėnų seniūnijos darbininkas, kuris suvirino trūkusį vamzdį.

Telšių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos teigimu, antradienį 11 val. 04 min. gautas pranešimas, kad Ryškėnų kultūros centras pilnas dūmų.

Atvykus ugniagesiams, patalpos buvo uždūmintos. Mūrinio pastato salėje degė medinė scena, kurios apačioje rūsyje anksti rytą buvo suvirintas trūkęs vamzdis.

Gaisro metu sudegė ir nuardyta apie 2 kv. metrai scenos.

Darbininkui - protokolas

Kaip nustatyta, gaisro priežastis - priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimai atliekant ugnies, suvirinimo darbus. Pažeidėjui – seniūnijos darbininkui surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas.

Ugniagesiai perspėja, kad atliekant ugnies darbus 5 metrų spinduliu esančios konstrukcijos ar medžiagos, kurios gali užsidegti, turi būti pašalintos arba patikimai apsaugotos. Taip pat reikėtų imtis priemonių, kad kibirkštys nepatektų ant žemiau esančių degių konstrukcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.