Liepsnojančioje pievoje Švenčionių rajone sudegė vyras

Liepsnojančiose pievose ugnis šiemet jau pasiglemžė pirmąją auką. Švenčionių rajone išdegusiame lauke rastas žuvęs vyras.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Apr 11, 2014, 7:23 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:26 PM

Kaip lrytas.lt sužinojo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriuje, penktadienio 15 val. 58 min. Švenčionių r. ugniagesiams buvo pranešta, kad Strūnaičio seniūnijoje, Vidutinės kaime dega sausa pernykštė žolė.

Ugniagesiams atvykus nurodytu adresu, žolė jau buvo užgesinta. Pirminiais duomenimis, išdegė apie 3 ha pievos.

Išdegusiame lauke aptiktas smarkiai apdegęs kol kas nenustatytos tapatybės vyriškio kūnas. Tai pirmas žmogus, šiemet žuvęs liepsnojančiose pievose.

Dėl įvykio policija pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, pernykštė žolė daugiausiai šiemet liepsnoja Vilniaus apskrityje.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis šį pavasarį triskart padidino žalos aplinkai, padarytos deginant žolę, atlyginimo įkainius. Iki šiol už vieną sudegintos pievos hektarą reikėjo atlyginti tūkstančio litų žalą. Nuo trečiadienio teks mokėti 3 tūkst. litų.

Tais atvejais, kai žolės gaisras išplinta į miškus ar saugomas teritorijas, skaičiuojant žalą taikomi atitinkami koeficientai ir ji gali siekti dešimtis tūkstančių litų.

Ugniagesiai primena, kad degančiose pievose beveik kasmet žūsta žmonės. Per pastaruosius penkerius metus tokių gaisrų metu žuvo dešimt gyventojų. Milžiniškų nuostolių dėl žolės gaisrų patiria gamta. Degančiose pievose žūsta vabzdžiai ir kiti gyvūnai, čia perintys paukščiai. Nuo liepsnojančios žolės ugnis neretai persimeta į miškus, durpynus, gyventojų sodybas, ūkinius pastatus.

Prieš kelerius metus Vilniaus rajone nesuvaldytas žolės gaisras persimetė į pievos pakraštyje buvusius kaimiečių pastatus. Tąkart sudegė pusė kaimo ir tik per laimingą atsitiktinumą žmonės nenukentėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?