Neatsargumo kaina – viena akis

Kad ir kokiu profesionalu jautiesi, pamiršti darbo saugos reikalavimų nevalia. Tuo įsitikino darbe akies netekęs kaunietis. Šiemet Kauno regione dėl darbdavių ar darbuotojų kaltės įvyko ne viena skaudi nelaimė.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Apr 27, 2014, 7:55 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:48 AM

Kaunietis Dainius Patapavičius kiekvieną dieną gailisi, kad dirbdamas neužsidėjo apsauginių akinių. Remontuojant automobilį atskilusi metalo skeveldra jam sužalojo akį, rašo „Laikinoji sostinė".

Europos Sąjungoje dėl su darbu susijusių pažeidimų kas tris su puse minutės miršta žmogus. Statistika byloja, kad Lietuva pagal sunkių ir mirtinų atvejų darbe skaičių užima vieną blogiausių vietų Europos Sąjungoje.

Pirmadienį minint Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną yra puiki proga prisiminti, kad saugumas darbe priklauso ir nuo darbdavių, ir nuo darbuotojų.

Nelaimė įvyko akimirksniu

Kaunietis autošaltkalvis D.Patapavičius pasakojo, kad prieš kelerius metus dirbo savo įprastą darbą – automobilių remonto dirbtuvėse taisė mikroautobusą.

„Automobilis po avarijos buvo sulankstytas. Reikėjo nupjauti vieną jo dalį. 20 metų dirbdamas tokį darbą naudojausi specialiais apsauginiais akiniais ir kitomis specialiomis darbo saugos priemonėmis. Tačiau tą dieną kažkodėl nusprendžiau, kad nupjauti detalę pavyks akimirksniu, ir akinių neužsidėjau“, – prisiminė vyras.

Darbo metu atskilusi metalo skeveldra kauniečiui sužalojo kairiąją akį. Vyras po ilgo gydymosi šia akimi nebemato. Jam pripažintas neįgalumas.

Darbdaviai nenusisuko

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) darbuotojai tikrino, kas kaltas, kad kaunietis susižalojo darbe, ir nustatė, jog jo viršininkai buvo supažindinę darbuotoją su darbo saugos taisyklėmis ir suteikę jam reikiamas priemones.

„Dėl to, kad nebuvau užsidėjęs specialių akinių, įspėjimą gavo mano viršininkas, nes nekontroliavo, ar naudoju apsaugos priemones. Tačiau dėl to nesupyko. Suprantu, kad dėl nelaimės esu kaltas pats“, – teigė D.Patapavičius.

Kaunietis automobilių remonto įmonėje dirbo ne vienus metus, o darbdaviai jo darbu buvo patenkinti, tad nutikus nelaimei jo likimo valiai nepaliko.

„Darbdaviai skyrė pašalpą, sumokėjo už vaistus. Man pasisekė, nes esu girdėjęs, kad ne vienu atveju net ir tada, kai dėl nelaimės kaltais pripažįstami darbdaviai, jie atsakomybės kratosi, ir teisybės nukentėjusiajam reikia ieškoti teismuose“, – sakė automobilių meistras.

Rengia ir proto mūšius

VDI duomenimis, šiemet Kauno regione surašyti reikalavimai pašalinti 369 pažeidimus. Darbe įvyko 5 sunkūs nelaimingi atsitikimai, 3 žmonės žuvo.

Kaip elgtis, kad saugesni ir sveikesni darbe būtų ir darbuotojai, ir darbdaviai, moko ne viena saugaus darbo konsultacijas teikianti ir mokymus rengianti kompanija.

Specialistai įsitikinę, kad mokyti saugaus darbo taisyklių reikia ne tik rengiant seminarus ir kursus. Pasirenkamos ir patrauklios priemonės, skatinančios žmones rūpintis savimi ir aplinkiniais. Pavyzdžiui, Kaune kasmet vyksta akcijos, kurių metu konsultacijų kompanija SDG gyventojams dalija darbo pirštines. Šiemet apie saugų darbą visą balandį kalbama ir organizuojant protų mūšius šia tema 5 šalies miestuose. Baigiamasis turas vyks Kaune balandžio 28 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.