Žiaurumo pavyzdys Vilniuje: briedžio agonija truko per naktį

„Tik labai žiauriai nerašykite“, – prašo du Valstybinės miškų tarnybos darbuotojai, visą naktį iš sekmadienio į pirmadienį stebėję po susidūrimo su automobiliu smarkiai sužalotą briedį. Tačiau ir jie, ir įvykio vietoje situaciją stebintys policijos pareigūnai sutinka, kad yra nenormalu, kai beveik miesto centre sužalotas gyvūnas kankinasi beveik pusę paros.

Sužaloto briedžio agonija truko visą naktį, nes Vilniuje neatsirado nei žmonių, nei organizacijų, galinčių nutraukti gyvūno kančias.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Sužaloto briedžio agonija truko visą naktį, nes Vilniuje neatsirado nei žmonių, nei organizacijų, galinčių nutraukti gyvūno kančias.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

2014-06-09 10:11, atnaujinta 2018-02-13 01:31

Dar naktį oficialiai buvo tvirtinama, jog „į įvykio vietą iškviesti medžiotojai, kurie pasirūpins“ sužalotu gyvūnu. Tačiau pirmadienio rytą į darbą važiavę tūkstančiai vilniečių galėjo stebėti merdėjantį briedį. Gyvūnas buvo patrauktas nuo kelio ir kankinosi ant žolės šalikelėje. Ant gatvės važiuojamosios dalies dar buvo likusi didžiulė sausa kraujo dėmė.

Vėlų sekmadienio vakarą, apie 23 val. 40 min., Geležinio Vilko g. ties Baltupiais automobilis „Opel Zafira“ susidūrė su jaunu briedžiu. Vairuotojas nenukentėjo, tik gana smarkiai apgadintas jo automobilis.

O briedis buvo sužalotas ir vis blaškėsi. Dar naktį gyvūnas kankinosi ant važiuojamosios dalies. Iš ryto jis jau buvo patrauktas į šalikelę.

Paaiškėjo, kad Vilniuje nėra kam pasirūpinti sužalotu gyvūnu.

„Mieste šaudyti negalime. Mes iš viso ne medžiotojai. Atvažiavome naktį ir stovime čia iki šiol. Policininkai pasikeitė, mūsų darbo laikas jau baigėsi, o mes čia vis dar stovime. Mes vieninteliai atsakingi už visą Vilniaus apskritį“, – stebėdami vis dar besikankinantį briedį lrytas.lt žurnalistui sakė Valstybinės miškų tarnybos darbuotojai.

Jie rodo storą aplanką su įstaigų pavadinimais ir telefonų numeriais. Jame neatsirado organizacijos, galinčios nutraukti gyvūno kančias. Esą įstatymai draudžia mieste šaudyti, gyvūną reikia užmigdyti, tai gali padaryti Kaune įsikūrusios Gyvūnų globos asociacijos darbuotojai, kurie visą naktį nekėlė ragelio.

„Dabar jau atvažiuoja. Prisiskambinome. Bus po pusantros valandos“, – sakė miškininkai.

Už pusantro valandos – tai reiškia apie 10 val. 30 min. Gyvūno kančios užtruks beveik pusę paros.

Gyvūnų globėjai bendrauti nenori

Patys Gyvūnų globos asociacija net nesiteikia bendrauti su žurnalistais ar bent jau bandyti paaiškinti situaciją. Telefono ragelį pakėlęs ir išgirdęs, kad skambina lrytas.lt žurnalistas, neprisistatęs vyras kategoriškai atsisakė kalbėti.

„Su „Lietuvos rytu“ nenorime turėti jokių reikalų. Kodėl? Todėl, kad mūsų organizacija nusprendė neturėti su „Lietuvos rytu“ jokių reikalų. Viso gero“, – pokalbis su gyvūnų globėjais buvo trumpas.

Įvykio vietoje budintys pareigūnai tvirtina, kad jie ginklo naudoti irgi negali. Sako, kad „nėra pagrindo“. Gyvūno kančios – ne priežastis užtaisyti tarnybinį pistoletą. Kita vertus, ir policininkai pripažįsta, kad situacija tikrai nėra normali.

Tad gal būtų galima pradėti ikiteisminį tyrimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais?

„Mes tik saugome įvykio vietą ir užtikriname eismo saugumą. Jei reikėtų organizuoti apvažiavimą ir panašiai“, – sakė policininkai.

Į Geležinio Vilko g. buvo atvažiavę ir savivaldybės bendrovės „Grinda“ darbuotojai. Tačiau jie irgi nežinojo, ką daryti su dar gyvu briedžiu. Įmonė surenka tik gaišenas. Todėl vyrai sėdo į mašiną ir išvažiavo.

Per jau išdžiūvusio kraujo klaną važiuojantys vilniečiai tik kraipė galvą. Negi negalima išspręsti tokios paprastos situacijos?

Vilniaus apskrities VPK pirmadienį išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad sužalotais gyvūnais turėtų pasirūpinti Aplinkos apsaugos agentūra prie Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos.

Vilniaus policija taip pat užsimena, kad praėjusį ketvirtadienį Nemenčinės pl. partrenktu ir šalikelėje nugaišusių briedžiu irgi ilgai nebuvo kam pasirūpinti.

„Nebegyvas gyvūnas dar kitą rytą buvo pastebėtas gulintis šalikelėje“, - savo pranešime pirmadienio rytą informavo Vilniaus policija.

Laukinių gyvūnų globos priemonėms buvo skirta 120 tūkst. litų

Pirmadienį prieš pietus į šią nenormalią situaciją sureagavo ir Aplinkos ministerija. Kaip rašoma ministerijos pranešime, sunkiai sužeistas gyvūnas buvo priverstas kankintis, nes aplinkosaugininkams nepavyko prisikviesti Gyvūnų globėjų asociacijos. Ši organizacija pagal su Aplinkos ministerija sudarytą sutartį privalo bet kuriuo paros metu būti pasiekiama ir prireikus atvykti į bet kurią Lietuvos vietą.

Ministro pavedimu Aplinkos apsaugos agentūra jau pradėjo šio įvykio patikrinimą.

2013 m. pabaigoje Aplinkos ministerijos viešąjį konkursą (120 tūkst. litų vertės) laukinių gyvūnų globos priemonėms įgyvendinti laimėjo Gyvūnų globėjų asociacija. Organizacija šias priemones vykdė ir keletą pastarųjų metų.

„2013 m. Gyvūnų globėjų asociacija suteikė apie 1 tūkst. gyvūnų gelbėjimo paslaugų. Gyvūnų globėjų asociacija pagal sutartį vykdo šias paslaugas: gavus pranešimus apie globos reikalaujančius gyvūnus, juos surenka ar pagauna, transportuoja į gydymo įstaigą, gydo, slaugo ir globoja. Gyvūnai transportuojami tam pritaikyta technika, juos iš gamtos paima zoologo arba veterinaro specialybę turintys specialistai, gydo kvalifikuoti veterinarijos specialistai. Pasveikę gyvūnai po sėkmingos reabilitacijos privalo būti paleisti į laisvę. Nei policija, nei aplinkosaugininkai neturi teisės užmigdyti gyvūnų. Tai gali daryti tik kvalifikuoti veterinarai. Aplinkos ministerija šias paslaugas perka iš minėtos organizacijos", - rašoma Aplinkos ministerijos pranešime.

Taip pat pranešama, kad aplinkos apsaugos agentūra smulkiai ištirs įvykio aplinkybes ir savo išvadas pateiks Aplinkos ministerijai. Bus aiškinamasi, kodėl sunkiai sužeistas briedis pagalbos laukė ir buvo užmigdytas tik praėjus daugiau kaip 5 val. po avarijos. Remiantis išvadomis bus sprendžiama, ar sutartis su Gyvūnų globėjų asociacija bus tęsiama. 

Kol kas neaišku, kodėl Aplinkos ministerija savo pranešime mini 5 valandas. Briedis buvo partrenktas naktį apie 23 val. 40 min. Pirmadienį apie 9 val. ryto jis vis dar kankinosi šalikelėje. Tai reiškia, kad jo kančių niekas nesiteikė nutraukti ne 5 valandas, kaip rašoma ministerijos pranešime, o mažiausiai devynias su puse valandos.

Galiausiai, taip ir nesulaukęs gyvūnų globėjų, apie 10 val. 15 min. briedis nugaišo pats.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.