Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Vaiko žūtis ant vagono stogo – gyvenimo tragedijos atomazga

Žmones sukrėtusi kraupi 12 metų berniuko mirtis, kai jį, su draugu šokinėjusį ant prekinio vagono stogo, mirtinai traumavo 27 tūkst. voltų įtampa, užminė nemažai mįslių.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jun 20, 2014, 3:49 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:47 PM

Policijos pareigūnams sunkiai sekėsi nustatyti tragiškai žuvusio vaiko tapatybę. Pareigūnus glumino ir tai, jog kitą dieną niekas nesikreipė dėl pernąkt negrįžusio vaiko. Jo tapatybė buvo nustatyta tik ketvirtadienio vakarą. Tai Žemųjų Šančių rajone gyvenęs M.B. Šią vasarą jam būtų sukakę 13 metų.

Lrytas.lt išsiaiškino, jog gyvu fakelu virtęs ir baisiose kančiose žuvęs mažametis nelabai rūpėjo jo motinai, su vyru išsiskyrusiai ir netikusiu gyvenimo būdu garsėjančiai G.Š.

Į Kauną atsikraustė iš Jonavos rajono

Kaune G.Š. du dviem nepilnamečiais vaikais, 12-mečiu M.B. ir dvejais metais vyresne dukterimi, apsigyveno neseniai, tik kovo mėnesį. Dar du moters vaikai, pilnametystės jau sulaukęs sūnus ir dukra, gyvena atskirai.

Anksčiau moteris gyveno Jonavos rajone, kur buvo puikiai pažįstama socialiniams darbuotojams. Ji gyveno socialiniame bute, girtuokliavo ir vengė dirbti. Vienintelės jos pajamos buvo 630 litų pašalpa ir nereguliariai gaunami alimentai iš vaikų tėvo.

„Gaila tokiomis baisiomis aplinkybėmis žuvusio vaiko, tiesiog šiuo metu jis mano akyse stovi. Žiauru, kai toks likimas ištinka niekuo dėtus vaikus“, – lrytas.lt sakė Jonavos rajono miestelio, kuriame anksčiau gyveno ši šeima, seniūnė.

Nė vieno gero žodžio

„Ji gyveno savivaldybei priklausančiame socialiniame bute, vaikai jai mažai rūpėjo. Butą ji sugebėjo visiškai nuniokoti, pavertė landyne. Pridarė skolų, piktybiškai nemokėjo už komunalines paslaugas, kol galiausiai nuo mūsų pabėgo į Kauną. Byla dėl skolų komunalininkams jau perduota teismui“, – sakė seniūnė.

Gyvendama Jonavos rajone tragiškai žuvusio berniuko mama garsėjo palaidu gyvenimo būdu. Moters elgesys pakito tik susiradus sugyventinį.

„Rūbus ji pirkdavo skuduryne, tačiau visada eidavo ryškiai pasidažiusi, su aukštakulniais bateliais, o sijonas nesiekdavo kelių. Kol nebuvo suradusi eilinio sugyventinio, garsėjo kaip laisvo elgesio moteris, pas ją namuose, kur gyveno ir mažamečiai, nuolatos vykdavo pobūviai“, – lrytas.lt sakė moterį pažinoję vietos gyventojai.

Moteris turi dar vieną vaiką, dabar jau pilnametystės sulaukusią ir atskirai gyvenančią dukrą. Jos vaikystė taip pat buvo nepavydėtina, teko būnant nepilnamete mokytis išgyventi pačiai.

Susiradusi eilinį sugyventinį G.Š. su savimi pasiėmė du mažiausius vaikus ir beveik metams dingo iš mistelio. Vieną likusią jos nepilnametę dukrą maistu šelpė kaimynai, kiek galėdami padėjo seniūnijos darbuotojai ir pedagogai.

Pedagogai sukrėsti

Jonavos rajono mokyklos, kurią lankė dvylikametis, mokytojai iki šiol negali atsigauti nuo patirto šoko.

„Tai buvo labai nuoširdus vaikas. Judrus ir energingas, labai geros sielos. Jis visuomet aktyviai dalyvaudavo mokyklos veikloje. Vaikas juk nekaltas, kad gimė tokioje šeimoje, augo netikusioje aplinkoje“, – lrytas.lt sakė mokyklos direktorė.

Pedagogė prisimena visus G.Š. vaikus, jie lankė jos vadovaujamą mokyklą.

„Vaikams trūkdavo šeimos paramos. Galima sakyti, jog pagalbą jie gaudavo iš draugų šeimų bei mokyklos“, – sakė direktorė.

Pašnekovė prisiminė, jog M.B. sesuo labai išgyveno, kai motina nusprendė kraustytis gyventi į Kauną.

„Nuoširdi ir miela mergaitė labai nenorėjo išsikelti iš šios vietos. Bet ką padarysi, tokia buvo jos mamos valia. Manau, jeigu jie būtų likę čia, tos tragedijos nebūtų. Juk kaimas – saugesnė aplinka nei miestas“, – svarstė mokyklos direktorė.

Ketino atsitiesti ar tik melavo ?

G.Š. su vaikais persikėlus gyventi į Kauną, Vaiko teisių apsaugos specialistus pasiekė kolegų iš Jonavos raštai.

„Ši šeima buvo įtraukta į socialinės rizikos grupę, mes gavome apie ją informaciją, toliau teikėme socialinis paslaugas. Tai probleminė šeima, berniukui buvo sudėtinga mokytis, mama planavo pakeisti mokymosi įstaigą“, – sakė Kauno savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistas Sigitas Šliažas.

Moteris socialiniams darbuotojams pasakojo ketinanti susirasti darbą, vasarą planavo su vaikais laikinai pagyventi pas suaugusią dukrą Marijampolėje.

„Jinai kabinosi į gyvenimą, tačiau tai padaryti jai buvo sudėtinga. Mes visada suteikiame šansą atsitiesti, juk vaikų paėmimas iš šeimos – kraštutiniai atvejai“, – sakė Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistas.

Paklausta, ar iš tiesų G.Š. ketino pakeisti gyvenimo būdą, seniūnijos vadovė sakė sunkiai galinti tuo patikėti.

„Ši moteris pasižymi puikia iškalba, moka meluoti ir sugeba sudaryti visai neblogą įspūdį. Kai imi gilintis, pamatai, jog viskas ne taip, kaip ji sako“, – sakė pašnekovė.

Motinai gresia tik pagrūmojimas

Kodėl motina dingusio, per naktį namuose nepasirodžiusio vaiko pasigedo tik kitą dieną, aiškinasi policijos pareigūnai ir prokurorai.

„Šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl mirties priežasties nustatymo, tirsime ir visas tragedijos aplinkybes, kas nulėmė šią nelaimę“, – sakė Kauno apylinkės prokuratūros Ketvirtojo skyriaus prokuroras Osvaldas Stadalius.

Teisėsaugininkai pripažįsta, jog labai daug ką lėmė ir vaiko nepriežiūra. Už tai G.Š. gresia nebent administracinė atsakomybė.

Deja, už tai, kad vaikas vėlų vakarą landžioja geležinkelio vagonų stogais, numatomas tik pagrūmojimas.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse už tėvų valdžios nepanaudojimą arba panaudojimą priešingai vaiko interesams pirmą kartą numatomas tik įspėjimas. Jeigu pažeidimas padaromas pakartotinai, gresia bauda iki keturių šimtų litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance