5 svarbiausi gydytojo patarimai, kaip išvengti traumų vasarą

Į Lietuvą sugrįžo vasara. Karščio banga išgynė užsisėdėjusius namuose prie upių, ežerų ar jūros. Mažų mažiausiai – į sodą ar prie kepsninių. Tačiau, vasaros džiaugsmai labai greitai gali tapti vargais. Gydytojų teigimu, vasarą padaugėja tam tikrų traumų, dažnai nukenčia darbingo amžiaus vyrai. Na, o viena pagrindinių traumų priežasčių – alkoholis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 8, 2014, 12:37 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:50 AM

Northway“ medicinos centre dirbantis gydytojas ortopedas-traumatologas Giedrius Kvederas teigia, kad vasara atostogų, kelionių ir linksmybių metas ir retas, kuris laiką leidžia gulėdamas lovoje. Deja, tačiau vasarą esame linkę daugiau atsipalaiduoti ir ne visuomet tada, kai reikia. Na, o neatsargiai elgiantis gali tekti palūkuriuoti ir ilgokoje eilėje ligoninės priėmimo skyriuje.

„Išvargę nuo rutinos visi bėga iš namų, prisigalvoja nekasdienių darbų ir užsiėmimų, lekia, kas iš miesto, kas į miestą, kas prie jūros, kas prie upės. Pastaruoju metu labai populiaru aktyviai sportiškai ilsėtis. Taip jau yra, kad automobilis stovėdamas garaže į avarijas nepapuola. Ir žmonių aktyvumas tiesiogiai turi įtakos traumų gausai.

Gražus savaitgalis tapo neatsiejamas nuo nusidriekusių rekordinių eilių ligoninių priėmimo skyriuose. Tai ne tik piktina ligonius priverstus valandų valandas laukti pagalbos vietoje planuotų linksmybių, bet ir personalui tenka ligonius aptarnauti prekybos centrų kasininkės greičiu ir apimtimi“ – vasarą susiklostančią situaciją aiškino traumatologas.

Anot G. Kvedero, traumų pobūdį paprastai lemia žmonių veikla: „Saulė ir šiltas vanduo sutraukia į pliažus daug žmonių basomis kojomis.

Šukės, aštrūs daiktai pridaro gana rimtų žaizdų. Dažnai vasarą sode, sodyboje ar namuose atgimsta ir per daug metų užmiršti „visų galų meistro“ įgūdžiai, tai koks nepaklusnus plaktukas ar kitas įrankis ims ir uždroš per pirštą. Dar didėjantis dviratininkų aktyvumas užtikrina daug sumušimų, nubrozdinimų, išnirimų, lūžių o kartais ir labai pavojingų traumų. Labai skaudžias pasekmes sukelia ir nerūpestingas elgesys su degiais skysčiais kuriant laužus ar anglis. O kartais nereikia nieko daryti, tik nepasisaugoti saulutės spindulių, ir planuotos atostogos tampa nemiegotomis naktimis“ – traumų priežastis vardijo gydytojas.

Traumatologas G. Kvederas davė patarimą ir mėgstantiems meistrauti: „Problemų sukelia ir „meistrų“ mėgiamas kampinį šlifuoklis, liaudiškai vadinamas „bulgarke“. Tikras etatinis „traumuotojas“ nustūmęs diskinį pjūklą į antrą planą. Labai pavojingos lūžusio šlifuoklio disko skeveldros. Žmonės nemoka elgtis, netinkamai naudoja, nedėvi apsaugų.

Išradingieji meistrai sugalvoja pjauti medį, vos pakreipia instrumentą ir diskas užstringa, tada visa kinetinė energija perduodama šlifuokliui ir šis šoka nekontroliuojama kryptimi pjaudamas viską, ką kelyje sutinka. Kampinis šlifuoklis neskirtas pjauti medžiui!“ – perspėjo gydytojas.

Deja, tačiau dažnai neatsiejamas atostogų, laisvalaikio, linksmybių ir traumų palydovas – alkoholis. „Northway“ medicinos centro specialisto nuomone, prie alkoholio „tinka“ viskas: nuo pasuktos čiurnos iki suknežintos nosies.

„ Ypač jaunimas atostogoms apibūdinti naudoja išsireiškimą „visiškas atsipalaidavimas“. Atsipūsti – tai nėra atsipalaiduoti. Skaudžiausios nelaimės įvyksta dėl neatsakingumo, perdėto drąsumo ir aštrių pojūčių ieškojimo. Šokinėjimas į vandenį ir nardymas nežinomuose telkiniuose – vienų skaudžiausių traumų priežastis“ – aiškino G. Kvederas.

Jo nuomone, pavojingomis tampa ir iš pirmo žvilgsnio saugios transporto priemonės – motoroleriai, motociklai, keturračiai, nes dažnai žmonės tiesiog nemoka su jais tinkamai elgtis. Dviratininkai toli gražu ne visada patys drausmingiausi, be to, ir visi kiti eismo dalyviai nėra pratę apdairiai ir pagarbiai su jais elgtis.

Vasariškas atsipalaidavimas ir neatsargus elgesys gali lemti komplikuotas galvos ir stuburo smegenų traumas, nervų sužalojimus. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad net apie 50-60 proc. visų traumų patiriama vandenyje. Dažnai alkoholio padauginę vyrai atsigaivinti stačia galva neria į jiems nežinomus vandens telkinius ir tai gali baigtis didžiule nelaime.

Kokie pagrindiniai patarimai, norintiems išvengti traumų vasaros metu? Gydytojas G. Kvederas pataria:

1.Venkite elgtis neatsakingai. Kiekvienas jūsų lengva ranka priimtas sprendimas gali būti sunkios traumos ar net mirties priežastis.

2.Nedarykite to, ko gerai nemokate. Nesiimkite darbų su nenaudotais įrankiais be sritį išmanančių draugų ar kolegų. Naudokite visas reikiamas apsaugas. Šiuo atveju puikiausiai galioja patarlė „Neskubėk ir būsi pirmas“.

3.Nevartokite alkoholio arba darykite tą atsakingai. Žmonėms Lietuvoje dar labai stinga alkoholio vartojimo kultūros ir tai turi itin liūdnų pasekmių: skendimai, lūžiai, sunkūs nudegimai ir t.t.

4.Saugokitės vandens ir ugnies. Gerai apgalvokite, ar negalite apsieiti be maudynių nepažįstamame vandens telkinyje. Tokios minties iš viso atsisakykite, jei vartojote alkoholio. Nepilkite degiųjų skysčių į atvirą liepsną, neeksperimentuokite su ugnimi. Atminkite, kad šašlykų paragauti neteks, jei rimtai nusideginsite.

5.Viską apgalvokite iš anksto: pasirūpinkite, kad automobilyje ar kitoje artimiausioje vietoje visuomet būtų vaistinėlė su reikalingomis priemonėmis pirmajai pagalbai suteikti.

Na, o jei jau patyrėte traumą, nedelskite ir kreipkitės į gydytojus. Kuo ilgiau delsite, tuo labiau rizikuosite, jog jūsų būklė pasunkės.

Tačiau, kaip sako liaudies išmintis – roges ruoškite vasarą. Netikėtai užklupusios traumos gali ne juokais sujaukti ne tik atostogų, bet ir finansinius planus. Todėl tam, kad, patyrus traumą, netektų rizikuoti šeimos gerove, iš anksto apsvarstykite apsidraudimo galimybę. Draudimas nereikš to, kad galite stačia galva pasinerti į nerūpestingą vasarą, tačiau miegoti visuomet kur kas ramiau, kai žinai, jog šeima nelaimės atveju bus saugi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.