Mirė garsus išeivijos verslininkas Juozas Kazickas

Ketvirtadienio naktį Jungtinėse Valstijose mirė garsus išeivijos verslininkas, mecenatas Juozas Kazickas. Jam buvo 96-eri.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-10 10:22, atnaujinta 2018-02-12 02:34

Prieš trejus metus J.Kazickas neteko žmonos Aleksandros.

Kazickai iš Lietuvos pasitraukė Antrojo pasaulinio karo pabaigoje 1944 m., iš Vokietijos 1947 m. emigravo į JAV. Yale'io universitete 1951 m. J.Kazickas apsigynė daktaro disertaciją, vėliau atvėrusią jam verslo kelius ir pažintis su įtakingiausiais pasaulio žmonėmis.

Kazickų šeima JAV susilaukė dukters Jūratės (g. 1943) ir keturių sūnų: Juozo Mindaugo (g 1951 m.), Aleksandro Kęstučio - (g. 1953 m.), Mykolo Vytauto - (g. 1956 m.) ir Jono Algimanto (g. 1957 m.).

Šeimą ištiko netektis, kai 1976 m. per kelionę po pasaulį Aleksandras Kęstutis netikėtai mirė Nepale.

Kazickų šeima, pasitelkusi savo verslą, pritraukė užsienio investicijų į Lietuvą, pasinaudojo tarptautinėmis politinėmis pažintimis Lietuvos valstybės labui, rėmė įvairius projektus tarptautiniu ir Lietuvos mastu, kad išsaugotų Lietuvos kultūrą, kalbą, istoriją, užsiima labdara. 2000 m. įkurtas Kazickų šeimos fondas (KFF – Kazickas Family Foundation).

Gyvendami JAV su vaikais ir vaikaičiais Kazickai kasmet stengdavosi aplankyti Lietuvą.

1918 metais Saratovo gubernijoje gimęs J.Kazickas – pasaulinio verslo vandenyse sėkmingai plaukiojęs garsus išeivijos verslininkas, mecenatas.

Su jo gyvenimu supažindina jo atsiminimų knyga „Vilties kelias“: nuo pirmųjų vaikystės metų tremtyje pilietinio karo krečiamos Rusijos platybėse Čiornaja Padinoje iki grįžimo į Lietuvą.

Garsaus Rusijos verslininko Michailo Chodorkovskio padedamas J.Kazickas su žmona ir vaikais apsilankė Čiornaja Padinos mieste, kur verslininkas gimė.

Nelengvi žingsniai protėvių žemėje, vėliau mokslai, santuoka, darbas Vilniaus savivaldybėje ir pogrindžio kovos su okupantais – tokie garsaus filantropo žingsniai per gyvenimą.

Antrajam pasauliniam karui baigiantis – emigranto kelias į Vokietiją, vėliau į JAV. Sėkmingas verslas už Atlanto, įtakingos pažintys ir pagaliau po 35-erių metų pirmosios kelionės į tėvynę. Nuolatinės pastangos, kad Vakarų valstybės atvertų duris mūsų šaliai, o pasaulinis verslas atsigręžtų į Lietuvos ūkį.

Už paramą Lietuvai J.Kazickas buvo apdovanotas Šaulių žvaigžde, Sausio 13-osios Atminimo medaliu, LDK Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, LDK Gedimino ordino Didžiuoju kryžiumi ir „Už Nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi.

Jis apdovanotas JAV Ellis Island garbės medaliu, buvo Kauno technologijos universiteto garbės daktaras, Lietuvos Verslo šlovės galerijos 2000 m. laureatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.