Prancūzijos kalnuose prapuolė Betygalos klebonas

Raseinių rajono policija paskelbė be žinios dingusio Betygalos parapijos klebono 56 metų Viktoro Aukštakalnio paiešką.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus, Evelina Valiuškevičiūtė

2014-09-04 13:52, atnaujinta 2018-02-09 17:11

Baiminamasi, kad dvasininkas galėjo prapulti Prancūzijos kalnuose, į kuriuos ketino kopti.

Iš Raseinių rajono Betygalos miestelio klebonas į Prancūziją išvyko rugpjūčio 24 dieną. Per poilsinę kelionę dvasininkas ketino vykti į Šamoni miestą ir kopti į Monblano kalną. Tačiau iš šios kelionės klebonas negrįžo, nors į Lietuvą žadėjo grįžti rugpjūčio 29 dieną.

Ketvirtadienio pavakare po Betygalą pasklido gandai, kad Šamoni miestelyje rastas klebono automobilis. Tačiau pareigūnai šios informacijos nepatvirtino.

Pareigūnai patvirtino tik tiek, kad į kalnus susiruošęs V.Aukštakalnis tikrai kirto Vokietiją ir įvažiavo į Prancūziją. Tai patvirtina klebono pokalbių išklotinės. Telefoniniai pokalbiai užfiksuoti Vokietijos teritorijoje, greitai po to – mobiliojo telefono operatoriaus prisijungimas prie Prancūzijos mobiliojo ryšio operatorių.

Namie paliko šunį

Betygalos seniūnas Stanislovas Totilas portalui lrytas.lt pasakojo, kad kunigas buvo labai patyręs alpinistas. Kiekvieną vasarą ir žiemą jis važiuodavo į kalnus – ne tik išbandyti jėgų kopiant, bet ir slidinėti.

„Į kalnus jis visada keliaudavo vienas. Jis ten atsipalaiduodavo, rasdavo ramybę. Kartais veždavosi šunį. Tačiau šį kartą šunį  paliko namuose.

Kalbėjausi su Viktoru prieš pat jam išvykstant – buvo sekmadienio pavakarė. Jis kaip tik minėjo, kad neturėjo šią vasarą atostogų, todėl pasiims keletą laisvų dienų. Taip ir pasakė, kad išvažiuoja maždaug penkioms dienoms“, – pasakojo S.Totilas.

Betygalos seniūnas artimai pažinojo kunigą. Jis pabrėžė, kad V.Aukštakalnis niekada nevėluodavo grįžti iš atostogų. Be to, kunigas visada atsakydavo į praleistus skambučius. Todėl tai, kad jis negrįžo kaip žadėjęs – praėjusį savaitgalį, sukėlė nerimą Betygalos gyventojams.

„O dabar – jokių žinių. Tik bloga nuojauta. Viktoras su visais mokėdavo bendrauti – ir su mažais, ir su senais. Mėgdavo keliauti po Lietuvą, vaikus mokydavo tikėjimo“, – sakė S.Totilas.

Dvasininkas apsiskaičiavo?

Viena iš versijų, kas galėjo nutikti klebonui – optimistiška. Su alpinistais bendravę pareigūnai linkę manyti, kad V.Aukštakalnis paprasčiausiai apsiskaičiavo ir dar dabar ramiausiai kopinėja po kalnus.

Patyrę alpinistai teigė, kad penkių dienų, kaip planavo V.Aukštakalnis, įkopti į klebono pasirinktą viršukalnę, neužtenka. Tam reikia mažiausiai dešimties dienų. Tai reiškia, kad jeigu V.Aukštakalnis tikrai kopė į pačią kalno viršūnę, jis savo žygį turėjo baigti tik vakar arba šiandien.

Dvasininkui negrįžus, jį pavaduojantis kunigas kreipėsi į Kauno arkivyskupijos kuriją. Ši apie prapuolusį kunigą pranešė teisėsaugai. Kurijos atstovai pranešė, kad kunigui neatsiradus bus sprendžiama, kas rūpinsis Betygalos tikinčiaisiais.

Išvažiavo nuosavu automobiliu

Pareigūnų duomenimis, V.Aukštakalnis išvažiavo nuosavu juodos spalvos automobiliu OPEL VIVARO, valstybinis numeris – TDK 444.

Nuo rugpjūčio 28 dienos V.Aukštakalnio naudotas mobiliojo ryšio telefonas buvo išjungtas – su dvasininku susisiekti nepavyksta.

Asmenis, žinančius kunigo Viktoro Aukštakalnio buvimo vietą, jį mačiusius ar turinčius kitokios vertingos informacijos, policijos pareigūnai prašo bet kuriuo paros metu kreiptis į Raseinių rajono policijos komisariato budėtojus tel. (8 428) 51 158 arba 112, darbo valandomis tel. (8 428) 79 641.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.