Vilniuje atsisveikinama su gamtininku R. Kazlausku

Visai Lietuvai pavyzdžiu buvęs profesorius Ričardas Kazlauskas užgeso šeštadienio naktį. Daugybė žmonių Lietuvoje 86 metų R.Kazlauską prisimena dėl jo spinduliuotos meilės gamtai ir nepamirštamų pamokų apie gyvūnus ir augalus. Su velioniu profesoriumi galima atsisveikinti antradienį nuo 11 iki 22 valandos, 18 val. už jį bus aukojamos mišios. Jis pašarvotas Šv.Jonų bažnyčioje Vilniuje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2014, 11:58 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:08 PM

Atsisveikinti su R.Kazlausku bus galima ir trečiadienį nuo 10 valandos, o karstas iš bažnyčios bus išneštas 14 valandą. Gamtininkas bus laidojamas Karveliškių kapinėse.

87 metai R.Kazlauskui būtų suėję kitą savaitę. Tačiau sunki liga neleido sulaukti dar vieno gimtadienio.

Mokslininkas geriausiai pažįstamas iš didelio populiarumo sulaukusios televizijos laidos „Langas į gamtą“.

Užuojautą dėl R.Kazlausko mirties pareiškusi prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad mokslininkas buvo vienas iš tų, kurių entuziazmas ir meilė savo darbui kūrė atgimusią Lietuvą, jos mokslo ir darbo kultūrą, domėjimąsi ir didžiavimąsi savo kraštu.

Prezidentės teigimu, profesorius atmintyje išliks kaip žmonių gamtininkas, kuris gamtos paslaptis atskleisdavo visiems suprantama kalba.

Didžiausia aistra - drugiai

Profesorius R.Kazlauskas gimė 1927 metų rugsėjo 14 dieną Vilniuje.

1947 metais baigė Vilniaus 1-ąją berniukų gimnaziją, stojo į Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą, tačiau persigalvojo ir po penkerių metų įstojo į Vilniaus universiteto Gamtos fakultetą, įgijo biologo-zoologo specialybę.

Nuo 1947 metų dirbo Vilniaus universiteto Gamtos fakulteto Zoologijos katedroje. Nuo 1956 metų – vyriausiuoju dėstytoju, nuo 1966 metų – docentu, o nuo 1992 metų – profesoriumi.

1963 metais VU Gamtos fakulteto mokslinėje taryboje apgynė biologijos mokslų kandidato disertaciją „Lietuvos TSR upių entomofauna (Ephemeroptera, Plecoptera, Trichoptera) ir jos reikšmė upėtakių mitybai“.

1993 metais nostrifikuotas gamtos mokslų daktaru.

Organizavo ir dalyvavo daugelyje mokslinių ekspedicijų į įvairius buvusios Sovietų Sąjungos regionus. Dalyvavo tarptautinėse ekspedicijose: 1981 m. – Kuboje, 1994 m. – Helgolando saloje Šiaurės jūroje, 1995 m. – prie Adrijos jūros (Kroatija); parsivežė gausias drugių bei hidrobiontų kolekcijas.

Buvo „Tarybų Lietuvos enciklopedijos“ ir „Lietuviškosios tarybinės enciklopedijos“ mokslinis konsultantas.

Už reikšmingus mokslui darbus ir gamtosaugos populiarinimą Lietuvoje 1995 m. R. Kazlauskui paskirta Mokslų akademijos vardinė Tado Ivanausko (gamtosauga) premija.

Buvo Lietuvos entomologų, Lietuvos hidrobiologų, Lietuvos ornitologų draugijų narys.

Pagrindinė mokslų darbo sritis – upių entomofauna, Lietuvos drugiai, apsiuvos, ankstyvės, lašalai.

Moksliniai interesai: Lietuvos drugiai, drugių geografinis paplitimas, apsiuvų, ankstyvių ir lašalų fauna, kaupiama drugių kolekcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.