Mirė bliuzo muzikantas A. Jegorovas-Džyza

Lapkričio 13-ąją eidamas 63 metus ligoninėje nuo insulto mirė bliuzo muzikantas, Lietuvos televizijos muzikos redakcijoje administratoriumi dirbęs Aleksandras Jegorovas, visų vadintas tiesiog Džyza.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Nov 13, 2014, 1:22 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 1:58 PM

Neieškojo žodžio kišenėje

Be jo šmirinėjimo ir pafilosofavimų bus sunku įsivaizduoti džiazo festivalius. Džyza, kuris garsėjo kaip vienas pirmųjų ir ryškiausių Lietuvos hipių, buvo vienas geriausių džiazo ir bliuzo žinovų Lietuvoje, daugiau kaip du dešimtmečius rūpinosi džiazo festivalių ir koncertų filmavimu bei transliacijomis. Jei ne televizija, nežinia, kaip būtų susiklostęs laisvūno gyvenimas.

„Džyza savo dvasia buvo visiškas hipis. Dvasios laisvė jam buvo svarbiausia. Ir jis nebijojo to parodyti lemiamais momentais, – prisiminė bendražygį džiazo prodiuseris Antanas Gustys, nepriklausomybės atkūrimo metais įdarbinęs A.Jegorovą televizijoje. – Okupantams užėmus televiziją, jis netgi skaitė žinias eteryje iš laikinosios studijos.“

„Aš bjaurus, bet vis tiek mane visi myli“, – juokaudavo Džyza. Jis neieškojo žodžio kišenėje ir mokėdavo kandžias, įžvalgias užuominas paversti juokeliais.

1984 metais A.Jegorovas su bičiuliais Vilijumi Važnevičiumi ir Audriumi Azguridžiumi Varėnoje subūrė bliuzo grupę „Senas kuinas“, kuri vis išnirdavo koncertų scenose iki lyderio V.Važnevičiaus mirties praėjusį pavasarį.

2005 metais grupė išleido vienintelį savo albumą „Baltas bliuzo šešėlis“, kuriame skamba 14 kūrinių, tarp jų – grupės vizitine kortele tapusios dainos „Valtis“ ir „Sėsk prie mūsų stalo“.

Persekiojo KGB

Laisvę muzikoje ir gyvenime labiausiai vertinęs A.Jegorovas gimė 1952 m. rugsėjo 6 dieną Kaune. Po R. Kalantos susideginimo dalyvavo protesto akcijose, buvo persekiojamas KGB.

1965 m. Kaune baigė vaikų muzikos mokyklą, akordeono klasę, 1983 m. – Vilniaus kultūros mokyklą. Aukštojo mokslo siekį atšaldė tuometinė valdžia – Džyza buvo įsitikinęs, kad po jo paskaitų  apie avangardinę, džiazo ir Rytų muziką ciklo Vilniaus menininkų rūmuose ir Vilniaus planetariume ir jam atsisakius bendradarbiauti su KGB, jam keliai į aukštąsias mokyklas buvo uždaryti.

Nuo 1990-ųjų Džyzos gyvenimas neatsiejamas nuo Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos.  1991 m. pradėjo dirbti „Santarvės“ laidų vyresniuoju redaktoriumi, po Sausio įvykių vedė žinias rusų kalba, 1993 m. – LRT muzikos redakcijos žurnalistas. 1998–2001 m. kūrė televizijos laidą  „Džiazas“, kuri tuomet buvo vienintelė šiam žanrui skirta laida Baltijos šalyse. 

Aleksandras Jegorovas apdovanotas Sausio 13-osios medaliu.

Atsisveikinti su velioniu galima penktadienį nuo 15 iki 20 val. šarvojimo salėje Antakalnio g. 124 (prie buv. spec. ligoninės), laidotuvės šeštadienį Vilniaus m. Sudervės (Viršuliškių) kapinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.