Prie J. Šikšniūtės kapo – kalbos apie Dievo ženklus ir žudiką

Šeštadienį Mažeikiuose, prie Gamyklos gatvėje esančios šarvojimo salės žmonės ėmė būriuotis jau nuo ankstaus ryto. Iš čia į paskutinę kelionę iškeliavo protu sunkiai suvokiamo nusikaltimo auka tapusios 20 metų Justinos Šikšniūtės palaikai. Ji atgulė šalia senelės, Geidžių kapinaitėse.

Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė, Ričardas Vitkus

Nov 22, 2014, 10:50 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 9:23 PM

Klaipėdos universitete studijavusią J.Šikšniūtę praėjusį sekmadienį nužudė ją automobiliu į Klaipėdą pavėžėti pasišovęs 23 metų Valdas Jankauskas.

Profesorius:  „Mes neišsaugojom tavęs"

 „Palikai draugus, palikai mums dangų, nusėtą žvaigždėmis, kuris vienintelis tave palydėjo iš šios žemės. Didelį liūdesį palikai – universiteto profesoriams, kolegoms, studentams, dėstytojams.

Dievui, pasauliui ir Lietuvai parodei, kad garbė yra vertybė, už kurią tu kovojai iki paskutinio atodūsio. Žemaitijos dukra Lietuvai parodė garbės kainą", - prie Justinos kapo atsisveikinimo žodžius tarė Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekanas, profesorius Antanas Bučinskas.

 „Dieve, daug ko gyvenime nesuprantu, bet šito ypač negaliu suprasti – kodėl tu ją pasirinkai? Palikai mums skausmą ir nerimą. Justina, buvai santūri, sąžininga, stropi, buvai pavyzdžiu savo kolegoms.

 Buvai uoli, mylima draugų ir dėstytojų. Bet mes neišsaugojom tavęs. Aš vis galvoju: ko mes tau nepasakėme? Ko trūko? Man visada atrodė, kad šitam vaikui tėvai yra pasakę viską, ko jai gyvenime reikia, nes ji  savo elgesiu, savo buvimu rodė, kad ji žino savo gyvenimo kelią.

Tavo žūtis padalijo tavo draugų, artimųjų ir tėvelių gyvenimą į dvi dalis – iki to ir po to. Žemaitijos žmonės skausmą kenčia tyliai", - kalbėjo profesorius.

 Jis kreipėsi į tėvus, visos universiteto bendruomenės vardu pareikšdamas užuojautą.

 „Jūs turėjote kuo didžiuotis... Gaila, kad mes negalėjome padėti jums išsaugoti jūsų dukros... Mes liūdime, Justina. Liūdime, kad nesutiksime tavęs mieste, gatvėse, universitete. Ilsėkis, Justina, Žemaitijos žemėje ir kol mes ja vaikščiosime, tu liksi mūsų širdyse", - tokie atsisveikinimo žodžiai skambėjo prie naujai supilto kapo. 

Merginą krikštijęs kunigas:  „Gal Dievas siuntė perspėjimus ir ženklus?“ „Gal Dievas nusprendė nubausti aną žmogų – nešiokis tą jausmą širdy, kad esi smurtininkas, – apie Justiną nužudžiusį  V.Jankauską dvasininkas Zenonas Degutis. - Natūralu, kad tokio sukrėtimo akivaizdoje visiškai kitaip suvokiame gyvenimo prasmę. Kodėl būtent Justinai tai turėjo nutikti? Žmogus visada žingeidus, tačiau šiandien kamuoja vienas klausimas – kodėl? Gal Dievas jai iš anksto tai buvo numatęs.“

„Jaunatviško vėjo kupinoj jaunystėj išeiti į Dievo rankas? Mes viską suvokiame ribotai. Gal Dievas siuntė perspėjimus ir ženklus? Nereagavo... Gal Dievas nusprendė nubausti aną žmogų – nešiokis tą jausmą širdy, kad esi smurtininkas. Visa tai, ką pasakysime, nebus tiesa. Tai tebus mūsų spėlionės - kodėl?“, – didelėje, pilnutėlėje žmonių bažyčioje kalbėjo prieš 19 metų Justiną krikštijęs kunigas.

Anot jo, vienintelis teisingas atsakymas – „stebuklas, kad Justina vėl nerūpestinga ir linksma apkabins savo artimuosius, tačiau dar baisiau žinoti, kad tokio stebuklo nebebus“.

„Atleiskite, kad leisiu sau asmeniškumus... Prieš 19 su puse metų, kai visiškai jauni tėveliai krikštijo Justiną, atrodė, kad rankose neša saulę. Tada džiaugėmės kartu. Gal mes per mažai ir nedrąsiai svajojome, o gal per tyliai meldėmės? Tai vis spėlionės“, – tęsė kunigas.

Pasak pamokslą sakiusio dvasininko R.Degučio, belieka malda ir tai nėra pats bejėgiškiausias mūsų veiksmas.

Iš nuotraukų žvelgia besišypsanti mergina

Baltų gėlių puokštėmis nešini žmonės į šarvojimo salę, kur stovėjo urna su kremuotais merginos palaikais, žengė tylūs.

Salėje prie vienturtės dukters baltų gėlių vainiku apjuostos urnos sėdintys tėvai braukė ašaras. Jų nesigėdijo ir kiti pagerbti šios brutalaus nusikaltimo auka tapusios merginos atėję mažeikiškiai.

Šalia urnos stovėjo į sieną atremta didelė J.Šikšniūtės nuotrauka. Akys nukrypta į nuotraukoje sustingusią merginos šypseną.

J.Šikšniūtė šypsosi ir kitose nuotraukose, kurios vaizdo projektoriumi demonstruojamos ant salės kampe ištempto balto ekrano. Gražiai nuaugusi, šviesiaplaukė mergina mėgo fotografuotis.

Ypač daug nuotraukų - iš pajūrio: J.Šikšniūtė studijavo Klaipėdos universitete. Beveik visose nuotraukose mergina šypsosi.

Žvelgiant į šias nuotraukas nejučiom kyla klausimas, kodėl, už ką, kodėl būtent Justina.

Būtų geriausia, kad žudiką paleistų

„Justina buvo linksmas, geras vaikas. Ji niekam nėra padariusi bloga. Ir kam galėjo pakilti ranka prieš tokią merginą. Nebesuprantu, kur mes einame ir kur nueisime su tokiais įstatymais. Pasigailėjimo tam niekšui negali būti“, - pykčio neslėpė vienas velionės tėvų draugas.

Kitas šią šeimą artimai pažįstantis mažeikiškis buvo dar atviresnis.

„Mums būtų geriausia, kad tą žudiką išvis paleistų – patikėkite, jo teisti tikrai nebereikėtų“, - sakė cigaretės iš rankų nepaleidžiantis kitas velionės šeimai artimas mažeikiškis.

Merginai rūpėjo mokslai

Cigaretės iš rankų nepaleido ir Justinos dėdė, jos krikšto tėvas Donatas.

„Sekmadienio popietę su Justina dar buvau susitikęs, kai ji svečiavosi pas savo senelius. Kartu papietavome, pakalbėjome. Kalba sukosi apie mokslus.

Justina sakė, kad turinti daug mokytis, todėl važiuoti susiruošė sekmadienį vakare. „Aš dar sugrįžusi į bendrabutį galėsiu pasimokyti“, - sakė man krikštaduktė.

Šiaip Justina iš senelių į bendrabutį Klaipėdoje važiuodavo pirmadienį – anksti ryte ją paveždavo kaimynas“, - portalui lrytas.lt sakė Justinos dėdė.

Donatas prisiminė, kad krikštaduktė tą popietę nepaleido iš rankų telefono ir rašinėjo SMS žinutes.

Namiškiai dėl Justinos ėmė nerimauti jau sekmadienio vakarą, kai nepavyko su ja susisiekti telefonu. Mergina namiškiams visada paskambindavo. Tą pačią naktį nuvažiavę į Klaipėdą ir sužinoję, kad Justina bendrabutyje nepasirodė, artimieji nedelsdami kreipėsi į policiją.

„Su tuo Justiną vežusiu išgama mes telefonu susisiekėme jau kitą dieną. O jis lyg niekur nieko porino, kad nuvežė Justiną į Klaipėdą ir ten paleido“, - skaudžiais prisiminimais pasidalino Justinos dėdė.

Laidos šeimos kape

Kremuoti J.Šikšniūtės palaikai į šarvojimo salę buvo atvežti penktadienį. Merginą nuspręsta laidoti šeštadienį netoli Mažeikių esančiose Geidžių kapinėse.

Mergina bus palaidota šeimos kape, kuriame prie pusantro mėnesio buvo palaidota jos močiutė.

Šv. Mišios už nužudytosios vėlę aukotos Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje.

Pateko į nusikaltėlio žabangas

Studentė J.Šikšniūtė į V.Jankausko žabangas pateko praėjusį sekmadienį, kai susiviliojo jo pasiūlymu pavėžėti į Klaipėdą, kur ji studijavo.

Į Klaipėdą pakeleivingu automobiliu studentė nusprendė sugrįžti pasisvečiavusi pas gimines Šilutėje.

Apie tai, kad grįžta į bendrabutį, J.Šikšniūtė parašė SMS žinutę draugei. Tačiau studentų bendrabučio mergina nepasiekė.

 Iš pradžių V.Jankauskas tvirtino keleivę išleidęs Klaipėdoje netoli bendrabučio. Patikrinus vyro telefoną, paaiškėjo, kad jis net nebuvo nuvykęs į uostamiestį.

Nusikaltimui ruošėsi iš anksto?

V.Jankauskas bandė mėtyti pėdas. Netgi po to, kai prisipažino nužudęs V.Šikšniūtę, jis tvirtino, kad aukos kūną įmetė į Minijos upę, tačiau nuogos merginos palaikai buvo rasti Macikų kaime, netoli įtariamojo motinos namų.

Pareigūnų spėjimą, kad nusikaltimas galėjo būti įvykdytas dėl seksualinių paskatų, patvirtino ekspertų išvados. Eskpertai patvirtino, kad nusikaltimo auka patyrė seksualinę prievartą.

Jei paaiškėtų, kad V.Jankauskas merginą nužudė slėpdamas kitą nusikaltimą, jam grėstų įkalinimas iki gyvos galvos.

Apžiūrėjus įtariamojo automobilį pareigūnams kilo įtarimų, kad šis nusikaltimas galėjo būti suplanuotas iš anksto – tokių įtarimų kilo pastebėjus nulaužtą keleivio durelių rankenėlę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.