Šiurpus radinys Alpėse padės įminti Betygalos klebono mįslę?

Viename Monblano tarpeklyje rasta alpinisto palaikų dalis gali padėti įminti Betygalos klebono Viktoro Aukštakalnio dingimo mįslę.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Feb 3, 2015, 8:19 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 5:47 AM

Aistringu alpinistu buvęs 56 metų V.Aukštakalnis prapuolė pernai vasaros pabaigoje bandydamas įkopti į Monblaną.

Rugpjūčio 24-ąją savo automobiliu „Opel Vivaro“ į Prancūziją išskubėjęs dvasininkas į Betygalą žadėjo grįžti rugpjūčio 29-ąją.

Į šią kelionę susiruošęs V.Aukštakalnis sakė ketinąs kelias dienas pailsėti Alpėse.

Įveikti Monblaną ketino per kelias dienas

Dėl klebono likimo parapijiečiai sunerimo, kai punktualumu garsėjęs V.Aukštakalnis laiku negrįžo namo.

Prapuolusio dvasininko paiešką pradėję Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnai išsiaiškino, kad jis tikrai kirto Vokietiją ir įvažiavo į Prancūziją. Tai patvirtino klebono pokalbių išklotinės.

Tačiau jau nuo rugpjūčio 28 dienos V.Aukštakalnio telefonas buvo išjungtas.

Su prapuolusio klebono pažįstamais pabendravę pareigūnai išsiaiškino, kad V.Aukštakalnis ketino kopti į Monblaną.

Ši informacija tyrėjams nurodė paieškos kryptį, tačiau sukėlė ir tam tikrų abejonių.

Kalbinti alpinistai tvirtino, kad penkių dienų, kaip planavo V.Aušktakalnis, įkopti į Monblano viršūnę nepakanka. Tam reikia mažiausiai dešimties dienų.

Tokia žinia dingusio dvasininko paiešką pradėjusiems pareigūnams iš pradžių teikė vilčių, kad klebonas paprasčiausiai apsiskaičiavo ir todėl vėluoja grįžti.

Tyrė ir nusikaltimo versiją

Apie kopiant į Monblaną Prancūzijoje galimai dingusį V.Aukštakalnį per Lietuvos Kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybą buvo pranešta šios šalies pareigūnams, o Lietuvos ambasados Prancūzijoje darbuotojai susisiekė su kalnų gelbėjimo tarnybos kalnų žandarmerijos būriu. Bandydami surinkti kuo daugiau informacijos apie prapuolusį kleboną jo paiešką vykdę Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnai kalbino Monblane pabuvojusius alpinistus, užmezgė ryšius su tuo metu šio kalno papėdėje buvusiais lietuviais.

Pareigūnai sužinojo, kad V.Aukštakalnis kartą jau mėgino įveikti Monblną. Tąkart šturmuoti viršukalnę klebonas bandė kartu su kitu alpinistu, tačiau įkopti į Monblaną jiems nepavyko.

V.Aukštakalnio ieškoję pareigūnai neslėpė iš pradžių svarstę, ar į užsienį pailsėti išvykęs klebonas netapo nusikaltimo auka.

Tokia versija buvo atmesta suradus dingusio klebono automobilį.

Į viršūnės šturmą kilo vienas

V.Aukštkalnio automobilio Prancūzijos žandarai iš pradžių ieškojo Šamoni miestelyje, kuriame žadėjo apsistoti dvasininkas, tačiau ten nieko nerado.

Betygalos klebono „Opel Vivaro“ žandarai surado Lez Hušo miestelyje, kuriame kopti į Monblaną susiruošę alpinistai paprastai palieka savo automobilius.

Automobilis nebuvo išplėštas, jame likę daiktai nepaliesti. Tai liudijo, kad mašiną čia palikęs dvasininkas patraukė į kalnus.

Pareigūnai taip pat gavo duomenų, kad šįkart į Monblano šturmą V.Aukštakalnis pakilo vienas. Spėjama, kad taip klebonas pasielgė nusprendęs pasitikėti tik savo jėgomis ir žūtbūt įveikti šią viršukalnę.

Pirmą kartą su kitu alpinistu į Monblaną įkopti bandęs, tačiau tikslo taip ir nepasiekęs V.Aukštakalnis pakartoti šio žygio sugrįžo jau vienas – kad pasiekti tikslo jam niekas nesutrukdytų.

Tarpeklyje rado žmogaus koją

Kas nutiko kalnuose prapuolusiam V.Aukštakalniui, jo paiešką vykdžiusiems pareigūnams ilgą laiką teko tik spėlioti.

Klebono dingimo paslapties šydą praskleisti galinti žinia jo paiešką vykdančius pareigūnus pasiekė dar pernai rudenį.

Viename Monblano tarpeklyje buvo rasta iš didelio aukščio nukritusio alpinisto palaikų dalis – portalo lrytas.lt duomenimis, ten rasta koja.

Spėta, kad šis radinys yra būtent V.Auštakalnio palaikų dalis. Norint patvirtinti arba paneigti šią versiją buvo atlikta DNR ekspertizė.

Nors Raseinių rajono policijos komisariato viršininko Kęstučio Užemecko duomenimis, ši ekspertizė jau atlikta, tačiau jos rezultatų gauti kol kas dar nepavyko.

Eilinis prašymas dėl DNR ekspertizės rezultatų per Lietuvos Kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybą Prancūzijos pareigūnams buvo išsiųstas pirmadienį.

Klebonas galėjo pervertinti savo jėgas

„Kol nėra oficialių išvadų, negalima tvirtinti, kad V.Aukštakalnio dingimo paslaptis jau įminta. Jei ekspertai patvirtins, kad tarpeklyje rasta būtent Betygalos klebono palaikų dalis, tai mums leis atsakyti į daugelį per V.Aukštakalnio paiešką užmintų mįslių“, – portalui lrytas.lt sakė Raseinių rajono policijos komisariato viršininkas K.Užemeckas.

Pareigūnai neabejoja, kad Monblaną šturmuoti susiruošęs V.Aukštakalnis tapo nelaimingo atsitikimo auka.

Nelaimė galėjo nutikti ir dėl blogų oro sąlygų – tuo metu čia pūtė stiprūs vėjai. Per ypač trumpą laiką į Monblaną įkopti pasišovęs V.Aukštakalnis neturėjo profesionalios alpinizmo įrangos.

Šią viršukalnę žūtbūt įveikti nusprendęs klebonas galėjo pervertinti ir savo jėgas.

Gyvybę išgelbėjo šuo

Kalnuose ramybę rasdavęs V.Aukštakalnis ten kasmet traukdavo ne tik kopinėti, bet ir slidinėti.

Kartu su kitais alpinistais į kalnus kopęs Betygalos klebonas visgi labiau mėgo keliauti vienas.

Dažnai į kalnus susiruošusiam dvasininkui kompaniją palaikydavo jo šuo – Stafordšyro terjeras Rokis.

Kartą po kelionės į kalnus grįžęs V.Aukštakalnis pasidžiaugė, kad šuo jam išgelbėjo gyvybę.

Lipdamas į kalną dvasininkas išgirdo dundesį. Klebonas iš pradžių pamanė, kad sugriaudėjo griaustinis, tačiau šalia jo buvęs šuo sustingo. Netrukus šalia šuns taip pat stabtelėjusio dvasininko prariedėjo didelis akmuo.

Įspūdžiai dalindavosi su parapijiečiais

Kitą kartą V.Aukštakalnis vos nežuvo kopinėdamas po Norvegijos kalnus.

Į šią šalį kartu su lietuvių žvejų grupe nuvykęs Betygalos klebonas nusprendė išmėginti jėgas kopiant stačiais kalnų šlaitais ir paslydęs vos nenugarmėjo žemyn.

Užsikabinti spėjusiam V.Aukštakalniui iš šios keblios situacijos pavyko išsivaduoti tik po poros valandų.

Dvasios ramybės kalnuose semdavęsis V.Aukštakalnis grįžęs namo savo įspūdžiais dalindavosi su parapijiečiais – klebonas pasakodavo apie keliones, rodydavo jų vaizdus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.