Atšilus orui šalies laukuose vėl siautėja beprotybė

„Pučiant tokiam vėjui gesinti degančią pernykštę žolę yra labai sunku. Ugnis didelė, karšta, liepsną vėjas nešiojasi į visas puses. Čia mes per naktį šitą pievą gesinsim“, – jau temstant netoli Maišiagalos (Vilniaus r.) prakaitą nuo kaktos braukia ugniagesys. Į pagalbą gelbėtojams buvo atbėgę vietinių vaikų grupelė. Tačiau temstant jie patraukė namo, du ugniagesiai liko vieni ugnies apsuptyje.

Atšilus orui šalies laukuose vėl deginama žolė. Šis gaisras siautėjo greta Maišiagalos (Vilniaus r.).<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Atšilus orui šalies laukuose vėl deginama žolė. Šis gaisras siautėjo greta Maišiagalos (Vilniaus r.).<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Apr 10, 2015, 10:33 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 2:36 AM

Penktadienio vakarą greta Maišiagalos pernykštę žolę gesinę ugniagesiai skaičiuoja, kad dėl kažkieno neatsakingumo išdegė apie 50 ha pievos. O vėjas liepsną dar toliau nešiojo, tad šis plotas gali dar išsiplėsti.

„Šiandien čia jau ne pirma pieva, kurią gesiname. Žolė aplinkui aukšta, ugnis labai greitai plinta. Jau ir rankas paskaudo, o palikti negalime. Iki namų nueis... Ir su savo automobiliu privažiuoti negalime per laukus, nes įklimpsime. Pats pažiūrėk, kokius plotus apeiti reikia gesinant“, – gesindamas ugnį pasakoja gelbėtojas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriuje penktadienio vakarą lrytas.lt sužinojo, kad nuo metų pradžios jau kilo per du tūkstančius gaisrų atvirose teritorijose. Ugnis nuniokojo 417 tūkst. 493 arų plotą. Vien praėjusią parą užregistruoti 74 išvykimai gesinti pernykštės žolės.

„Kai tik atšyla, taip ir prasideda... Dabar ir vėl – daugiausiai pernykštės žolės gaisrų registruojama Vilniaus apskrityje“, – teigia ugniagesiai.

Nors už žolės deginimą numatytos baudos, piktadarių tai nesustabdo. Pavasarinė žolė Lietuvoje liepsnoja kiekvienais metais. Ugniagesiai nuolat primena, kad taip ne tik niokojama gamta, ugnis kelia pavojų laukinei gyvūnijai, bet žmonėms. Kasmet dėl žolės gaisrų šalyje žūsta žmonės. Aitrūs dūmai apsvaigina, žmogus praranda sąmonę ir nukritęs ant žemės, užsidegus drabužiams, mirtinai apdega.

Prieš kelerius metus Vilniaus rajone nuo deginamos žolės užsiliepsnojo ir sudegė pusė kaimo. Šiemet jau irgi buvo atvejų, kai nuo degančios pernykštės žolės užsiliepsnojo pastatai. Jau yra ir tokiuose gaisruose nukentėjusių žmonių.

Ugniagesiai teigia, kad dažnai žolės gaisrus sukelia vaikai bei paaugliai, todėl tėvams ir pedagogams derėtų priminti apie tokių gaisrų padaromą žalą. Kadangi už žolės deginimą yra numatyta administracinė atsakomybė, už nepilnamečių paauglių nusikaltimus bus baudžiami jų tėvai. Už žolės deginimą piliečiai gali būti nubausti nuo 57 eurų iki 289 euro bauda, o pareigūnai nuo 115 iki 347 eurų bauda. Be to, teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą, o ji kartais siekia ne vieną tūkstantį eurų.

Gelbėtojai pataria pastebėję degančią žolę, nepraeiti abejingai pro šalį, bet pasistengti patiems ją užgesinti, nelaukiant kol liepsna išplis į didesnius plotus.

Liepsnojančią žolę nedideliame plote lengvai galima užgesinti patiems, užplakant liepsną medžių šakomis bei užtrypiant ją kojomis. Tokius gaisrus taip pat galima gesinti vandeniu arba smėliu.

Ugnies apimtus plotus rekomenduojama apkasti grioveliais, kad liepsna neišplistų ir nepadarytų didesnių nuostolių.

Jeigu matote, kad su ugnimi nepavyks lengvai susidoroti, nedelsiant kvieskite ugniagesius. Drąsiai skambinkite pagalbos telefonu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.