Į Lietuvą neįleista padidintą radiacijos foną skleidusi mediena

Medininkų pasienio kontrolės punkte VSAT pareigūnai į Lietuvą iš Baltarusijos neįleido vilkiko, kuriuo gabentas medienos krovinys viršijo leistiną jonizuojančiosios spinduliuotės ribą.

Pasieniečiai į Lietuvą neįleido padidintą radiacijos foną skleidusio medienos krovinio iš Baltarusijos.<br>VSAT archyvo nuotr.
Pasieniečiai į Lietuvą neįleido padidintą radiacijos foną skleidusio medienos krovinio iš Baltarusijos.<br>VSAT archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2015, 12:55 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:48 PM

Kaip pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba, pirmadienį popiet VSAT Vilniaus rinktinės Padvarionių užkardos pasieniečiai tikrino iš Baltarusijos vykusį vilkiką „MAN“ su puspriekabe „Koegel“. Sunkiasvorę transporto priemonę baltarusiškais registracijos numeriais vairavęs baltarusis turėjo tvarkingus asmens dokumentus.

Jo vilkikui su puspriekabe važiuojant pro Medininkų punkte sumontuotą stacionarią jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įrangą, vadinamuosius radiacijos vartus, suveikė signalas, įspėjantis apie normą viršijantį radiacijos foną. Nustatyta, kad puspriekabėje gabenamas medienos krovinys skleidžia 0,30 mikrosiverto (μSv), arba 30 mikrorentgenų (μR), per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv, arba 20 μR.

Pasieniečiai identifikavo ir spinduliuotės šaltinį. Tai – Cezis 137, kuris pagal ilgalaikiškumą yra laikomas vienu pavojingiausių izotopų aplinkoje.

VSAT pareigūnai vairuotojui pranešė, kad per valstybės sieną vykti jam nebus leista. Tą pačią dieną vilkikas su puspriekabe grįžo į Baltarusiją. Apie įvykį pasieniečiai taip pat informavo Radiacinės saugos centro specialistus.

Šiemet pasieniečiai iš viso nustatė 83 atvejus, kai per Lietuvos sieną gabenami kroviniai ar vykę asmenys skleidė padidintą radioaktyvią spinduliuotę. Dažniausiai tokie kroviniai būna arba trąšos, arba statybinės medžiagos (ugniai atsparios plytos ar skiedinys, keraminės plytelės, keraminiai unitazai ir kt.).

Žmonės dažniausiai padidintą jonizuojančiąją spinduliuotę skleidžia tuomet, kai jiems gydymo ar diagnostikos tikslais prieš tai medicinos įstaigose būna atliktos procedūros taikant jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius. Tokie keliautojai turi pateikti medicinos įstaigų pažymas apie jiems taikytas tokias priemones.

Ar sieną kertantys asmenys bei gabenami kroviniai neviršija leistinų normų, VSAT pareigūnai tikrina Lietuvos pasienio kontrolės punktuose sumontuota stacionaria matavimo įranga. Tai vadinamieji radiacijos vartai, pro kuriuos pravažiuoja visos transporto priemonės ir jomis gabenami kroviniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.