Kauno sankryžoje – Agurkinių gaujos nario mirtis

Kauno nusikaltėliai ruošiasi dar vienoms laidotuvėms – mirė 54 metų Česlovas Stanevičius, pravarde Čėska. Kadaise su Daktarų gaujos veteranais artimus ryšius palaikęs vyras paskutiniais metais buvo priskiriamas Vilijampolės mohikanų įpėdiniams laikytos ir šiuo metu teisiamos Agurkinių organizuotos grupuotės nariams.

Agurkinių gaujos sulaikymo operacija.<br>T.Bauro nuotr.
Agurkinių gaujos sulaikymo operacija.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dailius Dargis

2015-04-29 11:09, atnaujinta 2018-01-05 12:49

Rado negyvą prie vairo

Patikimų šaltinių teigimu, pirmadienį Č.Stanevičius po ilgai trukusio išgertuvių maratono automobiliu išvažiavo į miestą tvarkyti reikalų. Sustojęs prie vienos iš Kauno gatvių sankryžų, vyriškis staiga pasijuto blogai. Kol iškviesti medikai skubėjo gaivinti, jo gyvybė užgeso.

Kalbama, kad gydytojai jį neva rado sukniubusį prie vairo.

Kauno Daktarų gaujos klestėjimo laikais Č.Stanevičius dažnai dalyvaudavo senosios kartos nusikaltėlių pobūviuose, laidotuvėse. Nors jis ilgus metus sukosi tamsių veikėjų aplinkoje, tačiau didelių turtų nesusikrovė, nepasistatė tokių prašmatnių namų, kaip kiti Kauno šešėlinio verslo atstovai. Vyras gyveno viename iš miesto senos statybos daugiabučių.

„Jis mėgo ilgai trukusias puotas, dažnai laiką leisdavo baruose, restoranuose apsuptas tvirto sudėjimo vyrų ir simpatiškų merginų kompanijos. Šis asmuo buvo savotiškas vakarėlių liūtas, mokėjo šmaikštauti ir pralinksminti net didžiausius paniurėlius. Paskutiniu metu jis buvo pasitraukęs iš viešumos. Niekas jo pernelyg rimtai nevertino, tačiau tuo pačiu jis kaskart sugebėdavo užčiuopti greitą pasipelnymo šaltinį“, – taip apie niekur nedirbusį Č.Stanevičių portalui Lrytas.lt kalbėjo vienas iš vyresnės kartos Kauno nusikaltėlių sluoksniams priskiriamų asmenų.

Brangiai išsipirko?

2004–2006 metais Č.Stanevičius ir anuomet Daktarų gaujos šulams priskiriamas, šiuo metu bausmę atliekantis Egidijus Abarius, pravarde Goga buvo laikomi organizatoriais vienoje iš stambesnių to meto narkotikų kontrabandos bylų. Abu jie buvo kaltinami, galimai į Lietuvą padėję įvežti 12 kilogramų kokaino.

Į šią operaciją įsitraukę Valstybės saugumo departamento pareigūnai nustatė, kad pagrindiniu organizatoriumi buvo Goga. Klausantis telefoninių pokalbių buvo surinkta pakankamai duomenų, kad Č.Stanevičius vyko į Rygą susitikti su narkotikų tiekėju, o vėliau nuvažiavo į Vokietiją ir perdavė kokainą Antanui Kucavičiui. Sulaikius pastarąjį, Goga neva perspėjo Č.Stanevičių, kad šis nesirodytų Lietuvoje.

Nors iš pradžių kaltinimą palaikęs prokuroras prieš teismą stojusiems E.Abariui ir Č.Stanevičiui už dalyvavimą šiame nusikaltime pasiūlė itin griežtas nelaisvės bausmes – po 14 ir 13 metų. Tačiau 2006-ųjų vasarį jiems Kauno apygardos prokuratūra netikėtai nutraukė baudžiamąją bylą ir teisiamųjų suole liko tik kurjeriu laikytas A.Kucavičius. Neabejojama, kad abu vyriškiai per patikimus tarpininkus brangiai sumokėjo už gyvenimą laisvėje.

Į teismo posėdžius – iš namų

2013-ųjų birželį Klaipėdos apygardos teisme išnagrinėtoje garsioje Kauno Daktarų byloje Č.Stanevičius buvo pakviestas tik kaip liudytojas.

Tačiau praėjusių metų pabaigoje tame pačiame teisme atverstoje Agurkinių byloje Č.Stanevičiui buvo pateikti kaltinimai dėl ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimo ir dalyvavimo jame. Taip pat dėl neteisėto labai didelio BMK (pirmos kategorijos prekursorius, skirtas amfetamino gamybai, – red .past.) kiekio bei neteisėto kokaino krovinių gabenimo iš Ispanijos į Nyderlandų Karalystę ir iš šios šalies į Jungtinę Karalystę bei Rusiją, o taipogi ir kitais maršrutais.

Agurkinių byloje teigiama, kad pagal amžių vienas iš vyresniųjų Č.Stanevičius šioje gaujoje buvo priskirtas ne prie vadovų, o tik prie vykdytojų. Jis dažniausiai parūpindavo kokaino gabentojus, kurie iš vienos į kitą Europos šalį krovinių pervežimo bendrovių vilkikais perveždavo narkotikų siuntas.

Šioje byloje liudijęs bei su kriminalistais bendradarbiavęs, tačiau paskutiniu metu nuo teisėsaugos ėmęs slapstytis Aurelijus Perminas, geriau žinomas Šūdmaišio pravarde, kalbėjo: „Po maždaug ketvirto kokaino gabenimo, kai Jungtinėje Karalystėje buvo sulaikytas Ūsas (Saulius Pilipavičius, – užpernai suimtas su įspūdingu kokaino kiekiu vienoje iš Londono gatvių, – red.past.), buvo nuspręsta jį pakeisti kitu platintoju toje šalyje. Tuo metu buvo sutarta su Čėska, kad jis platins narkotikus.

Neužilgo aš kartu su Čikiu (Algiu Ringaila, – taipogi bendradarbiavusiu, tačiau vėliau pasprukusiu iš Lietuvos ir šiuo metu aktyviai ieškomu britų policijos, – red.past.) išskridome į Londoną. Čia mes atvykome su tikslu surasti tinkamą žmogų, kuris platins kokainą ir pasiims pinigų likutį už anksčiau nugabentus kvaišalus. Nors šios kelionės metu, mes, neradome jokių tam darbui skirtų asmenų. Bet penktą kartą jau Čėskai kokainą vežė vairuotojas, vardu Saulius“.

Dėl tokių rimtų kaltinimų Č.Stanevičiui keliems mėnesiams teko išbandyti Lukiškių kalėjimo gultus. Čia kalėdamas kaunietis išties smarkiai apsirgo keliomis sunkiomis ligomis. Kartkartėmis jis prastai pasijausdavo ir praėjusių metų rudenį išėjęs į laisvę. Tačiau į paskutinius Agurkinių bylos teismo posėdžius vyriškis tvarkingai atvykdavo iš namų.

Linksmybes nutraukė mirtis

Nors ir išvengė mirtinų konkurentų kulkų ar ilgametės bausmės kalėjimo kameroje, tačiau Č.Stanevičius – ne vienintelis juodajame gangsterių sąraše, kuriuos mirtis pakirto dėl besaikių linksmybių.

2011-ųjų lapkritį Ispanijoje savo namuose dėl širdies nepakankamumo staiga mirė ne kartą narkotikų kontrabandos istorijose minėtas Remigijus Toločka, kadaise priklausęs Gyvatinių gaujos lyderiams. Neoficialiai kalbėta, kad prieš mirtį vyras kelias paras audringai linksminosi neva ne tik su alkoholiu, bet ir kitomis svaiginimosi priemonėmis.

2007 metų gruodį po besaikio girtavimo numirė artimiausiai Henriko Daktaro vyrų aplinkai priskirtas Alvydas Viktoras Laurinavičius, pravarde Luras. Pasakojama, kad prieš mirtį jis kriminalistams slapčia ėmė pasakoti apie senus Daktarų nusikaltimus.

2000-ųjų lapkritį uošvės bute Nidoje mirė dar vienas iš artimiausių H.Daktaro draugų, tuomet bemaž vienintelis iš Kauno veikėjų Rusijoje tarp rimtų nusikaltėlių pripažinimą pelnęs Vidmantas Siaurusevičius, pravarde Siauras. Šalia mirusiojo vyriškio lovos rastas atkimštas buteliukas vaistų širdžiai gydyti.

Tarp mirties versijų ir ta, kad Siauras perdozavo narkotikų, nes paskutiniais metais buvo įnikęs į heroiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.