Vilniuje nusižudė buvęs Seimo narys, žurnalistas V. Martišauskas

Viešbučio Vilniuje kambaryje trečiadienį prieš vidurdienį aptiktas negyvas buvęs Seimo narys, žurnalistas Virginijus Martišauskas. Pagrindinė jo mirties versija – savižudybė.

Viešbučio Vilniuje kambaryje trečiadienį prieš vidurdienį aptiktas negyvas buvęs Seimo narys Virginijus Martišauskas.<br>Lrytas.lt montažas
Viešbučio Vilniuje kambaryje trečiadienį prieš vidurdienį aptiktas negyvas buvęs Seimo narys Virginijus Martišauskas.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-29 17:57, atnaujinta 2018-01-05 10:59

Negyvas buvęs Seimo narys Virginijus Martišauskas (gim. 1946 m.) dar prieš vidurdienį aptiktas Pilaitės pr. esančio viešbučio „Green Hotel“ kambaryje. Pirminiais duomenimis, vyras rastas pasikoręs.

„Lietuvos ryto televizija“ pranešė, kad negyvą vyrą atvykęs į viešbutį aptiko jo sūnus. Esą kurį laiką šeima jo jau ieškojo.

Vilniaus policija dėl įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą.

V.Martišauskas beveik 30 metų dirbo žurnalistu – įvairiuose leidiniuose ir televizijose, vedė Lietuvos televizijos laidas “Keliai, mašinos, žmonės“ ir „01, 02, 03“.

Vėliau jis pradėjo politiko karjerą. Yra buvęs Trakų rajono Vievio apylinkės tarybos deputatas. 1996–2000 m. VII Seimo narys, išrinktas Šilutės rinkimų apygardoje. Seime dirbo Teisės ir teisėtvarkos komitete. 2000–2004 m. VIII Seimo narys, vėliau atsistatydino.

Pastarąjį kartą apie V.Martišauską visuomenė išgirdo šį sausį, kai jo vairuojamas automobilis „Volvo" trenkėsi į pakelėje buvusius didžiulius akmenis. Per incidentą V.Martišauskui lūžo krūtinkaulis.

Karjerą sužlugdė baudžiamoji byla

V.Martišausko karjerą Seime sugriovė kaltinimai kyšio ėmimu. Tyrimas dėl galimai neteisėtos politiko veiklos Generalinėje prokuratūroje buvo pradėtas 2004 metų spalio 4 dieną. Po kelių dienų V. Martišauskas atsisakė Seimo nario mandato, kad galėtų dalyvauti ikiteisminiame tyrime.

2005 metų spalio 7 dieną Klaipėdos apygardos teismas pripažino eksparlamentarą V.Martišauską kaltu dėl kyšio reikalavimo ir nuteisė jį realia laisvės atėmimo bausme – pusantrų metų laisvės atėmimo pataisos namuose.

Nuteistojo apeliacinį skundą dabar išnagrinėjęs Apeliacinis teismas V.Martišauskui bausmę pakeitė.

Bylos duomenimis, V.Martišauskas, būdamas Seimo nariu, nuo 2004 metų liepos 17 d. iš Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus Kęstučio Šiliausko tiesiogiai bei per tarpininką reikalavo 20 tūkst. litų kyšio. Tačiau po metų Apeliacinis teismas pakeitė bausmę – laisvės atėmimo bausmė vyrui atidėta metams.

Šiam sandoriui tarpininkavusiam Albinui Gūžei teismas skyrė 3 mėnesius laisvės atėmimo, tačiau bausmės vykdymą atidėjo. A.Gūžė jam paskelbto nuosprendžio neskundė.

Manoma, kad buvęs Seimo narys reikalavo kyšio kaip paramos jo rinkimų kampanijai. Už kyšį V.Martišauskas žadėjęs atsiimti savo skundą aplinkos ministrui Arūnui Kundrotui dėl K.Šiliausko sukelto incidento, kurio metu buvo sunkiai sužalotas žmogus.

V.Martišauskas neigė reikalavęs kyšio ir mėginimą perduoti pinigus jam vienoje kavinėje vadino provokacija. Įtarimai politikui buvo grindžiami K.Šiliausko pareiškimu apie nusikalstamą veiką, liudytojų apklausomis, taip pat slapta darytais garso įrašais.

Dėl įtarimų paėmus kyšį V.Martišauskas 2004-ųjų rudenį, baigiantis tuometinei Seimo kadencijai, atsisakė parlamentaro mandato. Tą pat rudenį jis nesėkmingai kandidatavo į Seimą.

Dėl įtarimų kyšininkavimu iš tada iš Seimo pasitraukė dar trys parlamentarai – socialdemokratas Vytenis Andriukaitis, konservatorius Arvydas Vidžiūnas ir socialliberalas Vytautas Kvietkauskas. Vėliau ikiteisminis tyrimas dėl tariamų šių parlamentarų nusikaltimų buvo nutrauktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.