Dovydo Rediko juokais laidotas tėvas – negyvas?

„Gyvensiu 100 metų“, – neseniai juokavo kuršėniškis Vidmantas Redikas, sužinojęs, kad jo sūnus krepšininkas Dovydas apsimelavo pareiškęs, kad išvažiavo į tėvo laidotuves. Tačiau netrukus vyras mįslingai dingo – jo nerandama jau 10 parų.

Skelbimai dėl mįslingai dingusio V.Rediko iškabinėti visuose Kuršėnuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Skelbimai dėl mįslingai dingusio V.Rediko iškabinėti visuose Kuršėnuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

May 9, 2015, 9:01 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 10:58 AM

Kuršėnų gyventojams neramu, į kurią pusę pakryps be žinios dingusio 55 metų Vidmanto Rediko istorija.

Miestiečiai suskilo į dvi dalis: vieni skuba kaltinti jaunėlio sūnaus 22 metų D.Rediko, kiti įsitikinę, kad į ne vieną skandalingą istoriją įsivėlęs krepšininkas šįkart niekuo dėtas.

Atsitvėrė tylos siena

Kuršėniškis V.Redikas iš namų išėjo balandžio 29-osios pavakarę ir nuo tada jo niekas nebematė.

Vyriškio ieško gausios pareigūnų pajėgos, bet nei jų, nei dingusiojo namiškių ir bičiulių pastangos nedavė jokio rezultato.

Nors dingusių žmonių artimieji paprastai prašo visuomenės pagalbos, Redikų šeima atsitvėrė tylos siena, o policijos paprašė, kad žinios apie paiešką nebūtų skelbiamos.

O tuo metu krepšininkas D.Redikas klimpsta gilyn.

Užvakar paaiškėjo, kad dingus tėvui jis ne dalyvavo jo paieškose, o tris dienas pramogavo prabangiame sostinės viešbutyje „Kempinski“ ir dingo nesusimokėjęs.

Pareigūnai nenuleidžia rankų

Apie dingusį V.Rediką pranešimą gavę Šiaulių rajono policijos pareigūnai iš pradžių jo ieškojo pasitelkę kinologą su tarnybiniu šunimi.

Po to į pagalbą buvo pasikviesti ugniagesiai, kurie valtimi plaukiojo po Ventos upę ir bandė ieškoti skenduolio.

V.Rediko artimųjų ir draugų padedami pareigūnai iššukavo miesto apylinkes, bet nieko nerado. Galiausiai į pagalbą buvo pasitelkti parasparnių sporto klubo „Saulės skrydis“ nariai, jie pusdienį skraidė virš Kuršėnų.

Tačiau ir jų pastangos buvo bevaisės. Ypač atidžiai Ventos upę tyrinėjusiems pilotams sutrukdė prastas matomumas – po gausaus lietaus vanduo dar nėra skaidrus.

Prisiminė neseną skandalą

Kai buvo paskelbta dingusio Kuršėnų gyventojo paieška, dauguma vietinių gyventojų prisiminė neseną istoriją, į kurią V.Rediką įvėlė jaunėlis sūnus Dovydas.

Jekabpilio (Latvija) ekipoje rungtyniavęs D.Redikas komandos vadovams kovo mėnesį pasiguodė, kad mirė tėvas.

Netekties sukrėsti „Jekabpils“ vadovai iškart išleido komandos lyderį į namus, o patys pareiškė užuojautą vietos laikraštyje.

Į Kuršėnus pareikšti užuojautos net išvažiavo krepšinio klubo atstovas su vainiku.

D.Redikas po poros savaičių grįžo į klubą, bet apie netektį kalbėti nepanoro, o galiausiai vėl dingo.

Tada ir išaiškėjo krepšininko melas, o apstulbinti latviai ėmė svarstyti, ar nepateikti D.Redikui sąskaitos už šį akibrokštą.

Namiškiai kratosi sąsajų

Vilniuje gyvenantis 33 metų Arnas Redikas „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistams sakė, kad tėvo dingimas su jaunėlio brolio sukeltu skandalu niekaip nesusijęs.

„Ta istorija, kuri buvo prieš Velykas, tikrai nesusijusi su šituo reikalu. Anas reikalas seniai giminėje apkalbėtas, išspręstas, išsiaiškintas ir sutvarkytas“, – kalbėjo į tėvo paieškas Kuršėnuose atskubėjęs buvęs profesionalus futbolininkas.

Vilnietį nustebino gimtinėje paskleisti gandai apie tėvo savižudybę. Mat nedideliame mieste vieni jau suskubo palaidoti dingusįjį, antri kalbėjo girdėję apie savižudybę Latvijoje, treti sakė matę kažkur vaikštantį.

Nesėkmingai ieškojo darbo

Ramus, geranoriškas ir linksmas. Taip apie dingusį V.Rediką kalbėjo jį gerai pažinoję kuršėniškiai.

Artimesni draugai neslėpė, kad jiems savižudybės versija bene labiausiai neįtikima, nes vyras nebuvo linkęs į depresiją.

V.Redikas turėjo rūpesčių ne tik dėl jaunėlio sūnaus – pats nuo praėjusio rudens nesėkmingai bandė įsidarbinti.

Vyriškis anksčiau dirbo bendrovėje „Kuršėnų vandenys“, bet pernai vasaros pabaigoje su dar keliais neįgaliaisiais buvo atleistas.

„Santechniku kelerius metus dirbusį Vidmantą atleidome paaiškėjus, kad jis dėl fizinės negalios negali atlikti savo pareigų – medikai buvo skyrę daug apribojimų.

Su darbuotoju atsisveikinome draugiškai, sumokėjome kompensacijas“, – sakė „Kuršėnų vandenų“ įmonės vadovas Algimantas Jonas Glodenis.

Nagingas kuršėniškis nepuolė į neviltį – bandė įsidarbinti ir gimtuosiuose Kuršėnuose, ir Šiauliuose.

Vyras savo bičiuliams ne kartą prasitarė, kad ieškotis darbo sekasi sunkiai – darbdaviai kratosi jo neįgalumo. Bet šiuos pokalbius prisiminę V.Rediko bičiuliai kalbėjo, kad vyriškis neatrodė palaužtas.

Laikė pavyzdine pora

Jaunystėje rankinį žaidęs V.Redikas nuo sporto nenutolo – kuršėniškis anksčiau įbėgdavo ir į futbolo, ir į krepšinio aikštę.

Vyras sportuoti nustojo, kai nuo sunkaus darbo Ispanijoje suprastėjo sveikata.

Kone dešimtmetį užsienyje kartu su žmona Daiva uždarbiavęs galiausiai grįžo į gimtinę ir įsikūrė suremontuotame bute miesto centre.

Linksmo būdo V.Redikas puikiai sutarė su parduotuvėje dirbančia sutuoktine. Porą pažįstantys kuršėniškiai sutartinai kalbėjo niekada negirdėję apie šeiminius konfliktus.

„Juodu buvo pavyzdinė pora – abu puikiai sutarė, kartu važinėdavo stebėti krepšinio rungtynių, kai žaisdavo jaunėlis Dovydas“, – kalbėjo Redikų šeimą gerai pažinoję žmonės.

Akys ėmė krypti į upę

Nesėkmingai įsidarbinti bandęs V.Redikas nebuvo užsidaręs namuose. Vyriškis kasdien leisdavosi į ilgus pasivaikščiojimus po Kuršėnus ir apylinkes su šunimi.

Kuršėniškis turėjo dar vieną aistrą – žvejybą. Šiam pomėgiui laiko buvo pakankamai, todėl vyriškis dažnai traukdavo prie Ventos upės su meškere rankoje.

Dėl pastarosios priežasties vietos gyventojai svarsto, kad realiausia dingimo priežastis – nelaimingas atsitikimas, per kurį V.Redikas galėjo nuskęsti.

Keletas kuršėniškio bičiulių prasitarė nujaučiantys, kad priežastis galėjo būti ir kita – orams atšilus prie Ventos dažnai puotaujantys vietiniai chuliganai.

„Vidmantas nebuvo konfliktiškas, bet nedidelio ūgio praeivis galėjo užkliūti priekabių ieškantiems vaikėzams“, – svarstė dažnai su V.Rediku susitikdavęs Kuršėnų gyventojas.

Sūnaus melo nesureikšmino

Kai į viešumą iškilo skandalas Latvijoje, dienraščio žurnalistas pakalbino V.Rediką.

Interviu prieš Velykas vyriškis sakė nesureikšminantis šios istorijos ir neskubėjo smerkti sūnaus.

„Tikiuosi, Dovydui visa tai bus geras spyris į užpakalį, priversiantis žengti pirmyn. Žinote, visi kažkada buvo jauni. Aš irgi buvau studentas, puikiai pamenu laikus, kai per sesiją kai kurie „palaidodavo“ visus senelius ir močiutes“, – sakė V.Redikas ir pajuokavo, kad dabar gyvens 100 metų.

Vyriškis nesiryžo spėlioti, kodėl dėl sunkaus darbo trenerių išgirto sūnaus karjera taip nesusiklostė.

Auksine karta vadintos Lietuvos jaunimo rinktinės vienas lyderių kartais pasiguosdavo tėvui, kad vyrų krepšinyje jo vaidmuo sumenko.

„Manau, jo didžiausia problema yra Vilnius ir šiame mieste supantys žmonės – draugai ir moterys. Juk ir Latvijoje problemų nebuvo, kol jis į tą Vilnių nesugrįžo. Kas jo laukia sostinėje ir ten traukia, nežinau“, – svarstė V.Redikas.

Nuolat važinėjo į varžybas

Pirmasis D.Rediko krepšinio treneris Vidmantas Janušauskas irgi netiki, kad tvirto charakterio vyriškį galėjo palaužti sūnaus krečiamos išdaigos.

Kuršėnų sporto mokykloje dirbantis V.Janušauskas dažnai pasišnekučiuodavo su buvusio auklėtinio tėvu. V.Rediko butas yra greta mokyklos, todėl vyriškis čia vaikštinėdavo su šunimi, užsukdavo pasišnekučiuoti ir pas seniai pažįstamą trenerį.

Vyrai šnektelėjo ir po visą Lietuvą nuvilnijusio skandalo. „O ką aš galiu padaryti? Juk Dovydas – suaugęs vyras“, – tokią išgirstą frazę įsiminė V.Janušauskas.

Kuršėniškis neįsivaizduoja, kur galėjo dingti šeimą labai mylėjęs vyriškis: „Nesu girdėjęs apie šeimines problemas, nes Redikai tikrai gražiai sutarė. Juos dažnai matydavau tarp krepšinio sirgalių – juodu važinėdavo palaikyti sūnaus.“

V.Janušauskas sakė, kad krepšinį itin mėgęs V.Redikas buvo dažnas svečias per vietines rungtynes. Tačiau niekas nėra matęs jo šlitinėjančio – kuršėniškis alkoholiu nepiktnaudžiavo.

Treneris su buvusiu auklėtiniu nesikalbėjo seniai, nes jis dažnai keičia telefono numerį. V.Janušauskas tik iš kalbų žinojo, kad D.Redikas po Velykų buvo užsukęs į gimtinę, bet į sporto salę nebeužėjo.

Nesumokėjo už prabangų viešbutį

* Nebe laimėjimais krepšinio aikštėje, o skandalais garsėjantį D.Rediką pasivijo dar viena istorija. Paaiškėjo, kad vaikinas kelias dienas mėgavosi prabanga Vilniaus viešbutyje „Kempinski“ ir dingo nesumokėjęs.

* Viešbučio atstovai gegužės 5-ąją kreipėsi į policiją dėl patirto 1046,9 euro nuostolio. Tiek įvertinta D.Rediko viešnagė balandžio 27–30 dienomis.

* Pačioje sostinės širdyje esančiame penkių žvaigždučių viešbutyje D.Redikas apsistojo savo vardu ir čia praleido tris naktis. Darbuotojai pastebėjo, kad aplink krepšininką sukinėjosi ne viena daili mergina.

* Kai klientas dingo, viešbučio administracija palaukė kelias dienas jo sugrįžtančio susimokėti, o tada parašė pareiškimą policijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.