„Sūpynėse“ užgesusios E.Šliževičiūtės mirtis sukrėtė jos kolegas

Elektroninės muzikos festivalio „Sūpynės“ reputacija – sutepta. Vieną šio renginio organizatorių 26 metų vilnietę Eglę Šliževičiūtę pražudė narkotikai. Jais šventėje buvo apsinuodiję ir keli žiūrovai, tačiau medikai išgelbėjo jų gyvybę.

Koncertuose ir kituose renginiuose vis dažniau pasirodo apsvaigusių asmenų.
Koncertuose ir kituose renginiuose vis dažniau pasirodo apsvaigusių asmenų.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 3, 2015, 6:08 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 6:47 AM

Jauna, graži, energinga, veikli, gera darbuotoja, tačiau ir užsispyrusi, visada bandanti įrodyti, kad yra teisi.

Taip naktį į ketvirtadienį ligoninėje mirusią 26 metų E.Šliževičiūtę apibūdina draugai ir buvę kolegos.

Keliose televizijose viešaisiais ryšiais ir autorinėmis laidomis besirūpinusi E.Šliževičiūtė buvo nuolat kviečiama į įvairius vakarėlius, turėjo daug pažįstamų, tarp jų – ir žinomi žmonės.

„Ji mėgo pašėlti ir pasilinksminti, jos mirtis sukrėtė, bet per daug nenustebino“, – „Lietuvos rytui“ vakar sutartinai kalbėjo keli buvę E.Šliževičiūtės kolegos.

Jų teigimu, buvo vieša paslaptis, kad Eglė mėgo kokainą ir pasitaikius progai jo neatsisakydavo.

Patvirtino narkotikų testas

Medikai teigia, kad kokainas ir buvo šios merginos mirties priežastis – taip rodo Švenčionių ligoninėje atlikto narkotikų testo rezultatai.

„Atliktas narkotikų testas parodė, kad mergina vartojo kokainą ir barbitūratus – migdomuosius arba psichotropinius vaistus.

Tai yra patvirtinta. O ar jie buvo vartojami atskirai, ar kartu, to pasakyti niekas negali“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė laikinai Švenčionių ligoninės direktoriaus pareigas einanti Elena Gilienė.

Buvo rasta viena miške

Kad E.Šliževičiūtė gali būti apsinuodijusi narkotikais, įtarta dar praėjusį sekmadienį, kai visiškai nereaguojanti į aplinką mergina buvo rasta viena miške.

Kiek laiko ji ten buvo, niekas nežino. Į Švenčionių ligoninę E.Šliževičiūtė jau buvo atvežta ištikta klinikinės mirties – ji nekvėpavo, širdis neplakė.

Širdies veiklą medikams pavyko atkurti. Mergina buvo prijungta prie dirbtinio kvėpavimo aparato, o po dviejų dienų pervežta į Vilniaus universitetinę ligoninę Lazdynuose.

Manoma, kad E.Šliževičiūtės smegenys buvo mirusios dar iki ją atvežant į Švenčionių ligoninę.

Buvo festivalio organizatorė

Į savaitgalį Švenčionyse vykusį elektroninės muzikos festivalį „Sūpynės“ E.Šliževičiūtė vyko ne kaip žiūrovė, o kaip viena jo rengėjų.

„Šiandien praradome nuostabų žmogų. Esame sukrėsti, šokiruoti ir nusiminę, reiškiame didžiausią užuojautą šeimai ir artimiesiems.

Iki paskutinės minutės tikėjomės, kad tai tik blogas sapnas, ir mūsų draugė bei kolegė, protingas, kuriantis ir gražus žmogus, atsigaus.

Esame pasiruošę padėti išsiaiškinti kiekvieną smulkiausią įvykusios nelaimės detalę, bendrauti ir būti kartu šią sunkią akimirką“, – tokį pranešimą vakar išplatinę festivalio organizatoriai sukėlė tik dar daugiau klausimų.

Apsvaigusių buvo ir daugiau

Kas čia per festivalis, jei ne tik žiūrovai – be E.Šliževičiūtės, iš „Sūpynių“ į ligoninę buvo pristatyti dar keturi asmenys, du iš jų buvo apsinuodiję alkoholiu, du, kaip spėjama, metamfetaminu, – bet ir organizatoriai vartoja narkotikus?

Festivalio organizatoriai teigė, kad tai rimtas, gerai Europoje žinomas renginys, o jo taisyklėse aiškiai nurodoma, jog draudžiama įsinešti bet kokių svaigiųjų medžiagų – ne tik narkotikų, bet net ir alaus.

Policijos pagalbos neprašė

„Festivalis taip pat garsėja kaip griežčiausias patikras atliekantis renginys, visi iki vieno netinkamai besielgiantys asmenys buvo iškart šalinami iš festivalio teritorijos.

Viso festivalio metu organizatoriai nuolat palaiko ryšį ir glaudžiai bendradarbiauja su visomis atsakingomis institucijomis, taip pat ir policija, siekdami užtikrinti ir tvarką, ir festivalio lankytojų saugumą bei gerą nuotaiką“, – teigė festivalio organizatorių atstovė Juliana Špundova.

Tačiau Švenčionių rajono policijos komisariato viršininkas Josifas Kuzmickis teigia kitaip.

Pasak šio pareigūno, festivalio organizatoriai apie vyksiantį renginį policijos pareigūnus įspėjo tik birželio 19 dieną.

Tai buvo padaryta raštu. Niekas iš organizatorių nesiteikė atvykti į policijos komisariatą ir suderinti, kaip policijos pareigūnai turėtų užtikrinti žiūrovų apsaugą ir jų patikrą.

Kadangi renginys vyko privačioje teritorijoje, jo apsauga rūpinosi patys festivalio organizatoriai.

Policija galėjo tik tikrinti išvykstančius ir atvykstančius dalyvius. Tai, J.Kuzmickio teigimu, ir buvo daroma.

Sudraskė medikų dokumentus

Švenčionių rajono policijos vadovas stebisi ir medikų elgesiu. Jie policijai pranešė apie du į ligoninę pristatytus narkotikais apsinuodijusius asmenis, tačiau apie E.Šliževičiūtę neužsiminė nė žodžiu.

Vienas narkotikais apsinuodijęs asmuo, pasak J.Kuzmickio, buvo paguldytas į ligoninę, o kitas iš jos pabėgo prieš tai sudraskęs visus gydytojų dokumentus, bet po valandos buvo rastas policijos pareigūnų.

Jaunuolio kišenėje aptikta narkotikų, todėl į „Sūpynes“ nuvykę pareigūnai patikrino palapinę, kurioje vyras gyveno.

Įtariamasis buvo sulaikytas dėl narkotikų laikymo, o po dviejų dienų paleistas.

„Apie šį įvykį nieko nežinojome. Kad dar buvo ir mergina, sužinojome tik iš žiniasklaidos“, – stebėjosi J.Kuzmickis.

Mirus E.Šliževičiūtei pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Taip pat bus tiriami festivalio organizatorių ir medikų veiksmai – ar merginai buvo laiku suteikta pagalba ir kodėl nutylėta apie tai, kad ji buvo atvežta į ligoninę.

Medikai atšauna, kad pareigūnai apie E.Šliževičiūtę buvo informuoti, tik šiek tiek vėliau, nes pirmiausia gydytojams rūpėjo merginos gyvybė, o ne skambutis policijai.

Linksmybės neįmanomos be narkotikų?

* Vieša paslaptis, kad beveik visuose jaunimo muzikos festivaliuose galima pajusti narkotikų tvaiką.

* Štai prieš kelerius metus Šventojoje vykusiame jaunimo muzikos festivalyje „Satta Outside“ populiariausi svaigalai buvo narkotinė medžiaga kanapės. Tuo įsitikino į komisariatą būrį narkomanų parsivežę pareigūnai.

* Tūkstantiniame renginyje viešąją tvarką prižiūrėję Palangos ir Klaipėdos policininkai bei Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai juokavo, kad narkotikus vartojusius asmenis galėjo vežti autobusais. Festivalio metu slampinėjo būriai apdujusių jaunuolių. Policija tikrino tik labiausiai apsvaigusius vaikinus, kurie jau sunkiai orientavosi aplinkoje.

* Patikrinus alkoholio matuokliu tapo aišku, kad jie apgirtę ne nuo išgerto alkoholio. Patikrinti dėl narkotikų į komisariatą buvo nuvežta 12 jaunuolių iš įvairių Lietuvos miestų. Vienuolikos jų narkotikų testo rezultatai buvo teigiami.

* Jaunuoliai prisipažino vartoję kanapes. Vieni narkotinių medžiagų buvo atsivežę patys, kiti be vargo įsigijo festivalio vietoje.

* Tais pačiais metais Savidonių kaime (Ukmergės r.) privačioje sodyboje susipažinti su lietuvių tradicinėmis apeigomis surengtas festivalis-seminaras „Raganos ritualas“ virto keturias paras trukusiu narkomanų suėjimu.

* Dėl iš sodybos sklindančios pernelyg garsios muzikos aiškintis atvykę policijos pareigūnai pastebėjo, kad su seminaro dalyviais neįmanoma susikalbėti.

* Atvykus gausesnėms policijos pajėgoms, kai dauguma seminaro dalyvių jau buvo išsiskirstę, buvo aptikti aštuoni nuo narkotinių medžiagų apduję asmenys.

* Tarp sulaikytųjų buvo trys užsieniečiai bei nepilnametė iš Mažeikių. Sodybos troboje aptikta apie 3 kilogramus kanapių ir 700 gramų jau paruoštos naudoti šios augalinės narkotinės medžiagos.

Prie kokaino greitai priprantama

* Kokainas, kuris išgaunamas iš tikrųjų kokainmedžių lapų, yra centrinę nervų sistemą stimuliuojantis narkotikas. Jis mažina apetitą, sukelia euforiją, atsiranda daugiau energijos ir pasitikėjimo savimi, sumažėja miego poreikis, dingsta nuovargis.

* Sušniaukus dozę, padažnėja kvėpavimas, širdies ritmas, pakyla temperatūra ir kraujospūdis.

* Kokaino poveikis trunka apie 30 minučių.

* Vartojant kokainą greitai išsivysto psichologinė priklausomybė, nes praėjus euforijai žmogus jaučiasi labai pavargęs, prislėgtas, todėl norėdamas atsikratyti blogos nuotaikos nori dar vienos dozės.

* Priklausomas nuo šio narkotiko žmogus ilgai jo negavęs gali jausti alkį, nuovargį, atsiranda depresija, irzlumas, nerimas, sutrinka miegas.

* Reguliariai vartojant kokainą nervų sistemoje įvyksta ilgalaikių pokyčių, neretai susergama depresija, prarandamas apetitas, krinta svoris, užkietėja viduriai, sunku šlapintis, pasireiškia impotencija.

* Įtraukiant kokainą į nosies ertmę, galima pažeisti nosies gleivinę ir taip sukelti kraujavimą.

* Perdozavus būdingi traukuliai, sutrinka širdies veikla ir kvėpavimas. Taip pat galimos haliucinacijos ir nerimo jausmas. Galima mirtis sustojus širdžiai.

* Anksčiau kokainas buvo naudojamas kaip vaistai nuo visų ligų, tačiau 1914 metais jis buvo pripažintas kenksmingu sveikatai ir uždraustas.

* Policijos pareigūnų teigimu, šiemet vienas gramas kokaino Lietuvoje kainuoja apie 56 eurus.

Didžiausios siuntos atplaukė per Atlantą

* Pernai gruodžio 12 dieną Lietuvos muitinės pareigūnai Klaipėdoje sulaikė vieną didžiausių kokaino siuntų Lietuvoje.

* Patikrinus jūrinį konteinerį, rasti trys maišai, kuriuose buvo 116 kilogramų kokaino, kurių preliminari vertė – 23 milijonai litų.

* Jūrinis konteineris buvo atplukdytas iš vienos Centrinės Amerikos valstybių.

* Tikrinimo metu muitininkai atkreipė dėmesį į tris brezentinius maišus, apjuostus grandinėmis su pakabinamosiomis spynomis.

* Pasitelkus į pagalbą muitinės kinologą su tarnybiniu šunimi, keturkojis muitininkų pagalbininkas be didesnių dvejonių krovinį pažymėjo kaip turintį narkotinių medžiagų.

* Tuomet, dalyvaujant ekspeditoriaus atstovui, įtartini maišai buvo patikrinti.

* Juose pareigūnai rado žalių stačiakampių paketų. Paketų viduje buvo presuoti neaiškios kilmės baltos spalvos milteliai – kokainas.

* Didžiausia kada nors Lietuvoje sulaikyta kokaino kontrabandos siunta taip pat užfiksuota Klaipėdoje – 2010 metais čia buvo sulaikyta 500 kilogramų kokaino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.