Nelaimės tyrimu nusivylęs režisierius tramdo keršto jausmą

Stiprus smūgis, veriantis skausmas ir kraujo upeliai mašinoje. Magistralėje Klaipėda-Kaunas įvykusios avarijos vaizdai nuolat sumirga inžinieriaus, Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo Klaipėdoje darbų vadovo Luko Juzėno akyse.

A.Juzėnas (dešinėje) ir jo sūnus Lukas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Juzėnas (dešinėje) ir jo sūnus Lukas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Kai pasilenkiu, skausmas tarsi atjungia nugarą“, – apie avarijos žaizdas pasakojo inžinierius L.Juzėnas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
„Kai pasilenkiu, skausmas tarsi atjungia nugarą“, – apie avarijos žaizdas pasakojo inžinierius L.Juzėnas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (2)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 6, 2015, 10:04 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 3:43 PM

Bet labiau nei kūno žaizdos jauną vyrą ir garsią šeimą skaudina netikėtas posūkis tiriant šią avariją. Dideliu visureigiu „Audi Q7“ į jo vairuojamą „Saab 9-3“ įsirėžęs klaipėdietis iš pradžių pripažino kaltę ir atsiprašė.

Tačiau Tauragės apylinkės prokuratūroje kruvinos avarijos tyrimas įstrigo ir netikėtai buvo nutrauktas. Sužalojimus vis dar besigydantis 25 metų inžinierius Lukas ir jo tėvai negali atsitokėti.

„Sužinojęs, koks automobilis įsirėžė į man priklausantį „Saab 9-3“, kurį vairavo mano sūnus Lukas, pajutau negerą nuojautą. Ji kuždėjo, kad ant kažko užsirovėme“, – kalbėjo dramatiško siužeto filmus kuriantis 51 metų režisierius Audrius Juzėnas.

Nors ant režisieriaus darbo stalo guli trijų naujų filmų scenarijai, jis priverstas energiją skirti ne tik kūrybai. Po pareigūnų akibrokšto A.Juzėnas tramdė keršto jausmą ir troškimą pačiam įvykdyti teisingumą. Net dvidešimties filmų autorius, režisavęs ne vieną juostą apie mirtį, yra bendravęs ir su nuteistaisiais iki gyvos galvos.

Jis matė ir žmonių, kurie kerštaudami susigadino gyvenimą. Todėl A.Juzėnas veja mintis apie kerštą ir siekia vieno – kad tyrimas pasiektų teismą ir ten paaiškėtų, ar jis nebuvo klastojamas.

„Mano nuojauta pasitvirtino – už to automobilio stovi galinga jėga, kuri negali pripažinti savo kaltės. O teisėsauga tai blogio jėgai tarnauja“, – atsiduso A.Juzėnas.

Į veiksmo trilerį tikrame gyvenime pakliuvęs režisierius savo patirtį ketina panaudoti ir kūryboje. Vienas rašytojas jam pasiūlė scenarijų apie kriminalinį Klaipėdos krašto gyvenimą, kontrabandą, korupcinius ryšius.

Filmo veiksmas vyks būtent tose vietose, su kuriomis režisieriaus šeimą susiejo ta nelemta avarija greitkelyje.

Slidžiame kelyje sumėtė

2013 metų gruodžio 6-ąją pustė, keliai buvo slidūs. Suskystintųjų gamtinių dujų terminale Klaipėdoje lankėsi premjeras Algirdas Butkevičius.

Inžinierius L.Juzėnas kartu su kolegomis aprodė Vyriausybės vadovui sparčiai statomą terminalą. Buvo dirbama net trimis pamainomis, kad svarbus projektas būtų įgyvendintas kuo greičiau.

Po premjero vizito L.Juzėnas, kaip ir dažną penktadienį, išvyko namo į Vilnių. Jau temo. 82-ajame kilometre, ties posūkiu į Šilalę, pirmąja juosta lėtai važiavo sniego valymo mašina.

Luko vairuojamas „Saab“ persirikiavo į antrąją juostą. Mašina netikėtai ėmė slysti apledėjusiu keliu.

Staiga iš tamsos išniro skiriamojoje juostoje stovėjusios senos „Toyota“ siluetas.  Slysdamas „Saab“ kliudė „Toyota“ ir apsisuko. Lukas iššoko iš mašinos ir nubėgo pažiūrėti, ar nėra sužeistųjų. „Toyota“ vairuotojas nuramino, kad jis yra sveikas. O skiriamojoje juostoje esą stovėjo todėl, kad mašiną sumėtė.

„Smūgis buvo nestiprus – įlenkta mano mašinos šoninė skarda, o viduje net kavos puodelis neapvirto“, – teigė Lukas.

Abiejų automobilių vairuotojai įjungė avarines šviesas, o „Toyota“ vairuotojas dar nuskubėjo ant kelio pastatyti įspėjamojo avarinio ženklo.

Avarijos vietoje, kairiajame kelkraštyje, sustojo iš Klaipėdos į Vilnių grįžtantis L.Juzėno bendradarbis. Jis taip pat įjungė avarinį signalą.

Avarijos dalyviai paskambino policijai. Jiems buvo nurodyta laukti pareigūnų. Ilgokai nesulaukę vyrai dar kartą paskambino ir vėl išgirdo pažadą, kad pareigūnai atvyks.

Lukas paskambino tėvams, pranešė apie avariją. Tuo metu kino kūrėjas A.Juzėnas su žmona Rūta vyko į jo režisuoto filmo „Ekskursantė“ pristatymą Panevėžyje.

Praėjo dar 15 minučių ir šį kartą jau patys paskambinę Šilalės policininkai pranešė, kad nebevažiuos. Jie patarė užpildyti eismo įvykio deklaracijas. Lukas nuėjo į mašiną pasiimti dokumentų – atsisėdęs į keleivio vietą atidarė daiktadėžę. Ir staiga pajuto stiprų smūgį į galvą ir kojas.

Matė, bet neaplenkė

Atsipeikėjęs L.Juzėnas išvydo kraujo upelius. Automobilis buvo pilnas nuolaužų.

„Pasirodo, antrąja juosta lėkė didelis juodas „Audi Q7“ ir rėžėsi kaktomuša į mane. Visureigio vairuotojas vėliau tyrėjams paaiškino, kad dar už 350 metrų pamatė įjungtas mirksinčias šviesas. Jis pamanė, kad vyksta kelio darbai. Tačiau kodėl nesiėmė veiksmų, kad išvengtų susidūrimo?“ – stebėjosi Lukas, kuris tada greitosios pagalbos automobiliu buvo išgabentas į Šilalės ligoninę.

Avarijos liudininkai pastebėjo, kad „Audi Q7“ buvo su nudėvėtomis padangomis, dar vadinamomis plikomis.

„Aš ir vasarą tokių nesidėčiau“, – ištarė vienas jų.

Bet šį kartą pagaliau atvykę pareigūnai to neužfiksavo. Turbūt abiejų avarijų aplinkybės jiems ir be to atrodė aiškios. Taip pat įvykio protokole nebuvo pažymėta, ar stovėjo avarinis ženklas.

Paskambino atsiprašyti

Šilalės ligoninės medikai L.Juzėnui skubiai suteikė pagalbą. Jam buvo lūžusi nosis, sudaužytas kūnas, ypač kojos.

„Kai buvau ligoninėje, man paskambinęs policininkas liepė grįžti į avarijos vietą. Aš buvau visas sudaužytas, kontūzytas! Išsiprašiau, kad patys policininkai mane nuvežtų“, – pasakojo L.Juzėnas.

Pareigūnai pakišo sužeistajam pasirašyti eismo įvykio deklaraciją dėl pirmosios avarijos: „Nėra ko laikyti „Toyota“ vairuotojo, paleidžiame.“

Lukas pasitikėjo pareigūnais ir pasirašė. Vėliau jis pasitikėjo ir tyrėjais, raminusiais, kad aplinkybės aiškios, kad jis yra nukentėjusysis.

„Praėjus keliems mėnesiams po avarijos tyrėja paklausė, ar su manimi susisiekė avarijos kaltininkas. Atsakiau, kad ne. Po kelių dienų man paskambino „Audi Q7“ vairavęs klaipėdietis Jokūbas Stalmokas ir pasakė: „Atsiprašau, kad taip įvyko.

Dabar reikia susitarti. Taigi ką darome?“ – pasakojo L.Juzėnas.

Draudikai ėmė vilkinti laiką

Atsiprašęs J.Stalmokas pranešė, kad automobilis, kurį jis vairavo, yra apdraustas.

Režisieriui priklausantis „Saab“ buvo sudaužytas nebepataisomai, Tauragės prokuroras leido jį utilizuoti.

A.Juzėnas taip ir padarė. Jis manė, kad viskas ir su draudikais vyks sklandžiai.

Juolab kad „Lietuvos draudimas“, kur buvo apdrausta režisieriui A.Juzėnui priklausanti mašina „Saab“, jau po savaitės išmokėjo kompensaciją „Toyota“ vairuotojui. O štai įmonė, kurioje apdraustas „Audi Q7“, ėmė vilkinti laiką.

„Bendrovės „Lietuvos draudimas“ atstovai dirba gerai. O įmonė „Compensa“ nieko nedarė, tad po kelių tylos mėnesių mums neišlaikė nervai. Parašę skundą sulaukėme atsakymo, kad jie tik po baudžiamosios bylos išvadų spręs, kaip mums kompensuoti žalą.

Dar draudikai mūsų paklausė, kokių nuostolių patyrėme. Sudėjome sudaužytos mašinos ir medicinines išlaidas ir nusiuntėme. Viskas veltui, žala iki šiol neatlyginta“, – skėstelėjo rankomis A.Juzėnas.

Neseniai režisierių ir „Lietuvos draudimą“ pasiekė dar viena staigmena – prašoma atlyginti ir automobiliui „Audi Q7“ padarytą žalą.

Pasijuto apkvailintas

Režisierius tikino, kad laiką vilkino ne tik draudikai, bet ir Tauragės apylinkės prokuratūra. „Jie pradėjo žaidimą, esą „Audi Q7“ neturi nieko bendra su mano sūnaus sužalojimais.

Tyrimo išvadoje rašoma, kad avarijos vietoje nebuvo avarinio ženklo. Tačiau ženklas juk buvo! Taip pat prokuroras aiškino, kad nebuvo imtasi priemonių patraukti mašiną. Bet juk mano sūnus tuo metu laukė policijos pareigūnų! Be to, kodėl nebuvo apklausti visi liudytojai, nors pareigūnai turėjo jų kontaktinius duomenis?“ – nusivylimą liejo A.Juzėnas.

Kadangi Tauragės apylinkės prokuratūra ikiteisminį tyrimą nutraukė, baudžiamoji byla taip ir nepasiekė teismo.

Lukas pasijuto apkvailintas: „Kas tame Klaipėdos regione darosi – ranka ranką plauna? Kodėl kelių ereliai ten lengvai išsisuka?“

Po tokio akibrokšto režisieriui A.Juzėnui knietėjo nuvykti į Klaipėdą ir pamatyti, prie kokio namo stovi „Audi Q7“, kas tame name gyvena.

Tačiau kino kūrėjas save sustabdė. Jis leido teisingumo ratui suktis pačiam: „Ar turėčiau užsiauginti juoduosius keršto sparnus, kad įvykdyčiau teisingumą? O kas būtų po to? Vis dar tikiu, kad jis yra. Iš šios istorijos išmokau, kad negalima pasitikėti kitais.“

II šio rašinio dalį skaitykite pirmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl rytų Lietuvoje laimėjo prorusiškas kandidatas?