Laiku suteikta pagalba padėjo išgelbėti į šulinį įkritusį žmogų

Kas žino, kaip galėjo susiklostyti  šių metų liepos 22-ąją  Alytaus rajone, Poteronių kaime į šulinį įkritusio vyro  likimas, jei važiuodamas pro šalį nebūtų sustojęs ir į pagalbą atskubėjęs  uždarosios akcinės bendrovės „Geoterminių šildymų sistemos“ darbų vadovas Kęstutis Dunauskas, praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Laiku suteikta pagalba padėjo išgelbėti į šulinį įkritusio žmogaus gyvybę.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Laiku suteikta pagalba padėjo išgelbėti į šulinį įkritusio žmogaus gyvybę.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2015, 3:04 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 6:21 AM

Tiesa, nors į nelaimę patekusiojo žmona tądien bandė stabdyti ir kitus keliu  pro šalį skriejančius automobilių vairuotojus, šie sustoti nesivargino. Beje, ugniagesiai primena, kad tokiu atveju derėtų nepamiršti, kad reikia kuo skubiau skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112, o tik tada bandyti kviestis pagalbon kitus.

„Tądien su žmona vykau į Druskininkus. Išvydęs  ant kelio moterį, stabdančią automobilius, ir šalikelėje stovintį automobilį, pamaniau, kad  gal nuleido ratą. Kai sustojau, pamačiau, kad moteris verkia, o iš susijaudinimo vos gali kalbėti. Netrukus paaiškėjo, kad jos vyras nuėjo ir įkrito į šalia kelio esantį šulinį“, –  pasakoja K. Dunauskas.

Šulinio gilumoje jis išvydo iki pažastų vandenyje panirusi vyrą, kuris vos laikėsi įsirėmęs alkūnėmis į šulinio ritinį. K.Dunauskas nuleido jam virvę, o jo žmona tuo metu skambino bendruoju pagalbos telefonu 112.

„Virvės šulinyje atsidūrusiam žmogui per juosmenį užsirišti nepavyko. Be to, jei jis nebesilaikytų, nertų gilyn. Vis dėlto ją pasisekė užnerti už rankos, – pasakoja K. Dunauskas. – Vyras labai jaudinosi, jo jėgos greitai seko. Visą laiką jį raminau. Galiausiai jis nebeišsilaikė... Stengiausi jį išlaikyti. Jaučiausi kaip siaubo filme. Lengviau atsikvėpiau tik tada, kai išgirdau sirenas –  ugniagesių pagalbos sulaukėme praėjus 12 minučių nuo iškvietimo,“ – pasakoja K. Dunauskas.

Beje, jo žmona Ingrida visą tą laiką, kol vyras bandė gelbėti į nelaimę patekusį žmogų, mėgino sustabdyti keliu lekiančius vairuotojus, kad kas nors atskubėtų padėti. Deja, jie švilpė pro šalį. Sustabdyti vieno sunkvežimio vairuotoją jai pavyko tik tada, kai įvykio vieton jau skubėjo ugniagesiai. Netrukus  garbaus amžiaus vyrą jie ištraukė iš šulinio ir perdavė medikams.

„Esu įpratęs, kad jeigu žmogui reikia pagalbos, privalau padėti. Teko kelyje ir ratą vienai vairuotojai pakeisti, ir Panevėžyje gelbėti avarijoje atsidūrusius žmones“, – sako K. Dunauskas, paklaustas, ar dar kada yra gelbėjęs žmones.

Pasak jo, jei pasielgtų kitaip, o paskui sužinotų, kad pagalbos šaukęsis žmogus žuvo, visą gyvenimą jaustų kaltę, kad galėjo padėti, bet to nepadarė.

Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas Kęstutis Nalivaika pasidžiaugė, kad tąkart geranoriškų pastangų dėka pavyko išvengti skaudžios nelaimės.

„Esame labai dėkingi, kad tada, kai reikalinga pagalba, žmonės paskambina, nepraeina ir nepravažiuoja pro šalį. Kad atvykstant ugniagesiams, gyventojai išskuba pasitikti, jog parodytų kelią. Tokiais atvejais net kelios minutės gali būti lemtingos. Todėl visada džiaugiamės, kai atsiranda tokių žmonių,“ – sako jis, prisimindamas, kad šią žiemą, kai Druskininkuose iš Ratnyčėlės upelio buvo ištrauktos dvi mergaitės, nes joms į pagalbą atskubėjo Valdas Baranauskas.

Vyras vieną mergaitę ištraukė iškart, o kitą laikė, kol atvyko ugniagesiai. Ne vienerius metus dirbęs priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pamainos ir operacijų vadovu K. Nalivaika iki šiol prisimena, kaip garaže triūsęs vyras, išgirdęs pagalbos šauksmą nuo Nemuno pusės, puolė gelbėti properšoje atsidūrusios mergaitės ir laikė ją tol, kol atskubėjo ugniagesiai.

Kaip teigia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Vygandas Kurkulis, vien šiais metais ugniagesiams teko atlikti per 4 tūkst. 300 gelbėjimo darbų, kurių metu iš automobilių buvo traukiami  avarijose sužeisti žmonės, ar skubėta atidaryti butų duris, už kurių pagalbos laukė sunkūs ligoniai...

Gelbėjimo darbų metu buvo išgelbėta per 185 žmones. Ne vieno iš jų žūties pavyko išvengti, nes laiku buvo iškviesta pagalba ir, laukiant atvykstant ugniagesių, atskubėjo padėti toje vietoje buvę žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.