Tian Šanio kalnuose žuvo lietuvė

Į kalnus Kirgizijoje su jaunųjų keliautojų klubu „Vedlys“ išvykusią jauną lietuvę užklupo akmenų griūtis ir jauna moteris žuvo.

Keliautojų grupę Tian Šanio kalnuose užklupo akmenų griūtis.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Keliautojų grupę Tian Šanio kalnuose užklupo akmenų griūtis.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Jul 29, 2015, 11:21 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 8:44 PM

„PZU Lietuva“ atstovė spaudai Jovita Aukštuolytė-Minderienė patvirtino faktą, jog praėjusią naktį 1 val. 30 min. buvo gauta informacija apie nelaimę Kirgizijoje.

„Žuvusi moteris – buvusi mūsų klientė. Pranešimą gavome iš įvykio vietos ir šiuo metu vykdome gelbėjimo ir palaikų parvežimo darbus“, – teigė „PZU Lietuva“ atstovė ir pridūrė, kad jokios informacijos apie žuvusiosios asmenybę teikti negalinti.

J.Aukštuolytės-Minderienės teigimu, panašių nelaimių nutinka ne tik keliaujantiems į kalnus, bet ir vykstantiems į kitas keliones.

„Žmonės apsidraudžia, išvyksta ir kartais nutinka įvairių dalykų. Esame gelbėję žmones iš kalnų, parvežę iš Pietų Afrikos Respublikos, Kubos, Azijos šalių.

Paprastai mūsų darbas yra pasirūpinti, kad žmonės būtų parvežami gydytis namo, o tokiais tragiškais atvejais rūpinamės, kad į Lietuvą būtų parvežti palaikai“, – sakė ji. Draudimo bendrovės atstovė patikino, kad šiuo metu aktyviai bendradarbiaujama su partneriais Kirgizijoje.

Tian Šanyje – lietuviški pėdsakai

Tian Šanio kalnynas yra išsidėstęs Vidurinėje Azijoje, driekiasi į šiaurę ir vakarus nuo Takla Makano dykumos Kazachstano, Kirgizijos ir Vakarų Kinijos Sindziango uigūrų autonominio rajono pasienyje. Pietuose šis kalnų masyvas jungiasi su Pamyro kalnais.

2009-aisiais iš Tian Šanio kalnų grįžo grupė alpinistų ir keliautojų, dalyvavusių ekspedicijoje Aksu kalnagūbryje. Jie įkopė į naują bevardę viršūnę, kurią pavadino Lietuvos tūkstantmečio vardu.

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su Lietuvos Respublikos ambasada Kazachstane, kuri taip pat įgaliota dirbti ir Tadžikistano bei Kirgizijos respublikose, buvo patvirtinta, kad apie nelaimę informuoti šiose šalyse dirbantys Lietuvos diplomatai.   „Mes esame informuoti apie nelaimę ir jei tik grupei sugrįžti į Lietuvą prireiks kokios nors pagalbos, mes tikrai esame pasiruošę ją kuo greičiau suteikti“, – sakė Eduardas Mažulas, ambasados Kazachstano Respublikoje antrasis sekretorius.

Užsienio reikalų ministerija oficialios informacijos apie žuvusiąją ir sužeistuosius kol kas nėra gavusi.

Lietuvos Respublikos ambasada Kazachstane ir generalinis konsulatas Almatoje kreipėsi į Kirgizijos Respublikos užsienio reikalų ministeriją prašydami pateikti informaciją apie Lietuvos pilietės žūtį ir jos aplinkybes, tačiau kol kas atsakymo negavo.

Lietuvos Respublikos generalinis konsulatas Almatoje informavo draudimo kompaniją „PZU Lietuva“, jog yra pasirengęs padėti suteikiant konsulinę pagalbą nukentėjusiesiems. Kompanijos teigimu, tokios pagalbos kol kas nereikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.