Po gimdyvės ir kūdikio mirties Kaune – šokas

„Prie įėjimo į Kauno klinikų ginekologijos padalinį yra plačios šypsenos atvaizdas, simbolizuojantis pacientų dėkingumą. Tačiau mūsų šeima jaučia tiktai kartėlį“, – ištarė kaunietė Aldona Stulgaitienė, netekusi čia gimdžiusios dukters.

Trečias gimdymas 39 metų kaunietei L.Jasinskienei pasibaigė tragiškai – dėl komplikacijų mirė ir ji, ir jos kūdikis.<br>P.Mantauto nuotr.
Trečias gimdymas 39 metų kaunietei L.Jasinskienei pasibaigė tragiškai – dėl komplikacijų mirė ir ji, ir jos kūdikis.<br>P.Mantauto nuotr.
Kauno klinikose mirusios gimdyvės motina A.Stulgaitienė netiki, jog medikai savo darbą atliko be priekaištų.<br>P.Mantauto nuotr.
Kauno klinikose mirusios gimdyvės motina A.Stulgaitienė netiki, jog medikai savo darbą atliko be priekaištų.<br>P.Mantauto nuotr.
Kauno klinikas po gimdyvės ir jos kūdikio mirties jau užplūdo tikrintojai.
Kauno klinikas po gimdyvės ir jos kūdikio mirties jau užplūdo tikrintojai.
L.Jasinskienės brolis Svajūnas Stulgaitis
L.Jasinskienės brolis Svajūnas Stulgaitis
R.Nadišauskienė, Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vadovė
R.Nadišauskienė, Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vadovė
Daugiau nuotraukų (5)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Aug 26, 2015, 6:36 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 9:52 PM

Į Kauno klinikas praėjusį penktadienį trečią kartą gimdyti atvykusi 39 metų Lina Jasinskienė namo negrįžo.

Iš pradžių užgeso kūdikio gyvybė, o po to – ir gimdyvės, kurią medikai gaivino beveik valandą, rašo „Lietuvos rytas“.

„Gydytojai susigriebė tik tada, kai buvo per vėlu. Dėl teisybės kovosime iki galo – kreipsimės į advokatus, policiją.

Aplaidžiai dirbęs klinikų personalas privalės atsakyti už savo veiksmus“, – antradienį ašarojo L.Jasinskienės motina 78 metų A.Stulgaitienė.

Tačiau gydytojai tvirtino padarę viską, kad būtų išvengta skaudžios nelaimės.

Kūdikio tėvas ir L.Jasinskienės gyvenimo draugas 36 metų Andrius Guzikauskas vakar nuvyko į policiją ir paprašė iškelti baudžiamąją bylą medikams dėl aplaidaus pareigų atlikimo.

Vyriškis buvo apklaustas, artimiausiu metu duos parodymus ir kiti velionės artimieji.

Šeima ketina kreiptis į patyrusius medicinos srities teisės specialistus ir pateikti ligoninei ieškinį dėl žalos atlyginimo.

Velionės giminaičiai norėjo pasidaryti ligos istorijos ir kitų dokumentų kopijas, bet jų teks palaukti – dokumentus jau buvo pasiėmę teismo medicinos ekspertai.

Manoma, jog nelaimė įvyko dėl itin retos, vieną kartą iš maždaug 80 tūkst. gimdymo atvejų pasitaikančios komplikacijos – embolijos vaisiaus vandenimis.

Gimdymo metu į motinos kraujotaką pateko dalis vaisiaus vandenų – tai sukėlė audringą organizmo reakciją.

Tragedijos priežastis tirs speciali Kauno klinikų komisija. Greičiausiai tyrimą atliks ir Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Bus aiškinamasi, ar dviejų mirčių negalėjo nulemti blogai pareigas vykdęs personalas.

Būklė neatrodė pavojinga

Pardavėja dirbusi L.Jasinskienė prieš dvi savaites gydyta Kauno klinikose dėl aukšto kraujospūdžio, o jį sumažinus po kelių dienų buvo išleista į namus.

Anot A.Stulgaitienės, dukters būklė jos mirties išvakarėse neatrodė grėsminga. Ji jautėsi neblogai, tyrimai taip pat nerodė, kad gali nutikti kas nors bloga.

Rugpjūčio 20-ąją antrą kartą į klinikas paguldytos L.Jasinskienės kūdikis pasaulį turėjo išvysti kitą dieną.

Medikai nusprendė specialiomis priemonėmis skatinti gimdymą – buvo apskaičiuota, kad kūdikis turi gimti rugpjūčio 12 dieną, bet jo atėjimas vėlavo. Prasidėdavo sąrėmiai, tačiau gimdyti vis nepavykdavo.

„Skatinti gimdymą reikėjo ne tiktai dėl užsitęsusio nėštumo, bet ir dėl L.Jasinskienės amžiaus, grėsmės vėl pakilti kraujospūdžiui, didelio vaisiaus vandenų kiekio“, – pasakojo Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vedėjas Vladas Gintautas.

Anot A.Guzikausko, nenutekėjus vandenims savaime, gydytojai patys penktadienį juos nuleido. L.Jasinskienės artimųjų nuomone, ši procedūra buvo atlikta netinkamai – vandenys galėjo susimaišyti su krauju, ir tai sukėlė komplikacijų.

Iškart po procedūros prasidėjo kraujavimas, tačiau medikai delsė atlikti cezario pjūvį.

V.Gintautas tikino, kad pjūvis galėjo sukelti nemažai rizikos veiksnių.

Prieš mirtį pakilo temperatūra

Nustojus kraujuoti gimdyvės būklė negerėjo.

Prieš gimdymą moteriai pasidarė negera, pakilo temperatūra, padidėjo kraujospūdis, ėmė kamuoti pilvo traukuliai, trūko oro.

L.Jasinskienė paprašė suleisti skausmą malšinančių vaistų.

Gimdyvė buvo skubiai išvežta į operacinę, tačiau medikų pastangos buvo bevaisės. Jie atliko cezario pjūvį, kad galėtų ištraukti negyvą kūdikį ir išgelbėtų motiną.

Tačiau netrukus užgeso ir L.Jasinskienė.

A.Guzikauskas pro operacinės stiklą beviltiškai stebėjo, kaip medikai bando ištraukti iš mirties gniaužtų jo mylimąją.

Medikams nepasiūlė kyšio

Po tragedijos Kauno klinikų medikai atrodė visiškai sutrikę.

Kai po tragedijos A.Stulgaitienė vieno gydytojo paklausė, kas lėmė jos dukters mirtį, šis atsakė: „Aš ir pats dar nežinau.“

Mirus L.Jasinskienei be motinos liko jos 20 metų sūnus ir 8 metų duktė, kurią priglaus močiutė.

„Netikiu, kad šiuolaikinėje medicinoje tokios nelaimės gali įvykti medikams nepadarius klaidų. Susidarė įspūdis, jog gydytojai laukė kyšio, bet negavę pinigų dirbo abejingai.

Gelbėti seserį ir jos kūdikį pulta tada, kai šaukštai jau buvo po pietų. Reikėjo anksčiau pradėti rūpintis paciente“, – sielvartą liejo L.Jasinskienės brolis Svajūnas Stulgaitis.

Medikai sukrėsti dėl įvykusios tragedijos

Rūta Nadišauskienė

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vadovė

„Manome, jog mirties priežastis – embolija vaisiaus vandenimis. Tai itin reta, dažniausiai mirtimi pasibaigianti komplikacija. Tokiais atvejais miršta apie 80 procentų gimdyvių.

Kauno klinikose tragedija įvyko ir 2013 metais. Mirtis nuo embolijos ištiko tuo metu ligoninėje buvusią gimdyvę. Embolija vaisiaus vandenimis nustatoma tada, kai gimdymo metu į motinos kraujotaką patenka dalis vaisiaus vandenų.

Įvyksta audringa organizmo reakcija – pirmiausia sutrinka kvėpavimas, paskui krinta kraujospūdis, sustoja širdis.

Kūdikis mirė, nes negavo deguonies iš motinos kraujotakos.

Ginekologai ir akušeriai skubiai reagavo į komplikacijas – davė deguonies, darė širdies masažą, bet tragedijos išvengti nepavyko. Viso gaivinimo metu nebuvo jokių grįžtančios gyvybės ženklų.

Mes visi – gydytojai, akušeriai, slaugytojos – labai smarkiai sukrėsti dėl įvykusios tragedijos. Užjaučiame artimuosius ir puikiai suprantame, jog jų netektis – negrąžinama.

Kartais įvykus embolijai pavyksta išgelbėti gimdyves. Prieš porą mėnesių Kauno klinikose tokia kova su mirtimi buvo sėkminga. Mūsų gydymo įstaigose per pastaruosius kelerius metus buvo išgelbėtos 29 gimdyvės ir jų kūdikiai, įvykus itin sudėtingoms komplikacijoms. 2015 metais Kauno klinikose mirė dvi gimdyvės iš Utenos ir Marijampolės. Abi nelaimės įvyko dėl sepsio.“

Iš gimdymo namų – tiesiai į kapines

2012 metų birželį Radviliškio ligoninės operacinėje mirė Baisogalos gyventoja 31 metų Jurgita Ganienė. Radviliškiečiai medikai mergaitę pagimdžiusiai moteriai atliko cezario pjūvio operaciją.

2013 metų vasario 3-iąją Kauno klinikose mirė jauna moteris, kai gimdymo metu į jos kraujotaką pateko vaisiaus vandenų, – tai reta, bet dažnai mirtimi pasibaigianti komplikacija. Medikai nusprendė atlikti cezario pjūvį, bet operuojant gimdyvei sustojo širdis. Moterį mėginta gaivinti beveik tris valandas, tačiau visos medikų pastangos nuėjo perniek. Klinikų specialistams pavyko išgelbėti moters kūdikį.

2013 metų birželio 5-ąją sūnaus susilaukusi Gitana Mankeliūnienė mirė birželio 16-ąją dėl žaibiško sepsio – kraujo užkrėtimo. Preliminariais duomenimis, 21 metų gimdyvės žaibiškos eigos sunkaus sepsio sukėlėjas – A grupės beta hemolizinis streptokokas. Atlikus mikrobiologinius tyrimus Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Akušerijos skyriuje, kur gimdė Gitana, tokio sukėlėjo nebuvo aptikta.

2015 metais dvynukus pagimdžiusi marijampolietė užgeso maždaug per parą, kai buvo išleista į namus. 32 metų Inga Jasiukienė berniuką ir mergaitę pagimdė 2015 metų birželio 9-ąją. Baisius skausmus kentusi moteris per parą po du kartus vežta tai į Marijampolės ligoninę, tai į Kauno klinikas, kol galiausiai mirė. Marijampolietės gyvybę pasiglemžė žaibiškas sepsis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?