Girtus nesugaunamuosius pričiupo tik mirtis

Daugiau kaip metus Vilniaus gatvėmis automobiliu lakstęs vairuotojo pažymėjimo neturintis jaunuolis savo ir dviejų draugų gyvenimą baigė ugnies stulpu naktį po avarijos virtusiame „Ford Galaxy“. Kodėl niekas jų nesustabdė anksčiau?

Vilniaus Savanorių prospekte įvykusi avarija sukrėtė net daug mačiusius kelių policininkus ir ugniagesius gelbėtojus.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus Savanorių prospekte įvykusi avarija sukrėtė net daug mačiusius kelių policininkus ir ugniagesius gelbėtojus.<br>T.Bauro nuotr.
Prie šios naktinės alkoholio parduotuvės (nuotr. kairėje) Vaduvos gatvėje renkasi vietos gyventojus šiurpinantys tipai. Čia naktį į sekmadienį prasidėjusi trijų vilniečių kelionė baigėsi tragiška avarija.<br>D.Umbraso nuotr.
Prie šios naktinės alkoholio parduotuvės (nuotr. kairėje) Vaduvos gatvėje renkasi vietos gyventojus šiurpinantys tipai. Čia naktį į sekmadienį prasidėjusi trijų vilniečių kelionė baigėsi tragiška avarija.<br>D.Umbraso nuotr.
Tado kaimynė paskutinė bendravo su žuvusiųjų trijule.
Tado kaimynė paskutinė bendravo su žuvusiųjų trijule.
Vilniaus Savanorių prospekte įvykusi avarija sukrėtė net daug mačiusius kelių policininkus ir ugniagesius gelbėtojus.
Vilniaus Savanorių prospekte įvykusi avarija sukrėtė net daug mačiusius kelių policininkus ir ugniagesius gelbėtojus.
Daugiau nuotraukų (4)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

2015-12-19 07:42, atnaujinta 2017-09-28 13:16

Praėjusį savaitgalį Vilniaus Savanorių prospekte įvykusi avarija sukrėtė net daug mačiusius kelių policininkus ir ugniagesius gelbėtojus.

Apanglėjusio žmogaus, sėdinčio prie vairo, figūra – tokį kraupų vaizdą pamatysi nebent katastrofų filme.

Naktį iš gruodžio 12-osios į 13-ąją, apie 0 val. 20 min., Vilniuje, Savanorių prospekto ir Riovonių gatvės sankryžoje, dideliu greičiu važiuojantis automobilis „Ford Galaxy“ nulėkė nuo kelio, nulaužė šviesoforą, trenkėsi į viešojo transporto stotelę ir užsidegė įsirėžęs į apšvietimo stulpą.

Žuvo visi trys automobiliu važiavę jauni vyrai – du sudegė, trečias mirė nuo daugybinių sužalojimų.

Paaiškėjo, kad tai Žemuosiuose Paneriuose, Vaduvos gatvėje, gyvenę 23 metų Tadas, 31 metų Linas ir Marius.

Girti lakstė kaip pašėlę

Pasirodo, prie automobilio vairo sėdėjo vairuotojo pažymėjimo neturintis 23 metų Tadas.

„Lietuvos ryto“ kalbinti šio jaunuolio pažįstamai ir kaimynai pasakojo, jog Tadas Vilniaus gatvėmis dideliu greičiu lakstė ir neblaivus, jei tik pavykdavo draugų priprašyti, kad leistų jam sėsti prie vairo. Taip nutiko ir tą lemtingąją naktį.

Keista, tačiau nei jis, nei kartu žuvę jo draugai į policijos akiratį nebuvo pakliuvę, – nė vienas jų nebaustas nei už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, nei už kitus prasižengimus ar nusikaltimus.

Vilniaus tamsos širdis

Tadas, Marius ir Linas atstovavo anaiptol ne fasadiniam Vilniaus jaunimui, kokį įsivaizduojame vaikščiodami Gedimino prospektu ar senamiesčiu.

Tarp Žemųjų Panerių fabrikų kaminų – sandėliai, pilki, apšiurę daugiabučiai ir bendrabučiai. Vadinamasis proletarinis rajonas, vaizdai ne ką geresni nei Naujininkuose.

„Jaunuoliai čia laksto gaujomis, girtauja, laužo suoliukus, mušasi. Ir tie, kurie sudegė praėjusį savaitgalį, buvo tokie pat. Bijodavau net praeiti pro juos“, – kalbėjo Žemųjų Panerių senbuvė 60-metė Česlava.

Žemieji Paneriai yra vienas nepatraukliausių Vilniaus rajonų, o Vaduvos gatvė, kurioje gyveno kraupioje avarijoje gyvenimą baigę jauni vyrai, – tarsi tamsos širdis. Beveik tiesiogine prasme.

„Mūsų gatvė tamsi, nors į akį durk. Šviestuvų yra, bet jie jau seniai nešviečia, – kiek meldėme savivaldybę, kad apšviestų, atsakymas visada vienodas – nėra pinigų.

O juk šliaužioja girtuokliai, narkomanai. Mušasi, daužosi tiesiog po langais, net pro šalį eiti baisu“, – tvirtino Vaduvos gatvės 4-ajame name gyvenanti 67 metų Irena Rybakova.

Nepaklausė patarimo

Šiame name gyvena ir 28 metų Sandra Jankauskaitė. Ši Tado kaimynė paskutinė bendravo su žuvusiųjų trijule.

Kaimyną Tadą jį prie namų sutiko vėlų praėjusio šeštadienio vakarą. Jie pasikalbėjo, išgėrė po butelį alaus.

Netrukus Tadui paskambino jo draugas Marius ir pakvietė ateiti prie netoliese esančio kiosko. Ten jau laukė Linas, atvažiavęs automobiliu „Ford Galaxy“.

„Jie turėjo visokių butelių: ir alaus, ir degtinės. Aš su jais išgėriau tik lengvo kokteilio, o jie maukė visa gerkle. Begerdami net susimušė – susipyko dėl mobiliojo telefono.

Kai susitaikė, ėmė tartis, kad naktinėje parduotuvėje prisipirks alkoholio ir važiuos į Aukštuosius Panerius pas vieno jų draugę.

Tadas pasišovė vairuoti. Aš jį iškart įspėjau: „Tu kvailas ar ką, nesėsk prie vairo toks girtas, eime namo.“ Bet jis nepaklausė“, – vakar prisiminė S.Jankauskaitė.

Parėjusi namo ji pro savo buto langą matė, kaip trijulė nuvažiavo. Prie vairo sėdėjo Tadas.

Tapo traukos centru

Naktinė alkoholio parduotuvė, populiariai vadinama „načnyku“, šioje kraupioje istorijoje suvaidino ne paskutinį vaidmenį.

Iš čia prisipirkę svaigalų ir prisigėrę jaunuoliai ir pradėjo beprotišką skrydį į mirtį.

Vilniaus policijos pareigūnai teigė, kad dėl šios naktinės alkoholio parduotuvės Vaduvos gatvė tapo viena neramiausių vietų sostinėje.

„Vaduvos gatvėje neabejotinai yra pavojingiau nei vidutiniškai Vilniaus mieste.

Taip yra dėl vienos išskirtinės priežasties – čia veikia parduotuvė, naktimis prekiaujanti alkoholiu.

Ji tapusi savotišku traukos centru ne tik kai kuriems Panerių gyventojams – pirkti alkoholio atvykstama iš Grigiškių, aplinkinių rajonų.

Čia ir taksi vairuotojai pamėgo pirkti alkoholį, kurį, matyt, vėliau perpardavinėja.

Prie parduotuvės ir jos apylinkėse tarp vietinio jaunimo ir atvykusiųjų dažnai kyla konfliktų.

Patys parduotuvės darbuotojai jau tris kartus yra bausti už prekybos alkoholiu licencijoje numatytų sąlygų nesilaikymą, už tai kartą baustas ir parduotuvės savininkas“, – pasakojo Vilniaus policijos pareigūnas Vladas Sanda.

Muštynes, riksmus ir net šūvius prie šios parduotuvės kelias dienas iš eilės prieš įvykstant žiauriajai avarijai Savanorių prospekte pasakojo girdėję ir Vaduvos gatvės gyventojai.

Buvo įsivėlę į konfliktą

Žemuosiuose Paneriuose dabar vis garsiau kalbama, kad audringu būdu garsėjusi trijulė žuvo ne atsitiktinai, o tapo keršto, gaujų kivirčo aukomis.

„Neseniai mačiau, kaip prie naktinės parduotuvės Tadas, Marius ir Linas susipliekė su kažkokia kompanija. Vienas iš jos pagrasino: „Mes jus pričiupsime“, – prisiminė S.Jankauskaitė.

Ši vilnietė, pažįstanti Tado šeimą nuo senų laikų, yra girdėjusi, kad tą lemtingą naktį „Ford Galaxy“ kažkur ties Savanorių prospektu užkliudė BMW automobilį ir nesustojo.

Esą BMW vijosi trijulę, tačiau girtas vairuotojas sprukdamas rėžėsi į stulpą.

Sėkmė buvo trumpa

„Tai buvo nuolat – Tadui tik duok mašiną. Sėsdavo prie vairo ir lėkdavo visu greičiu, ypač naktimis.

Ir išgėręs taip darydavo, net visiškai girtas“, – pasakojo žuvusiojo draugė S.Jankauskaitė.

Tado feisbuko paskyroje iki šiol matyti 2012 metais parašyta žinia: „Pirkčiau automobilį iki 1000 litų su technine apžiūra.“

Kodėl Tadas, kuris buvo mėgėjas važinėti girtas ir be vairuotojo pažymėjimo, nė karto nepak,liuvo į policijos rankas?

Atsakyti į šį klausimą pareigūnai negali.

Galbūt jam kurį laiką sekėsi.

Tik toji sėkmė buvo trumpa ir baigėsi kraupia mirtimi.

Žemųjų Panerių kriminalinis portretas

* Nuo šių metų pradžios iki gruodžio 15-osios Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate užregistruota 630 pranešimų dėl Žemuosiuose Paneriuose įvykdytų įvairių teisės pažeidimų, įskaitant 81 pranešimą apie Kelių eismo taisyklių pažeidimus ir eismo įvykius.

* Tarp šių 630 pranešimų yra 31 nusikaltimas prieš asmenį (tarp jų 22 kūno sužalojimai ir 3 plėšimai); 330 viešosios tvarkos pažeidimų (70 – alkoholio vartojimas viešojoje vietoje, 18 – muštynės, 17 – smurtas artimoje aplinkoje, 60 – triukšmas, konfliktai namuose ir kiti), 44 vagystės (dėl jų pradėta 10 ikiteisminių tyrimų), 9 įvykiai, susiję su narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis (dėl jų pradėti 3 ikiteisminiai tyrimai).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.