Prancūzijos Alpėse žuvo kriminalinės policijos biuro pareigūnas

Prancūzijos Alpėse per sniego griūtį žuvo du lietuviai – moteris ir vyras. Tai praneša prancūzų spauda franceinfo.fr. Vienas iš žuvusiųjų – Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Artūras Bazys.

Prancūzijos Alpėse per sniego griūtį žuvo kriminalinės policijos biuro vadovo pavaduotojas alpinistas Artūras Bazys.<br>AFP/Scanpix ir Facebook nuotr.
Prancūzijos Alpėse per sniego griūtį žuvo kriminalinės policijos biuro vadovo pavaduotojas alpinistas Artūras Bazys.<br>AFP/Scanpix ir Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt, BNS

Jan 3, 2016, 4:40 PM, atnaujinta Jun 12, 2017, 12:25 AM

Apie kolegos žūtį sekmadienio vakarą BNS patvirtino Kriminalinės policijos viršininkas Rolandas Kiškis.

„Be galo geras, jautrus, nuoširdus, atviras, mylintis gyvenimą ir skatinantis mylėti gyvenimą kitus žmogus. Labai didelis profesionalas. Labai užjaučiu artimuosius“, – apie žuvusį kolegą kalbėjo R.Kiškis.

Lietuvos policija savo feisbuko paskyroje išreiškė užuojautą žuvusiam kolegai: “Netekome bendražygio, kolegos, draugo. Artūras be galo mylėjo kalnus, kiekvienas atostogas leido juose. Jis buvo ir puikus pareigūnas, vienas kriminalinės policijos vadovų. Nuoširdžiausia užuojauta artimiesiems ir visai mūsų policijos bendruomenei. Tu visuomet liksi mūsų širdyse ir mintyse, Artūrai, mums labai tavęs trūks. Ilsėkis ramybėje“, toks įrašas paliktas feisbuko puslapyje.

Nelaimė įvyko 3200 m. aukštyje, Grands Montets slidinėjimo centre, nutolusiame apie dešimt kilometrų nuo Šamoni miesto rytų Prancūzijoje. Vyras ir moteris buvo alpinistai, jų išgelbėti tarnyboms nepavyko.

Manoma, kad moteris žuvo nunešta sniego į taip vadinamąjį kalnų koridorių, o vienas iš vyrų, manoma, užsismaugė virve, bandydamas išsilaikyti. 

Iš viso kalnuose buvo trys lietuviai, vienas jų išgelbėtas.

Tai pirmoji mirtimi pasibaigusi sniego griūtis Alpėse 2016 metais.

Kalnų gelbėjimo tarnybos atstovų teigimu, nelaimė įvyko kalnų teritorijoje, kuri pasižymi sudėtingais šlaitais ir kvapą gniaužiančiomis panoramomis, ši vieta traukia alpinistus iš viso pasaulio.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve ledauphine.com perspėjo kalnuose būti atsargiems, nes dėl šviežiai iškritusio sniego yra didelė sniego griūčių tikimybė. Šiuo metu sniego griūčių tikimybė įvertinta 3 ar net 4 balais iš penkių galimų.

Pranešama, kad šeštadienį kalnuose iškrito net 30 cm sniego, kuris yra purus ir nestabilus.

Tapatybes žino, bet neviešina

Prancūzijos Alpių kalnuose žuvo du lietuviai alpinistai, vienas jų – Lietuvos alpinizmo asociacijos narys, BNS sekmadienį patvirtino asociacijos vadovas Saulius Damulevičius.

„Du lietuviai alpinistai žuvę, vienas yra mūsų asociacijos narys, kuris yra labai patyręs alpinistas. Mums tai skaudi netektis“, – BNS sekmadienį sakė S.Damulevičius, kuris sekmadienį susisiekė su Prancūzijos atstovais.

Jis teigė sekmadienį susisiekęs su vieno iš žuvusiųjų artimaisiais, tačiau, jų prašymu, alpinisto tapatybės atskleisti negalįs.

Likęs gyvas lietuvis patyrė šoką

Vienas iš trijų likusių gyvų per nelaimę lietuvių šiuo metu, anot S.Damulevičiaus, apklausiamas Prancūzijos žandarmerijoje, kuri aiškinasi įvykio aplinkybes. Jis taip pat yra alpinizmo asociacijos narys.

„Tas žmogus yra ištiktas šoko“, – sakė S.Damulevičius.

„Mūsų žiniomis, atskilo ledo gabalas. Toliau dar aiškinamės, kas ir kaip įvyko. Asociacija tiria visus tokius įvykius ir stengiasi paviešinti informaciją“, – sakė Alpinizmo asociacijos vadovas.

Ši asociacija vienija apie 150 narių. S.Damulevičius pasakojo, kad lietuviai kopti į Alpes vyksta tiek vasarą, tiek žiemą, tačiau pastaruoju sezonu tai daryti kur kas pavojingiau.

„Žiemą Alpėmis kopia tik labai patyrę alpinistai“, – sakė jis.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard Cazeneuve išplatintame pranešime ragino žmones saugotis. Pasak jo, sniego lavinų rizika regione artimiausiomis valandomis yra didelė.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija atkreipia dėmesį, kad minimuose žiemos kurortuose atostogaujantys Lietuvos piliečiai išliktų budrūs ir laikytųsi atitinkamų Prancūzijos tarnybų ir kurortų administracijų rekomendacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.