Šokas sveikatingumo centre: verdančiu vandeniu nusiplikė 6-metis

Vilniečiams prieš akis dar stovi jų šešiamečio sūnaus žaizdų vaizdas. Nuplikęs mažylio pilvas, kojos ir lytiniai organai – taip baigėsi pramogos sveikatingumo centre. Šeimą sukrėtusi nelaimė atsidūrė ant teismo stalo ir šiuo metu vis dar neduoda ramybės.

Pramogos šešiamečiui baigėsi liūdnai: pamoka kiekvienam.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Pramogos šešiamečiui baigėsi liūdnai: pamoka kiekvienam.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Pramogos šešiamečiui baigėsi liūdnai: pamoka kiekvienam.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Pramogos šešiamečiui baigėsi liūdnai: pamoka kiekvienam.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 4, 2016, 3:03 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 6:06 AM

Vilniečių šeima kaip šiandien prisimena nelaimę ir nori įspėti visus. 2014 metų pabaigoje šeima su trimis mažamečiais vaikais lankėsi grožio terapijos ir chirurgijos klinikai „Sugihara“ priklausančiame Sporto, SPA ir sveikatingumo komplekse, kur ir nutiko lemtinga nelaimė.

Nusiplikė iš vandens aparato

Šešiametis berniukas, išlipęs iš baseino,  iš lankytojams pastatyto geriamojo vandens pilstymo aparato į vienkartinę plastikinę stiklinę prisileido vandens. Akimirksniu stiklinė tapo tokia karšta, kad jis jos neišlaikė. Karštas geriamasis vanduo išsiliejo berniukui, mūvinčiam tik glaudes, ant pilvo, kojos, lytinių organų ir sukėlė pirmojo bei antrojo laipsnio nudegimus.

„Jau ruošėmės namo, todėl abu su vyru stovėjome šalia ir laukėme, kada sūnus įsipils vandens ir eis persirengti. Šalia geriamojo vandens aparato buvo pastatyta paprastų vienkartinių balto plastiko puodelių, kokie naudojami šaltiems gėrimams. Nei karštiems gėrimams ruošti skirtų indų, nei arbatos, kavos ar cukraus pakuočių, kurios leistų įtarti apie verdantį vandenį, šalia nebuvo. Ką jau kalbėti apie elementarų perspėjimą – „atsargiai labai karštas vanduo“, – pasakojo berniuko mama.

Išvežė į ligoninę

Šalia buvę tėvai sūnų nuvedė į dušą ir tekančiu vandeniu vėsino nudegusias vietas. Pasak mamos, centro darbuotojai negalėjo pasiūlyti jokių vaistų ar priemonių, berniuko tėtis išvyko į artimiausią vaistinę. Ant nudegusių vietų netrukus ėmė kilti ir sproginėti pūslės, o SPA centro darbuotojos siūlė vaiką tepti avokadų kremu ir purkšti terminiu vandeniu.

Berniuko mama šių pasiūlymų atsisakė ir skubiai iškvietė greitąją pagalbą. Mamos iškviesti greitosios medicinos pagalbos darbuotojai berniuką išvežė į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo Vaikų ligoninę. Medikai tėvus patikino, kad ant nudegusių vietų jokiu būdu negalima tepti kremų ar kitų riebalų. Ant nudegusios odos panaudojus aliejų ar kremą susidaro nelaidi šilumai plėvelė ir nudegimo karštis skverbiasi gilyn į odą bei gilesnius audinius, taip dar labiau juos pažeisdamas.

„Net ir suaugusysis negali tikėtis iš paprasto geriamojo aparato verdančio vandens. Juk bet kas, į ploną vienkartinę plastikinę stiklinę įsipylęs verdančio vandens, jos neišlaikytų rankose. Baisu net pagalvoti, kokios pasekmės būtų kilusios mano sūnui, jei būčiau sutikusi naudoti centro darbuotojos pasiūlytą avokadų kremą. Juk jis buvo nudegęs itin jautrias vietas“, – susijaudinusi kalbėjo berniuko mama.

Tamposi po teismus

Po įvykio tėvai kreipėsi į teismą dėl žalos atlyginimo. Praėjusių metų rugsėjo mėnesį Vilniaus miesto apylinkės teismas pripažino, kad iš dalies kalti ir tėvai, ir sveikatingumo centras, todėl tėvų ieškinį nusprendė tenkinti tik iš dalies.

Tėvams teismas vietoj 1500 priteisė 400 eurų neturtinės žalos ir 182 eurų bylinėjimosi išlaidų. Tuo metu sveikatingumo centrui paskyrė 291 eurą bylinėjimosi išlaidų.

Teismas pripažino, kad tėvai nebuvo pakankamai atidūs leisdami šešerių metų vaikui pačiam piltis vandenį, ypač žinodami, kad aparate ne tik šaltas, bet ir karštas vanduo. Taip pat skelbė, kad sveikatingumo komplekse naudoti puodeliai nebuvo pritaikyti tokio tipo vandens pilstymo aparato, kai vandens temperatūra siekia mažiausiai 90 laipsnių, saugiam naudojimui.

„Jų advokatas įrodinėjo, kad pagal bendrąjį požiūrį tėvai atsakingi už vaikus ir kad mes turėjome padėti vaikui įsipilti vandens. Teisme pateikiau įrodymus, kad tuo metu mano vaikas jau buvo pirmoje klasėje. Mokykloje kiekviename kampe stovi panašūs vandens aparatai ir vaikai moka jais naudotis“, – sakė mama.

Berniuko mama stebisi, kad vandens iš čiaupo reglamentavimas dėl karščio yra nustatytas higienos normose, o viešosiose vietose nereglamentuoja ir bėga 90 laipsnių karščio vanduo. Daugelyje institucijų nėra jokio įspėjimo apie karštą vandenį, todėl gali susižaloti ne vienas asmuo. 

„Puodeliai ne tam pritaikyti. Tuomet turėtų būti bent jau popieriniai puodeliai ar užrašas, kad karštas vanduo. Vien tik čiaupo pažymėjimas raudona ir mėlyna spalvomis neišgelbės. Mūsų pareiga įspėti visus, kad reikia būti atsargiems“, – sakė pašnekovė.

Pasak mamos, teismo sprendimo UAB Grožio terapijos ir chirurgijos klinika, kuriai priklauso „Sugiharos“ Sporto, SPA ir sveikatingumo kompleksas, neskundė. Nors sveikatingumo kompleksas kaltės nepripažino, netrukus po įvykio ant aparato atsirado įspėjimas apie karštą vandenį.

Klinikos atstovas: „Sprendimas ieškovo nepatenkino“

„Teismas dar nesibaigė, nes pirmosios instancijos teismo sprendimas ieškovo nepatenkino. Tai galite padaryti išvadą, kad sprendimas buvo priimtas ne jų naudai ir jie padavė apeliaciją“, – portalui lrytas.lt sakė Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos pavaduotojas medicinai Robertas Didžiulis.

Daugiau komentuoti, kol teismas nesibaigė, pavaduotojas nepanoro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.