Brolis dingęs jau du mėnesius, o dabar dingo dar ir sesuo

Jau daugiau nei prieš du mėnesius joniškietis Mantas Koknajevas išvyko į Vokietiją ir dingo. Viena iš Manto seserų Viktorija pasakoja, kad kovo 18-ąją jos brolis susikrovė daiktus ir išvyko. Pirmas dvi gyvenimo Vokietijoje dienas 19-metis vaikinas dar bendravo su seserimis, tačiau nuo kovo 20-osios ryšys nutrūko.

Apie Mantą Koknajevą jau daugiau nei du mėnesius nėra jokių žinių.
Apie Mantą Koknajevą jau daugiau nei du mėnesius nėra jokių žinių.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė

Jun 3, 2016, 4:42 PM, atnaujinta May 23, 2017, 3:01 AM

Ieškota kalėjimuose

Dar būdamas nepilnametis, Mantas turėjo problemų su teisėsauga, sėdėjo nepilnamečių pataisos namuose. Jam dingus nebuvo atmesta versija, kad vaikinas galėjo vėl nusižengti ir būti pasodintas Lietuvos arba užsienio įkalinimo įstaigose. Tačiau nei Lietuvos, nei Vokietijos kalėjimuose Manto nebuvo.

Praėjus mėnesiui po dingimo jo sesuo Lena gavo anoniminę žinutę, kurioje trumpai buvo parašyta: „Mantas Štutgarto kalėjime. Rašykit ambasadai.“ Tiesa, iš ambasados atsakymas buvo neigiamas.

Su šiuo kalėjimu susisiekusiai dingusio vaikino seseriai buvo pasakyta, kad jos brolio čia nėra. „Mantui 19 metų, todėl šiame kalėjime jo būti negali. Pagal vardą ir pavardę taip pat nieko nėra. Mums nurodė kreiptis į instituciją, kur sodina žmones iki 25-erių, bet ten informacijos neteikia“, – pasakojo vaikino sesuo Lena.

„Visus variantus patikrinome, kur komentaruose rašė dėl kalėjimų. Į vieną netgi parašėm laišką jo vardu adresuotą, nes mums sakė, kad jeigu jis ten yra, jam atrašyti vis tiek leis“, – sakė kita dingusiojo sesuo Viktorija.

Sulaikytas su vogtais daiktais?

Balandžio pabaigoje seserys rado viename Vokietijos naujienų portale išspausdintą publikaciją, kurioje buvo rašoma apie du 19-mečius lietuvius, sulaikytus išvažiuojant iš šalies su iš mašinų pavogtais daiktais.

Seserims sužibo viltis – gal tai Mantas? Straipsnyje pateiktas vieno iš vaikinų aprašymas priminė jų brolį. Tačiau greitai sužibusi viltis taip pat greitai ir užgeso.

„Mes pagal tą straipsnį domėjomės ir nepasitvirtino. Iš pradžių dar davė mums vieno advokato numerį, paskambinom ir jis pasakė, kad atstovauja kitam lietuviui. Sakė, jei vienas iš vaikinų yra Mantas, tai reikėtų jo advokatui ir skambinti“, – apie brolio paieškas kalbėjo Viktorija.

Tačiau seserims su šiuo advokatu susisiekti nepavyko – teisininkas neatsakė nei į seserų skambučius, nei į laiškus. Tik po kurio laiko Lena gavo laišką į elektroninę pašto dėžutę, kuriame parašyta, kad tokio žmogaus ten nėra.

Pasak Lenos, Lietuvos policija versiją, kad straipsnyje rašoma apie Mantą, taip pat iš karto atmetė: „Sakė, kad Interpolas jau seniai žinotų, jei jau apie tai skelbiama spaudoje.“

Atsirado mačiusių Panevėžyje

Paskelbus informaciją apie Manto paiešką, į naujienų portalo lrytas.lt redakciją kreipėsi skaitytojas Andrius, kuris buvo įsitikinęs, kad Mantą Koknajevą matė Panevėžyje.

Seseriai susisiekus su vyriškiu, jis papasakojo, kad viename name, esančiame Panevėžyje, kilo konfliktas dėl nepilnametės, į jį buvo iškviesta policija. Andrius Lenai pasakojo, kad vienas iš konflikte dalyvavusių vaikinų buvo panašus į dingusį jų brolį, turėjo tokias pat tatuiruotes, draugai jį vadino Mantu.

„Paklausiau, tai ar išsirengęs buvo, kad tatuiruotes matė. Sakė, kad taip. Dar sakė, kad neva pasakojo ką tik grįžęs iš Vokietijos“, – sakė Lena. Tačiau ir Panevėžio versija nepasitvirtino.

Policija kol kas nepadėjo

Moterys tik prasidėjus brolio paieškoms kreipėsi į Joniškio policijos komisariatą, tačiau jokios naudos, pasak seserų, tai kol kas nedavė. „Aš nuolat skambinėju tam tyrėjui Joniškyje, kuris dirba su ta byla, o sesuo net į Šiaulius kreipėsi. Šiauliai iš karto išsiuntė užklausą į Interpolą. Atsakymas buvo neigiamas“, – pasakojo Manto Koknajevo sesuo Viktorija.

Policija tarptautinei paieškai išsiuntė Manto nuotrauką ir pirštų atspaudus. Kaip pasakojo Viktorija, jei jis pasivadino kitu vardu, pagal pirštų atspaudus jį vis tiek turėtų atpažinti.

„Dabar Šiauliai šiek tiek paklibino Joniškį, tai Joniškio policija pagaliau nusprendė, kad duos užklausą, kad būtų patikrinti Manto prisijungimai „Facebook“, telefono buvimo vieta ir pan. Mes jau seniai sakėm, kad tai reiktų daryti, juk jis išvykęs dar dvi dienas su mumis bendravo. Bet visko gali būti, gal jis net ne Vokietijoje. Dabar laukiame atsakymo“, – sakė dingusiojo sesuo.

Dingo dar ir sesuo

Pasirodo, kad seserų Lenos ir Viktorijos kantrybei kilo dar vienas išbandymas – dingo jų jauniausioji, vos 18 metų sesuo. „Jau para, kaip nežinome, kur ji yra. Ji parašė tokią atsisveikinimo žinutę, nes planavo kažkur išvažiuoti. Dabar telefonas išjungtas, „Facebook“ nebuvo prisijungusi, ieškome jos per draugus“, – apie sesers dingimą pasakojo Viktorija.

Vyriausioji sesuo pasakė atvirai – dingusi 18-metė labai pasikeitė po to, kai dingo brolis: „Ji labiausiai išgyveno dėl Manto, nes jie abu jauniausi, buvo labai artimi.“

Viktorija pasakojo, kad jauniausia sesuo mokykloje buvo prisidariusi problemų, nes kažką pavogė. Jai buvo skirtas namų areštas, nes mergina norėjo išvykti į užsienį. Jauniausioji sesuo turi lankytis policijose, kaip Viktorija sako, „pasižymėti“.

„Ji antradienį neatėjo į policiją pasižymėti. Policijai tai visai nerūpi. Aš jų klausiau, jei ji turėjo ateiti, bet neatėjo, tai kodėl jie jos neieško?“ – piktinosi dingusiųjų vyriausioji sesuo.

Seserys policijai pasakė, kokia buvo mašina, su kuria išvyko jaunėlė, taip pat nusiuntė automobilio numerių nuotrauką. Kaip teigia Viktorija, policija tik pasakė, kad automobilis priklauso Joniškio rajono gyventojui, tačiau kas jis toks, nepasakė ir sesers ieškoti pas jį nevyko.

Anot jos, policijos pareigūnas tepasakė, kad jei mergina per savaitgalį atsiras, seserys jam praneštų, nes jis turintis ją apklausti. „Viskas tuo ir pasibaigė. Pasakė tik blogiausiu atveju skambinti 112 ir pranešti apie dingusį žmogų“, – pasakojo Viktorija.

Policija: „Sesuo susidomėjimo nerodo“

Prieš daugiau nei mėnesį, kai Manto seserys kreipėsi į spaudą, Šiaulių apskrities Joniškio policijos komisariato kriminalinės policijos viršininkas Andrius Klimčukas sakė, kad kiekvieną kartą, kai yra gaunamas pareiškimas apie užsienyje dingusį asmenį, yra daroma viskas, kas įmanoma, kad jis būtų rastas.

„Šiuo atveju išsiuntėme užklausą į kitus šalies policijos komisariatus, iš jų gautas neigiamas atsakymas. Sužinoję, kad dingusio žmogaus Lietuvoje nėra, per Tarptautinių ryšių valdybą išsiuntėme užklausą į ambasadą. Iš ten taip pat gautas atsakymas, kad tokio asmens nerasta“, – kalbėjo A.Klimčukas.

Paieškom užsitęsus jau daugiau nei du mėnesius, už Manto paieškas atsakingas Joniškio rajono policijos komisariato tyrėjas Evaldas Každailis sakė, kad vaikinas ieškomas pagal visus reikalavimus. „Šiuo metu yra ikiteisminis tyrimas, nieko pasakyti negaliu, bet paieška tikrai vyksta“, – teigė tyrėjas.

E.Každailis sakė, kad seserų kaltinimai, kad policija ilgai neieškojo dingusiojo pagal jo prisijungimo duomenis – nepagrįsti: „Visa tai jau yra padaryta. Tai sesuo taip sako, bet pati pasidomėti neateina.“

Manto dingimą tiriantis E.Každailis sako, kad sesuo nerodo didelio susidomėjimo dingusio brolio byla.

Apie dingusią jaunesniąją seserį tyrėjas sako kol kas nieko negirdėjęs.

Šeštadienį ryte vyresnioji dingusiųjų sesuo Lena pranešė, kad tikslios 18-metės sesers buvimo vietos nežino, bet su ja nuolat bendrauja.

Visuomenės prašo padėti

Šiuo metu apie 19-metį Mantą Koknajevą vis dar nėra jokių žinių. Paskelbta tarptautinė Manto paieška. Jei turite informacijos apie galimą Manto buvimo vietą, prašome skambinti Joniškio rajono policijos komisariato kriminalinės policijos skyriui (tel. 8-426 63142) arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.