Aviacijos legendos vos nepražudė dangaus trauka

Lėktuvo avariją patyręs legendinis aviatorius ir konstruktorius panevėžietis 82-ejų Vladas Kensgaila neturėjo teisės sėsti prie šturvalo. Pasirodo, jo piloto mėgėjo licencija baigė galioti jau prieš vienuolika metų.

V.Kensgaila avariją patyrė šiuo savo paties sukonstruotu dvimotoriu lėktuvu.<br>D.Krasausko nuotr.
V.Kensgaila avariją patyrė šiuo savo paties sukonstruotu dvimotoriu lėktuvu.<br>D.Krasausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas („Lietuvos rytas“)

Jun 7, 2016, 8:54 AM, atnaujinta May 22, 2017, 7:18 PM

Šeštadienio popietę į Panevėžio pakraštį buvo iškviestos specialiosios tarnybos. Pievoje avariniu būdu dvimotoriu savadarbiu lėktuvu leidosi orlaivio konstruktorius Panevėžio garbės pilietis V.Kensgaila.

Nelaimė įvyko maždaug puskilometris nuo Stetiškių aerodromo, kuriame pilotas ir buvo planavęs nusileisti. V.Kensgaila į prietaisų skydelį prasikirto kaktą ir nusibrozdino smakrą.

Vyras džiaugėsi, kad lėktuvas palyginti nesmarkiai apgadintas – pažeista važiuoklė, sulankstyti propeleriai, įtrūko liemuo, bet pagrindiniai mazgai liko sveiki.

Specialistai dar aiškinasi nelaimės priežastis. Neatmetama, kad ją lėmė ne tik gedimas lėktuvo degalų sistemoje, bet ir tai, jog garbaus amžiaus pilotas jau seniai buvo netekęs licencijos skraidyti.

V.Kensgaila tikino, jog pasukęs nusileidimo tako link pamatė ten su šunimis vaikštančius žmones. Dėl to jis buvo priverstas vėl kilti aukštyn – ėmė sukti ratą aplink aerodromą, kad galėtų pakartotinai nusileisti.

Nespėjęs baigti manevro pilotas pastebėjo, kad sutriko lėktuvo variklio darbas – jis ėmė veikti su pertrūkiais ir dingo trauka.

Lėktuvą pilotas sugebėjo nukreipti į tuščią vietą.

Priekyje plytėjo didelė pieva. Aplinkui nebuvo matyti žmonių, nebuvo ir elektros stulpų. Už kelių šimtų metrų stovi penkiaaukštis, bet jis netrukdė lėktuvui leistis.

Nukreipęs vairalazdę plyno lauko link V.Kensgaila pradėjo leistis avariniu būdu. Greitis nebuvo didelis, bet nešienautoje pievoje jam saugiai nusileisti nepavyko.

Minkštame grunte įsmigęs priekinis ratas lūžo ir lėktuvo nosis rėžėsi į žemę. Ant apdaužyto priekio liko žolės kuokštų. Jų buvo matyti ir ant vieno variklio gaubto.

Smūgis į žemę pažeidė lėktuvo važiuoklę. Versdamas žemes jis pačiuožė keliolika metrų, kol sustojo. Išjungęs variklį ir uždaręs degalų sklendes pilotas pats išsiropštė iš kabinos.

Civilinės aviacijos personalo licencijavimo ir medicinos skyriaus vedėjas Stasys Čivilis sakė, kad V.Kensgaila neturėjo teisės skraidyti. Anksčiau panevėžietis turėjo komercinių skrydžių licenciją, kurią vėliau pasikeitė į piloto mėgėjo. V.Kensgaila kelis kartus prasitęsė licenciją, tačiau ji nustojo galioti lygiai prieš 11 metų.

Daug laiko praleidęs ore V.Kensgaila džiaugėsi, kad pavyko išvengti rimtų avarijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.