Naktis muziejuje: septyni žmonės ryto laukė lifte

Įstrigo pradėjęs leistis

Darbininkams ne iš karto pavyko išjudinti įstrigusį liftą.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Darbininkams ne iš karto pavyko išjudinti įstrigusį liftą.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Septyni žmonės tris valandas praleido lifte.<br>M.Petrošiaus nuotr.
Septyni žmonės tris valandas praleido lifte.<br>M.Petrošiaus nuotr.
Septyni žmonės tris valandas praleido lifte.<br>M.Petrošiaus nuotr.
Septyni žmonės tris valandas praleido lifte.<br>M.Petrošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 17, 2016, 3:15 PM, atnaujinta May 21, 2017, 11:49 AM

Tokioje aplinkoje naktį iš ketvirtadienio į penktadienį praleido šeši koncerto-perfomanso „NB & Art“ žiūrovai ir viena muzikantė. Po renginio jie užstrigo Molėtuose esančio Etnokosmologijos muziejaus lifte.

Įstrigo pradėjęs leistis

Pasibaigus koncertui, apie 23 valandą, į liftą septintajame aukšte vilniečiai Mantvydas Petrošius su žmona Toma įlipo pirmieji. Kartu su jais žemyn norėjo leistis dar septyni žmonės.

Liftas iš karto nepajudėjo. Pagalvoję, kad jame galėjo per daug žmonių, du vyrai išlipo. Leistis pradėjęs liftas netrukus vėl sustojo, bet jo durys neatsidarė. Mygtukus pamaigę žmonės suprato, jog įstrigo tarp šeštoji ir penktojo aukštų. „Tuomet liftas tikrai nebuvo perkrautas. Pradėjome skaičiuoti, kad iki maksimalaus leistino svorio dar trūksta maždaug šimto kilogramų“, – pasakojo vilniečiai.

Gelbėtojai važiavo iš Utenos

Paspaudę mygtuką su užrašu „SOS“, jie įsitikino, kad jis veikia tik kaip garso signalas. Kol muziejaus darbuotojai suprato, kad lankytojai užstrigo lifte, praėjo apie 15 minučių.

Užstrigusieji nusprendė gelbėtis patys ir šiek tiek praplėšė lifto duris. Prieš jų akis buvo siena.

Iš viršaus pasigirdęs balsas pranešė, kad jau iškviesti bendrovės „Kauno liftai“ meistrai, bet jie į Molėtus turo atvažiuoti iš Utenos. Tai užtruko beveik valandą.

„Laimė, kad visa kompanija laikėsi tvirtai, nepanikavo. Tik vėliau sužinojome, kad viena garbaus amžiaus moteris buvo su širdies stimuliatoriumi ir jos sveikatai grėsė rimtas pavojus“, – apie nakties įvykius pasakojo Mantvydas Petrošius.

Kompiuterio programa neveikė

Liftas atrodė modernus, todėl atvykęs meistras jį taip pat bandė taisyti perkraudamas jį valdančią kompiuterio programą, tačiau visi bandymai buvo nesėkmingi.

Tuomet jis suprato, jog liftą pavyks iškelti tik techniniu būdu, panaudojus gervę. Teko laukti, kol atvyks šią techniką turintys darbininkai.

Lifte įstrigę žmonės virš galvų girdėjo jų žingsnius ir nerimą keliančius balsus: „na nežinau, nežinau ką čia daryti“. Jie dar turėjo vilčių, kad lifto viršuje yra liukas, pro kurį būtų galima išlipti, į vidų nuleidus kopėčias, bet netrukus paaiškėjo, jog tai neįmanoma.

„Kai suprati, kad kybom maždaug 19 metrų aukštyje, priekyje siena ir nėra net menkiausios galimybės iš čia ištrūkti, darosi nejauku. O jei kam nors būtų pasidarę bloga, ar kiltų gaisras?“ – svarstė M.Petrošius.

Norėjo kviesti ugniagesius

Jie porą valandų klausėsi, kaip darbininkai bando užkabinti gervę, bet kažkas vis nepavykdavo.

Nerimavo ir laisvėje likę jų giminaičiai. Jie nusprendė paprašyti specialiųjų tarnybų pagalbos ir paskambino Bendrajam pagalbos centrui. Iš jų sulaukė atsakymo, jog gelbėtojai būtų siunčiami tik tuomet, jei kam nors pasidarytų bloga.

Idėja kviesti ugniagesius nepatiko ir nesėkmingai triūsiantiems meistrams. „Jie juk sulaužys liftą“, – pro plyšį prakalbo vienas darbininkų.

Išlindo pro siaurą plyšį

Po trijų valandų nelaisvės darbininkams pavyko pritvirtinti grandines ir kilstelėti įstrigusį liftą. Kai atsirado apie 40 centimetrų plyšys, nelaimėliams buvo perduotos kopetėlės, kuriomis jie išlindo į laiptinę. Po to laiptais žemyn dar tekjo  nugabenti beveik 50 kilogramų sveriančią arfą, kurią lifte užstrigusi muzikantė buvo palikusi koncertų salėje.  Iš lifto apie 2 valandą nakties išsilaisvinę vilniečiai namo sugrįžo jau prašvitus.

„Tarnyboms priekaištų lyg ir neturime, bet kas tokiame pastate galėjo suprojektuoti liftą, iš kurio nėra galimybės išsilaisvinti? Juk observatorijoje kasdien lankosi ekskursijos, vyksta įvairūs renginiai, švenčiamos vestuvės, kažkas visiškai spjovė į žmonių saugumą“, – po trijų lifte praleistų valandų piktinosi M.Petrošius.

Gelbėti tarp aukštų – pavojinga

Liftų technikas Mindaugas Slaboda portalui lrytas.lt yra pasakojęs, jog dažniausiai žmonės lifte užstringa, nes suveikia susidėvėję saugos mechanizmai. Lifte yra daugybė apsaugų, kurios saugo nuo durų prispaudimo, kritimo. Saugos mechanizmai per ilgus metus susidėvi ir tampa per jautrūs arba surūdija jų metalinės dalys bei kabinos rėmas.

M.Slaboda teigė, jog jei liftas su žmonėmis įstrigęs tarp aukštų, jį būtina perkelti į aukštą, o tada išjungti, kad keleiviai galėtų saugiai išlipti. „Tikrai negalima traukti keleivių iš lifto, kuris yra tarp aukštų. O jei pajudės ir prispaus ar sutraiškys žmones?“ – aiškino mechanikas.

Jo teigimu, išlipti iš užstrigusio lifto pačiam žmogui nėra jokių galimybių.

Vyrui atmintyje įstrigo pranešimas, kai jis turėjo gelbėti gelbėtojus. „Per budėjimą gavau iškvietimą, kad lifte yra įstrigę žmonės. Pasirodo, leisdamasis iš aštunto aukšto užstrigo liftas, kuriame buvo keturi greitosios pagalbos medikai ir žmogus, kuris juos kvietė“, – prisiminė M.Slaboda. Tąkart liftas užstrigo, nes jame buvo tiesiog per daug žmonių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.