Nardydami būkite atsargūs: gali laukti tragiškos pasekmės

Jau ne pirmą dieną kamuojantis karštis verčia ieškoti įvairių atsigaivinimo būdų. Vieni nekelia kojos iš namų, kiti perka ledus ar gaiviuosius gėrimus, o treti laisvą dieną praleidžia prie ežerų ar upių.

Traumų dažniausiai patiriama, kai nardoma nežinomoje vietoje ir neapskaičiuojamas vandens telkinio gylis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Traumų dažniausiai patiriama, kai nardoma nežinomoje vietoje ir neapskaičiuojamas vandens telkinio gylis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Lūžęs kaklo slankstelis.<br>Kauno klinikų nuotr.
Lūžęs kaklo slankstelis.<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Modesta Gaučaitė

Jul 3, 2016, 2:33 PM, atnaujinta May 20, 2017, 12:11 AM

Iš pažiūros nekalta pramoga gali tapti pražūtinga. Kauno klinikų Skubiosios medicinos klinika pasidalijo pranešimu, kuris turėtų būti svarbus kiekvienam mėgstančiam karštą dieną gaivintis vandens telkinyje.

Besibaigiant dienai nevalingai mintyse apžvelgiame nuveiktus darbus bei visus susitikimus su šiandien mus aplankiusiais pacientais. Penkiems iš jų ši diena nuo šiol įgyja vienokios ar kitokios pabaigos prasmę. Vieni iš jų veikiausiai daugiau niekada nesiryš nerti į vandenį, kiti – niekada nebepakils iš lovos ar neįgaliojo vežimėlio, nežais kamuoliu su sūnumis, nebepamos ranka išlydėdami svečius...

Tai – kaklo slankstelių lūžiais šiandien pasibaigusių 5 nesėkmingų šuolių į vandenį pasekmės. Labai norėtųsi, kad šios traumos būtų paskutinės šiais metais. Ir jūs galite labai reikšmingai prie to prisidėti: būdami atsargesni patys, paragindami draugus būti atsargesnius ar tiesiog pasidalindami šiuo mūsų įrašu“, – rašoma klinikų socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Sunkios traumos patiriamos, kai neriant galva atsitrenkiama į dugną ar ant jo galinčius būti akmenis ar kitus daiktus. Taip dažniausiai atsitinka, kai nardoma nepažįstamose vietose ir neapskaičiuojamas vandens telkinio gylis. Nuo smūgio lūžta arba išnyra kaklo slanksteliai ir pažeidžiamos nugaros smegenys.

Be galvos ir kaklo traumų, neatsargus nardytojas gali patirti ir vidaus organų pažeidimų. Po smūgio galva, kaip teigia medikai, žmogus pradeda skęsti, tuomet vanduo patenka į kvėpavimo takus ir viskas dar labiau komplikuojasi.

Svarbu žinoti, kaip padėti nesėkmingai nėrusiam ir susižeidusiam žmogui.

Jei jis sako nejaučiąs kojų, jo negalima sodinti. Traukiant žmogų iš vandens būtina kaip nors įtvirtinti jo kaklą – tai padaryti galima kad ir rankomis. Reikia nedvejoti ir kuo greičiau kviesti greitąją medicinos pagalbą, kuri pasirūpins traumą patyrusiu nardytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.