Skaudi netektis gamtininkų bendruomenei – mirė N.Gulbinienė

Šeštadienį, liepos 9 d., nustojo plakusi ilgametės Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus direktorės dr. Nijolės Petronėlės Gulbinienės širdis. Tai itin skaudi netektis ne tik gamtininkų bendruomenei, bet ir visai visuomenei.

Skaudi netektis gamtininkų bendruomenei – mirė N.Gulbinienė.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Skaudi netektis gamtininkų bendruomenei – mirė N.Gulbinienė.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-11 11:53, atnaujinta 2017-05-19 05:52

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus per trisdešimt penkerius Nijolės Gulbinienės vadovavimo metus iš kuklios įstaigos tapo įspūdingu gamtos pažinimo centru, gyvybe pulsuojančia renginių vieta, vienu įdomiausių Kauno lankytinų objektų. Jis praktiškai buvo perstatytas iš pagrindų. Ekspozicijų plotas padidėjo daugiau negu penkis kartus, jau nekalbant apie eksponatų skaičių, gyvūnams eksponuoti sukurtas patrauklias dioramas ir biogrupes, modernias saugyklas ir laboratorijas, gausius lankytojų srautus. Nijolės Gulbinienės pavardė gamtininkų bendruomenei tapo talentingos ir visiškai atsidavusios savo profesijai vadovės sinonimu.

Nijolė Petronėlė Gulbinienė gimė 1943 m. rugsėjo 25 d. Vadžgiryje, Jurbarko rajone. Po studijų Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultete, kur įgijo biologo specialybę, dirbo Kauno politechnikos institute. Nuo 1977-ųjų savo gyvenimą visam laikui susiejo su Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejumi.

Gabi ir energinga darbuotoja greitai buvo įvertinta. Vos metus pabuvusi Žinduolių sektoriaus vadove, ji paskiriama muziejaus direktoriaus pavaduotoja, o 1981 m. – direktore. Be didžiulės paties muziejaus pertvarkos, N. Gulbinienei vadovaujant, buvo įrengti muziejai Žuvinto ir Čepkelių rezervatuose, Aukštaitijos nacionaliniame parke, Kamanų rezervate.

1983-aisiais už apgintą disertaciją apie ultragarso ir augimo stimuliatorių įtaką paprastosios eglės sėklų dygimui ir sėjinukų bei sodinukų augimui jai suteiktas agrarinių mokslų daktarės laipsnis.

Nijolė Gulbinienė ir jos vadovaujamas kolektyvas daug prisidėjo, kad, atkūrus Nepriklausomybę, būtų įsteigtos pirmosios gamtosauginės visuomeninės organizacijos. Jos nuopelnus gamtosaugai pernai aplinkosaugininkų bendruomenė įvertino svarbiausiu savo apdovanojimu – Viktoro Bergo premija. Kolegų atmintyje Nijolė Gulbinienė išliks kaip be galo veikli ir išskirtinė asmenybė, nuoširdus, šiltas ir jautrus žmogus. Jos neįmanoma pamiršti... Atsisveikinti su velione galima rytoj, liepos 12 d., nuo 15 val. Gerojo Ganytojo parapijos šarvojimo salėje Kaune (V. Krėvės pr. 95A). Urna į Kauno Karmėlavos kapines išvežama liepos 13 d. 13 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.