Vasaros pabaiga pažymėta tragedija: jūroje nuskendo jaunas vyras

Lietuvos pajūryje vasaros sezono pabaigą aptemdė skaudi nelaimė – šeštadienį Juodkrantės paplūdimyje žmonių akivaizdoje nuskendo 25 metų panevėžietis Paulius R.

Bangos ir srovės tyko neatsargių poilsiautojų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Bangos ir srovės tyko neatsargių poilsiautojų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Palikę savo dviračius poilsiautojai skuba nerti į bangas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Palikę savo dviračius poilsiautojai skuba nerti į bangas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kuršių nerijos paplūdimius laižo nemenkos bangos.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kuršių nerijos paplūdimius laižo nemenkos bangos.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kuršių nerijos paplūdimius laižo nemenkos bangos.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kuršių nerijos paplūdimius laižo nemenkos bangos.<br>G.Pilaičio nuotr.
Neringos paplūdimiai dar neištuštėję.<br>G.Pilaičio nuotr.
Neringos paplūdimiai dar neištuštėję.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Gediminas Pilaitis

Aug 28, 2016, 6:38 PM, atnaujinta May 14, 2017, 5:06 PM

Kitą Girulių paplūdimyje poilsiavusį ir bangų nuneštą į atvirą jūrą Radviliškio rajono gyventoją 24 metų Gytį R. gelbėtojams vos ne vos pavyko išvilkti į krantą.

Palikęs dviratį nėrė į bangas

Šeštadienį po pietų Juodkrantės gelbėjimo stoties darbuotojams Bendrosios pagalbos telefonu pranešta, kad paplūdimyje skęsta žmogus. Greitai atvykę į nurodytą nelaimės vietą gelbėtojai išvydo tarp bangų bejėgiškai spurdančio vyro galvą.

Plaukikas, tarsi atsisveikindamas dar mostelėjo į krantą ranka, o paskui paniro į vandenį.

Atvykę gelbėtojai šoko į jūrą, bet žmogus jau buvo nugrimzdęs į dugną. Po penkiolikos minučių pats išniro iš vandens, plūduriavo paviršiuje, bet jokių gyvybės ženklų neberodė.

Gelbėtojai vyrą išvilko į krantą, iškvietė greitosios medicinos pagalbos specialistus. Patys dar bandė jį atgaivinti, masažavo krūtinę, bet visos pastangos buvo bergždžios.

Ant kranto rastas dviratis ir kuprinė. Spėjama, kad keltu persikėlęs į Smiltynę vyras pajūriu vingiuojančiu vaizdingu dviračių ir pėsčiųjų taku norėjo numinti į Nidoje tą dieną šurmuliavusį tradicinį folkloro festivalį „Pūsk, vėjuži“.

Tikriausiai jis buvo stabtelėjęs prie Juodkrantės paplūdimio šiek tiek atsikvėpti, o paskui sumanė atsigaivinti jūroje, šalia kopų paliko savo dviratį ir kuprinę.

Pražuvo poilsiautojų akivaizdoje

Nors kuprinėje dokumentų nebuvo, Neringos policijos pareigūnai nustatė skenduolio tapatybę – jūroje žuvo panevėžietis Paulius R., gyvenantis Vilniuje. Apie nelaimę sužinoję jo tėvai buvo sukrėsti.

Juodkrantės paplūdimyje šeštadienį buvo nemažai poilsiautojų. Jūra šiek tiek bangavo, vandens temperatūra siekė 16-18 laipsnių šilumos, tad žmonės nesibaimindami brido į jūrą, maudėsi.

Vienas tuo metu Juodkrantės paplūdimyje buvęs vyras pastebėjo šalia jo skęstantį panevėžietį, tiesė ranką, bet bangos nelaimėlį nubloškė tolyn. Po to jau niekas nerizikavo plaukti jam į pagalbą.

Vyro grumtynes su bangomis iš kranto stebėję poilsiautojai iškart susisiekė su gelbėjimo stotimi. Po po kelių minučių pasirodžiusių gelbėtojų į krantą ištrauktas vyras jau nebekvėpavo.

Panevėžiečio gyvybę bangos pasiglemžė žmonių akivaizdoje, gelbėtojų prižiūrimo 500 metrų ilgio Juodkrantės viešojo paplūdimio ruože. Skęstantį žmogų nuo kranto skyrė maždaug 20 metrų.

Jūroje skęsta ir mokantys plaukti

Ne tik poilsiautojai, bet ir gelbėtojai stebėjosi, kad nuskendo jaunas, regis, mokėjęs plaukti dviratininkas. Tačiau nuolat banguojanti Baltijos jūra – ne ežeras ir ne tvenkinys, kuriame ramiai plaukioja karosai.

Greičiausiai vyras Juodkrantės paplūdimyje įsmuko į bangų išmuštą povandeninę duobę, srovės nešamas į jūrą galbūt užspringo sūriu vandeniu, išsigando. Tiek ir tereikėjo, kad maudynės virstų skaudžia nelaime.

Tai pirmasis šią vasarą tragiškas įvykis nuostabaus grožio Kuršių nerijos paplūdimiuose. Pernai kurorte nuskendo tik vienas čia poilsiavęs žmogus.

Kitam vyrui, kuris savaitgalį maudėsi Girulių paplūdimyje ir buvo nuneštas atvirą jūrą, tiesiog pasisekė – laiku atskubėję gelbėtojai spėjo jį išgelbėti ir perduoti medikams.

Giruliuose iššūkį Baltijos bangoms metė su kompanija į pajūrį atvykęs 24 metų Radviliškio rajono gyventojas Gytis R.

Gelbėtojų komandos – nė motais

Šeštadienį apie 13 val. 30 min. radviliškietis išplaukė už plūdurais pažymėtos saugių maudynių zonos ir leidosi tolyn. Jokių pagalbos ženklų nerodė, bet kiti poilsiautojai, sunerimę dėl drąsuolio gyvybės, susisiekė su gelbėjimo stotimi.

Gelbėtojai per garsiakalbius bandė sudrausminti plaukiką – reikalavo, kad jis tučtuojau apsisuktų ir grįžtų atgal į krantą. Tačiau patrakėlis į perspėjimus nekreipė jokio dėmesio.

Tuomet šokę į vandenį gelbėtojai nuplaukė iki vyriškio, privertė jį kepurnėtis atgal. Kai Gytis iš Radviliškio buvo išvilktas į krantą, nuo sklido stiprokas alkoholio kvapas.

Neblaivus poilsiautojas buvo smarkiai nutolęs nuo kranto. Kažin ar jam būtų pavykę vienam sugrįžti atgal. Jūrą šiaušusių bangų aukštis tuomet siekė daugiau kaip pusmetrį.

Visiems girtuokliams jūra – iki kelių

„Išgelbėtas vyras buvo ištiktas šoko, nesuprato, kur esąs, krante negalėjo suregzti nė sakinio. Jo reanimuoti nereikėjo – perdavėme medikams. Išgyveno, nors viskas galėjo baigtis liūdnai“, – pasakojo Melnragės gelbėjimo stoties vyresnysis specialistas Vladislavas Švenčionis.

Tą dieną ne vienas poilsiautojas įsidėmėjo radviliškietį Gytį – vyras su draugais blaškėsi po Girulių paplūdimį, drumstė kitų žmonių ramybę. Buvo akivaizdu, kad išgėrusiam vyrukui jūra – iki kelių.

Vėlyvą penktadienio vakarą Melnragės gelbėtojams teko stabdyti dar vieną patrakėlį, kuris į atvirą jūrą jau buvo nuplaukęs daugiau kaip puskilometrį ir taip pat nereagavo į gelbėtojų perspėjimus.

Sugrąžintas į krantą pusamžis Klaipėdos gyventojas, užuot padėkojęs gelbėtojams, kad liko gyvas, piktinosi – esą jie trukdo žmonėms ramiai poilsiauti.

Girtą kaip pėdas plaukiką Melnragės stoties gelbėtojai perdavė ne medikams, o viešajai policijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.