Narkotikai nužudė tyliai

Mirtis šienauja sostinės narkomanus – šį kartą dviejų, kaip įtariama, narkotikų perdozavusių jaunų vyrų lavonai vakar rytą surasti Senamiestyje, Vilniaus gatvėje esančiame pastate.

Pačiame Vilniaus centre, nebaigtame statyti name, narkomanai pasitiesė kilimą, susinešė vilniečių išmestus baldus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pačiame Vilniaus centre, nebaigtame statyti name, narkomanai pasitiesė kilimą, susinešė vilniečių išmestus baldus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2016, 7:18 AM, atnaujinta May 14, 2017, 1:43 PM

„Mirė mano sugyventinis ir jo draugas“, – vakar ankstų rytą Vilniaus policijos pareigūnams pranešė 25 metų moteris.

Nuolatinės gyvenamosios vietos neturinti vilnietė su savo sugyventiniu ir jo draugu jau kurį laiką gyveno viename Vilniaus gatvės kiemų esančiame nebaigtame statyti name.

Antrajame ir trečiajame namo aukštuose įsikūrę benamiai čia buvo ant grindų pasikloję kilimus, susitempę gyventojų išmestus baldus, sienas papuošę šiukšliadėžėse rastais plakatais.

Atsibudo šalia lavono

Pasak moters, sekmadienio vakaras nieko bloga nežadėjo. Jie išgėrinėjo, kalbėjosi. Pavargusi moteris miegoti nuėjo anksčiau, o abu vyrus, kuriems buvo 23 ir 32 metai, paliko vakaroti.

Rytą ją prižadino po kambarius vaikščiojantis iš matymo pažįstamas vaikinas. Jį pamačiusi moteris puolė žadinti savo sugyventinio, tačiau jis nereagavo.

Supratusi, kad jis gali būti negyvas, ji užlipo į kitą aukštą ir ėmė purtyti jo draugą. Bet ir jis nerodė jokių gyvybės ženklų.

Apie du rastus lavonus šeštą valandą ryto moteris pranešė policijos pareigūnams.

Ant kūnų – adatų žymės

Ant kūnų jokių smurto žymių nebuvo matyti, medikai pastebėjo tik dūrius nuo švirkšto, todėl iškart įtarta, kad abu benamiai mirė nuo narkotikų.

Kad sugyventinis ir jo draugas buvo narkomanai, policijai patvirtino kartu su jais gyvenusi moteris. Jos teigimu, po dozę abu vyrai susišvirkštė ir sekmadienį.

Tyrėjams abu mirusieji yra gerai žinomi. Niekur nedirbantys ir nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys asmenys ne kartą buvo įkliuvę dėl turtinių nusikaltimų, daugiausia vagysčių.

Už vieną dozę – šeši eurai

Nors mirusiųjų draugė policijai sakė nežinanti, iš kur vyrai gaudavo narkotikų, reabilitacijos centro „Naujas gyvenimas“ įkūrėjas ir jo vadovas Marijus Balčiūnas neabejoja, kad dviejų gyvybių pareikalavę narkotikai pirkti Vilniaus čigonų tabore, garsėjančiame pigiais narkotikais.

„Mieste ant kiekvieno kampo galima įsigyti sintetinių narkotikų, heroinas centre pardavinėjamas dažniausiai po gramą ar pusę gramo, bet jie čia brangesni.Garantuoju, kad narkotikai pirkti tabore.

Dabar jame dozė kainuoja šešis eurus“, – sakė narkomanų reabilitacija ne vienus metus užsiimantis M.Balčiūnas.

Jo teigimu, Vilniaus senamiestyje yra labai daug vietų, kuriose gyvena nuo kvaišalų priklausomi asmenys.

„Esame ne kartą pas juos ėję, įkalbinėjome gydytis, bet jei žmonės patys nenori, jiems niekas nepadės“, – sakė reabilitacijos centro vadovas, kuris anksčiau pats aštuonerius metus buvo priklausomas nuo narkotikų.

Pakilo į kovą su taksistais

Griežtesnių priemonių apriboti narkotikų prekybą čigonų tabore šiemet ėmėsi ir policija.

Pareigūnai ne tik rengia reidus tabore, baudžia narkomanus, bet ir pradėjo kelti bylas į taborą klientus vežantiems taksi vairuotojams. Šįmet Vilniaus 2-ajame policijos komisariate dėl padėjimo įsigyti kvaišalų ikiteisminis tyrimas pradėtas aštuoniems taksi vairuotojams.

Ne taboras, o kapinės

Nors prieštaringai vertinamas Taksi paslaugų teikėjų asociacijos vadovas Ričardas Kriukovas kritikuoja policijos užmojus kovoti su taksi vairuotojais ir teigia, kad Lietuvoje nėra įstatymų, kurie draustų vairuotojams važiuoti į taborą, policijos pareigūnai atšauna, jog kovoja ne su visais taksistais, o tik su tais, kurie tikrai žino, kur važiuoja ir ką veža.

„Normalūs vairuotojai nestovės tabore ir nelauks. Jie tikrai viską žino, o sulaikyti teisinasi, kad iš to gyvena“, – kritikams atkerta Vilniaus 2-ojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Robertas Daugėnas.

Tokiam policijos žingsniui pritaria ir M.Balčiūnas: „Aš seniai sakiau, kad šią vietą reikia uždaryti. Ši vieta yra baisi, čia turi būti kapinės – ten žmonės krinta kaip lapai.“

Per dvi savaites – net 11 lavonų

* Vien pernai čigonų tabore nuo narkotikų perdozavimo mirė 21 žmogus.

* 2014 metais tabore ir jo apylinkėse buvo rasta 15 narkomanų lavonų, 2013 metais – 17.

* Bene juodžiausios Vilniaus narkomanams buvo dvi praėjusių metų liepos savaitės. Per jas nuo tabore pirktų narkotikų mirė 11 žmonių, tarp jų – Latvijos ir Baltarusijos piliečiai.

* Tuometis Vilniaus policijos vadovas Kęstutis Lančinskas teigė, kad mirties priežastimi tapo padidėjusi heroino koncentracija kvaišaluose.

* Jei įprastai tabore parduodamo heroino koncentracija dozėje siekdavo 7–10 procentų, tąkart į rinką buvo paleistas daug stipresnis narkotikas. Jame heroino koncentracija buvo 30–50 procentų.

* Per septynis šių metų mėnesius vien 2-ojo policijos komisariato teritorijoje užregistruota 9 asmenų mirtis nuo tabore įsigytų narkotikų, tačiau bendra mirusiųjų statistika yra didesnė, nes narkotikų nusipirkę narkomanai juos vartoja ir nuo jų miršta ne vien tabore.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.