Artimieji šokiruoti: iš užsienio parvežtame karste – nepažįstamojo kūnas

Švedijoje miręs 41 metų lietuvis kol kas negali ilsėtis ramybėje. Gedintys artimieji prieš kelias dienas patyrė šoką, kai iš užsienio parvežtame karste išvydo nepažįstamo vyriškio kūną.

„Lietuvių palaikus iš užsienio parvežame tokiuose cinkuotuose karstuose“, – rodo vilkaviškietis R.Savickas, laidojimo paslaugas teikiantis 20 metų.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
„Lietuvių palaikus iš užsienio parvežame tokiuose cinkuotuose karstuose“, – rodo vilkaviškietis R.Savickas, laidojimo paslaugas teikiantis 20 metų.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė („Lietuvos rytas“)

Sep 14, 2016, 10:29 AM, atnaujinta May 13, 2017, 3:25 AM

Paaiškėjo, jog lietuvio kūnas tebėra Švedijos morge. Švedai apgailestauja dėl incidento ir aiškinsis, kas dėl jo kaltas.

Tačiau kur dėti į Lietuvą per klaidą atgabento Lenkijos piliečio kūną – ar jį vežti atgal į Švediją, ar į Lenkiją, – kol kas neaišku, nes nepavyksta surasti lenko artimųjų.

Statybininkas negrįžo namo

Pareigingas, sąžiningas statybininkas, su šeima gyvenantis Vilkaviškio rajone, iš namų išvyko prieš gerą savaitę.

Po kiek laiko jo namiškiai iš darbdavio gavo skaudžią žinią apie staigią vyro mirtį.

Praėjusį savaitgalį mirusiojo artimieji jau buvo pasiruošę laidotuvėms, laukė, kada iš Švedijos bus parvežti palaikai.

Juos atgabeno viena iš Utenoje laidojimo paslaugas teikiančių įmonių.

Artimieji pakraupo

Iš užsienio palaikai pargabenami hermetiškai uždarytuose cinkuotuose karstuose.

Į gimtinę parvežtas velionis aprengiamas ir perkeliamas į medinį karstą.

Mirusiojo artimieji buvo priblokšti, kai šiek tiek praskleidę maišą, kuriame buvo mirusiojo kūnas, pirmiausia pastebėjo kitokią plaukų spalvą.

Kai maišas buvo visiškai nuimtas, išvystas vaizdas pribloškė – jame gulėjo nepažįstamo tatuiruoto vyriškio kūnas.

Ką įdėjo, tą ir atvežė

Karste buvo ir vilkaviškiečio, ir nepažįstamojo, Lenkijos piliečio, dokumentai.

Netekties ir skaudaus incidento, dėl kurio teko atidėti laidotuves, priblokšti vilkaviškiečio artimieji laukia, kada atgaus mirusįjį ir galės palydėti jį į paskutinę kelionę.

„Kol kas negaliu teikti informacijos, viską tiria Užsienio reikalų ministerija, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė ne tuos palaikus iš Švedijos pargabenęs Utenos įmonės atstovas. – Pasitaiko, kad dokumentus morge supainioja, bet kad kūnus...

Aš prievolę atlikau: paėmiau kūną, dokumentus. Aš jaučiu kaltę, tik nežinau, kuo esu kaltas velionio žmonai ir artimiesiems. Ką man įdėjo, tą aš atvežiau.“

Į morgą vežasi ir nuotrauką

* Vilkaviškietis Romualdas Savickas, individualios laidojimo paslaugų įmonės savininkas, jau du dešimtmečius iš užsienio pargabenantis mirusių lietuvių kūnus, stebėjosi, kaip uteniškiai galėjo pargabenti svetimus palaikus.

* „Užsienio morguose viskas sustyguota. Kūną atveža iki morgo durų, į vidų neįleidžia. Jei pageidauji, leidžia apžiūrėti mirusįjį. Procedūrą stebi ir antspaudus deda policininkas.Nežinau, kaip daro kitos įmonės, tačiau mes, važiuodami atsiimti palaikų, visada vežamės mirusiojo nuotrauką ir tikriname. Jei kyla abejonių, fotografuojame mirusįjį, nuotrauką persiunčiame artimiesiems, kad šie patvirtintų asmenybę. Palaikus esame vežę iš Airijos, Norvegijos, Vokietijos, Rusijos, Čekijos, Prancūzijos. Visada vyksta mūsų darbuotojas, mokantis ne vieną užsienio kalbą, nes tai labai svarbu. Iš Švedijos dar neteko gabenti palaikų, nežinau, kokia tvarka tos šalies morguose.“

* Mūsų valstybė už palaikų parvežimą iš užsienio į Lietuvą skiria 2 tūkstančių eurų paramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.